Verdens første bevis: Mand blev dræbt af meteorit
meteor dræbt mand

Jordens eget skjold, atmosfæren, beskytter os fra de fleste meteorer, som har kurs mod jorden. Indimellem slipper klippestykker dog igennem. (Illustration: Shutterstock)

Jordens eget skjold, atmosfæren, beskytter os fra de fleste meteorer, som har kurs mod jorden. Indimellem slipper klippestykker dog igennem. (Illustration: Shutterstock)

Kilde: 
27 april 2020

»Dræbt af sten fra det ydre rum«. Det er nærmest utænkelige ord i en nekrolog.

Men ifølge ScienceAlert har forskere nu fundet verdenshistoriens første bevis på, at et menneske rent faktisk er blevet dræbt af en meteorit.

 
Uheldet skete angiveligt 22. august 1888 i det nuværende Irak. Det afslører et officielt dokument fra generaldirektoratet for statsarkiver i Tyrkiet, som nyligt er blevet digitaliseret og oversat.
 
»Disse dokumenter kommer fra en officiel regering og er skrevet af lokale autoriteter – endda af Storvesiren selv – derfor er vi slet ikke i tvivl om deres troværdighed,« skriver forskerne om den nye opdagelse ifølge ScienceAlert.
 
Dokumenterne er breve skrevet af lokale autoriteter til den daværende regering. Brevene rapporterer om meteorregnen fra himlen i omkring 10 minutter og beskriver, hvordan en mand bliver ramt og dræbt af en meteorsten, som samtidig lammer en anden mand.
 
Ifølge NASA’s ’fireball database’, som overvåger indkommende meteorer, har mindst 822 kolliderende klippestykker fra rummet været store nok til at trænge gennem Jordens atmosfære siden 1988..
 
Alligevel har der ikke været kendt dokumentation på, at ’rumsten’ har kostet menneskeliv – før nu.
 
Det nye fund peger ifølge ScienceAlert på huller i forskningen. Det indikerer, at der endnu findes store mængder uopdaget historisk materiale. Og det vidner om manglende forskning i historiske dokumenter på andre sprog end engelsk.
 
Opdagelsen er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Meteoritics & Planetary Science.
 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.