Vejret saboterede årets høst af frugt og korn
Vejret har gjort det surt at være landmand det seneste år. Store temperaturudsving og ekstrem nedbør gav problemer for både frugt- og kornavlere, det viser en gennemgang af vejrets luner.

Vejret i vækståret 2009-10 har givet dårlige vilkår for landbruget. (Foto: Colourbox)

Vejret i vækståret 2009-10 har givet dårlige vilkår for landbruget. (Foto: Colourbox)

 

Et lunt efterår.

En kold vinter.

Et tørt forår.

Og en våd og lun sommer.

Det er nogle af konklusionerne på de vejrmæssige forhold, der har gjort sig gældende i vækståret 2009-2010.

Frost i maj gave færre skadedyr

Vækståret var præget af flere store udsving i temperaturen.

Blandt andet i marts, hvor der blev registreret minus 19,1 grader, men også plus 17,7 grader.

Det kolde forår betød færre skadedyr. (Foto: Colourbox)

De fleste husker vinteren som lang og streng, og det fremgår også af de mange opgørelser, som er med i publikationen 'Vejret i vækståret september 2009 - august 2010', der er udgivet af Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet ved Aarhus Universitet.

Frostgrader blev registreret i Danmark helt hen i maj, hvor der blev målt minus 3,1 grader. De lave temperaturer i maj fik den betydning, at der i foråret var færre skadedyr.

Dobbelt op på regn i august

Frugttræer - især kirsebær, som blomstrer i maj - tog skade af nattefrosten. Kulden sved blomsterknopperne, så de faldt af.

Det kolde vejr gjorde også, at bierne ikke var særligt aktive, og derfor var bestøvningen dårlig, fremgår det af publikationen.

Høsten blev også vanskelig for landbruget, da august 2010 var præget af ustadigt vejr. Nedbøren var på hele 124 millimeter mod 67 millimeter på et normalt år.

Sidst i august kom dog en periode med blæst og tørke, som gjorde, at markerne tørrede igen. En del korn blev høstet med høj vandprocent og nedsat spireevne - cirka 90 procent af kornet blev høstet med rimelige udbytter, dog under gennemsnittet.

Lavet i samarbejde med Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk