Venskab bliver vigtigere end familie, jo ældre vi bliver
Kilde: 
07 juni 2017

veninder ældre sommer te hygge

Efterhånden, som du bliver ældre, kan dine venskaber blive mere afgørende for din livskvalitet end familien, fortæller et amerikansk forskerhold. (Foto: Shutterstock)

Jo ældre vi bliver, jo vigtigere bliver det at have gode venner. For med alderens fremskred bliver vennerne vigtigere for, om vi er lykkelige og raske, end familien gør. Det skriver sciencedaily.com.

»At have et par rigtig gode venner omkring sig kan gøre en verden til forskel for vores sundhed og livskvalitet. Så det er klogt at investere i de venskaber, der gør dig lykkeligst,« siger adjunkt William Chopik fra Michigan State University til sciencedaily.com.

Det nye studie er baseret på to sæt spørgeskemaer med i alt 278.500 deltagere.

  • Første del af forsøget var en analyse af spørgeskemaer, hvor 271.000 mennesker fra 100 lande svarede på spørgsmål om forhold og deres livskvalitet.
  • Anden del analyserede data fra spørgskemaer om belastede eller gode forhold til venner og familie og kronisk sygdom. Den del havde 7.500 amerikanere svaret på. 

Det viste sig blandt andet, at de, der havde mere belastede forhold til vennerne, også oftere var plaget af kronisk sygdom.

»Venskab bliver endnu mere vigtigt, jo ældre vi bliver,« siger William Chopik til sciencedaily.com

Ifølge William Chopik kan resultatet bunde i, at gode venskaber hjælper mod ensomhed, ligesom det giver nogen, man kan snakke med, hvis man ikke lige har et familiemedlen ved hånden.

Jo ældre man bliver, jo mere har man også haft mulighed for at sortere de forkerte venner fra og de rigtige til, påpeger Willian Chopik.

»Hvis et venskab har stået sin prøve, så ved du også, at det er godt – et menneske, du ofte har søgt hjælp og råd hos og et menneske, du har ønsket at have i dit liv,« siger William Chopik til sciencedaily.com.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Personal Relationships.

sj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.