Var Odin en kvinde?
Et indlæg om den lille Odin-figur fra Gl. Lejre har skabt tvivl om, hvem figuren rent faktisk skal forestille. Flere forskere mener nemlig, at den kan forestille en kvinde.

Den lille sølvfigur er knap 2 cm høj og kan i dag ses på Roskilde Museum (Foto: Roskilde Museum)

Den lille sølvfigur er knap 2 cm høj og kan i dag ses på Roskilde Museum (Foto: Roskilde Museum)

Det skabte stor opmærksomhed, da der i september sidste år for første gang blev fundet en figur af asernes øverste gud, Odin, siddende på sin trone Lidskjalv med ravnene Hugin og Munin ved sin side. Fundet blev gjort i Gl. Lejre sydvest for Roskilde, og figuren befinder sig i dag på Roskilde Museum.

Men nu bliver der sået tvivl om, hvorvidt det i virkeligheden er Odin, det drejer sig om. På www.scienceblogs.com hævder den svenske arkæolog og jernalderforsker Martin Rundkvist, at Odin fra Lejre slet ikke er Odin, men i stedet Freja, der var kærligheds-, frugtbarheds- og krigsgudinde, eller muligvis Frigg, som var Odins kone samt ægteskabets og moderskabets gudinde. Det, der har fået ham at reagere, er blandt andet, at figuren har en lang kjole på.

Ifølge Martin Rundkvist havde kunsten fra yngre germansk tid og vikingetid, præcis som dagens kunst, forskellige traditioner for, hvordan kvinder og mænd afbildedes. Kunstværkerne repræsenterede også tit de klæder og smykker, som levende mennesker brugte under perioderne. Dog var det kun aristokrater, som afbildedes i kunsten, så vi ser ikke alle typer af dragter, som blev brugt i den periode.

Genusarkæologi

»Miniaturen fra Lejre har en kjole på, som går ned til anklerne. Udenpå har den et forklæde og fire perlehalsbånd på brystet. Alle tre tegn er stereotypiske kvindelige træk, som aldrig forekommer i afbildninger af mænd. Figuren har ikke nogen af tidens mandlige træk. Altså er det en afbildning af en kvinde,« siger Martin Rundkvist til videnskab.dk.

»Det, jeg har sagt, er ikke kontroversielt. Jeg var bare tilfældigvis den første til at sige det,« tilføjer han og forklarer, at det handler om genusarkæologi, altså kønsrolle­arkæologi.

»Sagen er klar mellem dem, som har studeret periodens genusfremstillinger, både danskere, svenskere og nordmænd,« siger Martin Rundkvist.

Delte meninger

Sarah Croix er ph.d-studerende i arkæologi og arbejder blandt andet med kønshistorie ved Århus Universitet. Hun er enig med Martin Rundkvist.

»Jeg tror ikke, at figuren foretstiller Odin, og det baserer jeg på det, jeg har læst om klæder fra vikingetiden. Kjolen og smykkerne er feminine,« siger Sarah Croix.

»I Sverige har man fundet en figur i Aska, som havde samme klæder på som Odin fra Lejre. Og figuren fra Aska er tolket som Freja,« siger Sarah Croix.

Sarah Croix tilføjer, at Odin er kendt for at kunne skifte form eller køn, og at dette var noget, som sandsynligvis skete under specielle ritualer.

»Som repræsentant for en figur eller en amulet tror jeg ikke, man ville have valgt et sådant ejendommeligt aspekt af guden«, siger Sarah Croix.

Else Roesdahl er professor i middelalderarkæologi ved Aarhus Universitet. Hun mener, det er vanskeligt at tolke figuren entydigt. Igangværende studier vil muligvis kunne afklare spørgsmålet, for der kendes en del nordiske miniaturegengivelser af beslægtede genstande.

»Figuren er et symbol på en gud. Den er helt klart knyttet til den senhedenske religion. Det er ikke umuligt, at det er Odin, selv om figuren har klare elementer af kvindedragt,« siger Else Roesdahl, netop med henvisning til Odins tilbøjelighed til at skifte form og køn.

Tvivler på Frigg

På bloggen er det flere gange fremført, at Frigg, Odins kone, nogle gange indtog hans trone, når han var ude at rejse.

Men at det skulle være Frigg, anser Else Roesdahl ikke som særlig sandsynligt.

»Man kan tænke og tolke vældig meget, men man laver nok ikke en standardgengivelse af guder i en speciel situation. På grund af kvindedragten kunne dette også tale mod en identifikation som Odin og i stedet lede tanken hen på gudinden Freja, hvis rolle inden for den hedenske religion nok er underspillet i vore dages opfattelser«.

»At sidde på en trone har høj status i sig selv, og også derfor fremstiller figuren utvivlsomt en af de vigtigste guder,« siger Else Roesdahl.

»Jeg hælder i dag mest til at det er Freja,« afslutter Else Roesdahl.

Museumsinspektør på Roskilde Museum, Tom Christensen, var den ledende arkæolog under udgravningerne i Lejre. Han siger, at der

er

vigtige argumenter for, at figuren repræsenterer Odin, men at han desværre ikke kan udtale sig endnu, da resultaterne først skal publiceres i hans kommende artikel, som kan læses i tidsskrifterne Skalk og Romu (Årsskrift fra Roskilde Museum) i april 2010.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.