Verdens bedste demokrati er dansk
Ny europæisk undersøgelse kårer Danmark til det bedste demokrati i verden.

Intet land i verden er mere demokratisk end Danmark. Vores fædreland ryger helt til tops i et nyt demokratibarometer som er udviklet af forskere i Schweiz og Tyskland.

Det skyldes især, at borgerne er engagerede, statens magt er indskrænket og der er stor gennemsigtighed i beslutningsprocesser.

Med en score på 88,3 er Danmark i spidsen skarp forfulgt af Finland, Belgien, Island, Norge og Sverige der sammen med Danmark er de eneste lande med en score over 80.

USA, hvis politikere ofte udråber til at være ”the greatest democracy in the world”, roder rundt på en 10. Plads med en score på 74,9. Det er dog noget bedre end lande som England og Frankrig, der med 44 og 42 point klarer sig umanerligt dårligt.

De enkelte landes demokrati er vurderet ud fra kategorierne Frihed, Lighed og Kontrol. De kategorier bliver vurderet ud fra 100 underkategorier som blandt andre beskyttelse af individet mod staten, retssystemet, aktive medborgere, gennemsigtighed, deltagelse, repræsentation, politisk konkurrence og evnen til at implementere demokratiske beslutninger.

Sammenligningen fokuserer på perioden 1995-2005.

Lever op til formelle krav

Professor Ove Korsgaard fra institut for Pædagogik på DPU, foreslog og stod bag den danske Demokratikanon. Han mener, at barometeret er et udslag af, at Danmark har godt styr på de fundamentale formelle rettigheder.

”Når man ser på de formelle kriterier er der ingen tvivl om, at Danmark scorer højt. Vi har en meget høj valgdeltagelse i forhold til for eksempel USA, og vi er også i top når det gælder antikorruption. Den danske stat og administration er meget lidt korrupt sammenlignet med andre lande. Begge dele vægter traditionelt højt i vurderingen af et demokrati,” siger Ove Korsgaard.

Set over hele perioden kan forskerne bag barometeret konstatere, at demokratiet bliver stærkere og stærkere. Scoren er således gået op i de fleste lande og især i yngre demokratier som blandt andre Sydafrika. Den positive udvikling skyldes især større gennemsigtighed via formelle kontrolorganer og fri presse. Enkelte lande er dog også blevet mindre demokratiske.

Bush’ USA og Berlusconis Italien blev mindre demokratisk i perioden, hvilket blandt andet skyldes, at mindretals rettigheder er blevet forværret. Dermed forværrede Bush demokratiet hjemme, mens han officielt forsøgte at indstifte demokrati i  Afghanistan og Irak.

”Demokrati er altid et ’work in progress’ og skal styrkes i selv etablerede demokratier,” siger forskerne bag barometeret professorMarc Bühlmann fra Universitetet i Zurich og professorWolfgang Merkel fra Social Science Research Center i Berlin.

Danske elever er verdensmestre

Danske elever er også verdensmestre i demokrati, hvilket især skyldes den danske tradition for kritisk tænkning. Eleverne bliver undervist i at forholde sig kritisk til vedtagne værdier, og har derfor en dybere forståelse for demokrati.

”Når man lægger elevers indsigt i demokrati, valgdeltagelse og meget lidt korruption sammen, så er det klart, at Danmark scorer højt,” siger Ove Korsgaard.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.