Varmepumper gør ikke din elregning mindre
Stik modsat hensigten bruger sommerhusejere lige så meget energi, når de har skiftet elvarme ud med varmepumper.

En varmepumpe trækker varme ud af luften uden for og sender ind i huset. Varmepumpen giver 3-4 gange mere varme ved samme energiforbrug som traditionelle el-apparater (leverer ca. 3-4 kWh varme for hver kWh el). (Foto: Toke Haunstrup Christensen)

En varmepumpe trækker varme ud af luften uden for og sender ind i huset. Varmepumpen giver 3-4 gange mere varme ved samme energiforbrug som traditionelle el-apparater (leverer ca. 3-4 kWh varme for hver kWh el). (Foto: Toke Haunstrup Christensen)

Ud med dyr elvarme og ind med billig varme fra varmepumper.

Sådan lyder en del af regeringens opskrift på at gøre Danmark mere grøn og få danskerne til at bruge mindre energi – og mange har taget ideen til sig: Rundt om i landet hænger 75.000 varmepumper, der henter varme ind fra luften uden for murene.

Billig energi sætter fut i sommerhusejerne

Nu viser dansk forskning meget overraskende, at varmepumper langt fra altid sænker energiforbruget.

Mange af os bliver tværtimod så begejstrede for den billige energi fra de effektive pumper, at vi bare fyrer endnu mere op for varmen i bryggerset, udestuen eller sommerhuset.

På den måde ender en del af os med at bruge endnu mere varme end før og sparer derfor meget mindre, end vi havde regnet med – eller slet intet – på energiforbrug og elregning.

»Når folk har fået en varmepumpe, begynder en del at slappe lidt mere af og tænke, ’nu kan vi bruge lidt mere, fordi vi får billigere energi’. Derfor giver varmepumper gennemsnitligt set ingen besparelse i sommerhuse – og i helårshuse er besparelsen kun omkring 60 procent af det, den teoretisk set skulle være,« konstaterer Kirsten Gram-Hanssen, projektleder og seniorforsker på Statens Byggeforskningsinstitut ved Aalborg Universitet.

Ny teknologi ændrer vores vaner

Kirsten Gram-Hanssen har sammen med sin kollega Toke Haunstrup Christensen undersøgt elforbruget i flere end 150 boliger med varmepumper og brugt interview og spørgeskemaer for at finde ud af, hvad den ekstra energi er blevet brugt til.

Det er især blevet populært at tænde for varmen i flere rum i helårshuset og at holde sommerhuset varmt året rundt i stedet for at lukke det ned for vinteren. (Se boks under artiklen.)

Undersøgelsen sætter en tyk streg under, at teknologi i sig selv ikke skaber ændringer i vores energiforbrug.

Hvis man vil nå et mål og spare på energien, er man nødt til at kigge på, hvordan vi agerer til daglig, påpeger Kirsten Gram-Hanssen.

Fakta

Det giver som udgangspunkt bedst mening at anskaffe sig en varmepumpe som erstatning for olie eller el. Kører huset på fjernvarme, kan den løsning være billigere. (Se prisdetaljer hos Bolius.dk)

120.000 boliger (8% af alle enfamiliehuse) bliver opvarmet med el. Hertil kommer 180.000 sommerhuse.

Flere fakta i bokse under artiklen.

»Man hører tit, at det er svært at få folk til at bruge mindre energi, fordi det er svært at få dem til at ændre vaner. Jeg synes, problemet er det stik modsatte: Hvis bare folk ville holde op med at ændre livsstil, når de fik ny teknologi, så havde alle tiltagene gennem de sidste 10-20 år begrænset energiforbruget betydeligt,« lyder det.

Energiforbrug vokser med årene

Langt de fleste sparer på energien det første år af varmepumpens liv, men som årene skrider frem, vokser elforbruget igen.

Det er især sommerhusejere, som bliver glade for ekstra varme.

Gennemsnitligt set bruger sommerhuse med varmepumper lige så meget energi, som i tiden før de fik installeret varmepumper.

Regnskabet for helårshuse er noget bedre: Her er elforbruget dalet med sammenlagt 23 procent; »men også her er den faktiske besparelse meget mindre, end hvad der kunne forventes, fordi mange sætter forbruget i vejret,« bemærker Kirsten Gram-Hanssen.

Varmepumper giver mere komfort

Mens politikerne kan klø sig lidt i nakken over de nye resultater, så kan de glæde sig over, at danskerne generelt er henrykte for deres varmepumper. Hele 2/3 er ”meget tilfredse” og kun 1 procent er utilfredse.

Langt de fleste af de 481 adspurgte i en spørgeskemaundersøgelse er begejstrede for »øget komfort«, f.eks. fordi varmen fra en pumpe bliver oplevet som mere behagelig end varmen fra et el-panel – eller fordi det er dejligt, at dynerne er lune i stedet for iskolde, når man kommer frem til sommerhuset.

Kirsten Gram-Hanssen mener, at det er med til at understrege, at varmepumperne går fra at være energieffektiv teknologi på tegnebrættet til at være komfort-teknologi ude i de danske hjem.

Det betyder i bund og grund, at vi kun bekymrer os lidt om energiforbruget og måske endda kommer til at bruge endnu mere energi i fremtiden.

Varmepumpe kan også bruges som air-condition

»En varmepumpe kan også bruges som aircondition om sommeren, og spørgsmålet er, om folk vil bruge varmepumpen på den måde i fremtiden.«

Når man får ny teknologi, udvikler man også nye behov og vaner. Vil vi have energibesparelser, er det ikke nok at udbrede effektiv teknologi. Vi må også fortælle folk, hvordan de skal bruge den.

Kirsten Gram-Hanssen

»Vi har tidligere set med biler, at man er blevet vænnet til at bruge aircondition, selvom vi for nogle år siden ikke havde brug for det, og jeg kunne godt forestille mig, at det gennem årene også kommer til at udvikle sig i husene, selvom mange af familierne lige nu kalder det både ’pjat’ og ’luksus’,« siger Kirsten Gram-Hanssen.

Familier med varmepumpe i huset brugte ekstra meget energi i 2003, da vi havde en varm sommer. Ifølge Kirsten Gram-Hanssen kan det være et tegn på, at varmepumpen blev brugt som aircondition.

Kun luft til luft-varmepumper er undersøgt

Forskerne har kun undersøgt de såkaldte luft til luft-varmepumper og ikke luft-til-vand eller jord-til-vand, som skal sluttes til huses centralvarmeanlæg.

Undersøgelsen er lavet i samarbejde med el-selskaberne SEAS-NVE og Lokalenergi, som har solgt varmepumper til kunder, der i sidste ende har sagt ja til at være med i kortlægningen.

Ingen fejl i teknik eller målinger

Som en del af undersøgelsen har teknikere undersøgt varmepumpernes forfatning hos 12 interviewede familier.

Meldingen lyder, at fejl i teknikken eller fejl i energimærkning (se under artiklen) ikke kan forklare den manglende nedgang i energiforbruget, der er målt i årene 1990-2009.

IT Energy har også været med i undersøgelsen, som er finansieret af Elforsk.

Resultaterne har været gennem peer-review og er offentliggjort i to papers i forbindelse med konferencer. Senere bliver de formentlig udgivet som artikel i et videnskabeligt tidsskrift.

De to papers har titlerne:

  • Energy Savings with Air-to-Air Heat Pumps – True or False? Findings and Policy Implications from a Danish Study - samt
  • Air-to-air Heat Pumps: A Wolf in Sheep’s Clothing?

Derfor bruger vi mere energi

Der er flere forklaringer på, hvorfor folk bruger mere energi, når de får en varmepumpe:
I helårshuse øger mange temperaturen generelt, opvarmer flere rum – f.eks. udestuen – og lader varmepumpen erstatte brændeovnen delvist.
I sommerhuset øger mange temperaturen hele vinteren igennem, i nogle tilfælde endda fra 5 helt op til 16 grader. En årsag er, at nogle varmepumper ikke kan indstilles til en lavere temperatur end netop 16 grader. Sørg derfor at kigge efter muligheden for at kunne indstille pumpen til lavere temperaturer, hvis du overvejer at købe en varmepumpe til sommerhuset.
Endelig kan varmepumpen bruges som aircondition om sommeren. Hvis du vil spare energi, er det en dårlig idé, konstaterer forskerne.
Ifølge Energistyrelsen gemmer sommerhuse på 22.000 af landets 75.000 varmepumper. De resterende skaber varme i helårshuse.

Fejl i energimærkning påvirker ikke undersøgelsen

Energistyrelsen fortalte for nylig, at mange varmepumper med A-mærke – som indikerer et lavt energiforbrug – i virkeligheden sluger så meget strøm, at de i stedet burde være mærket med F.

Meldingen fra forskerholdet lyder, at hovedparten af varmepumperne i projektet var luft til luft-varmepumper fra anerkendte leverandører i den dyre ende af skalaen, mens Energistyrelsens test primært var rettet mod de billigere varmepumper.

Samtidig ser energibalancen i de besøgte huse i undersøgelsen ud til at passe med forventningerne, så der er ingen tegn på, at fejlmærkede pumper kan forklare, hvorfor deltagerne i undersøgelsen ikke sparer på strømmen.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk