Var det tyske mindretal ofre eller gerningsmænd under 2. Verdenskrig?
Siden krigens afslutning har mindretallet i Sønderjylland set sig selv som ofre både under og efter krigen. Men forskning viser, at de støttede og kæmpede for nazityskland.

Det tyske mindretal tager imod de tyske soldater ved Nørreport i Aabenraa 9. april 1940. (Fotograf: L.V. Münchow, kilde: Nationalmuseet)

Det tyske mindretal tager imod de tyske soldater ved Nørreport i Aabenraa 9. april 1940. (Fotograf: L.V. Münchow, kilde: Nationalmuseet)

Da Hitler overtog magten i Tyskland i 1933, var det kun 13 år siden, at store dele af Sønderjylland igen var blevet dansk.

Det tyske mindretal, som boede syd for Kongeåen i Sønderjylland, så Hitler og hans ekspansive politik som vejen til at vende tilbage til moderlandet og igen gøre Sønderjylland tysk.

Op gennem 1930'erne blev mindretallet, som dengang udgjorde knapt 30.000 indbyggere, gennem-nazificeret, fortæller Henrik Skov Kristensen i denne podcast.

Julius Bomholt prisen

Julius Bomholt prisen uddeles af kulturministeriet en gang om året for fremragende forskning.

Prisen er opkaldt efter Danmarks første kulturminister, socialdemokraten Julius Bomholt.

Henrik Skov Kristensen er museumschef ved Nationalmuseet og leder af Frøslevlejren, som er en del af Nationalmuseet.

Han har i år vundet Kulturministeriets Julius Bomholt pris for sin bog Gerningsmænd eller ofre, som handler om det tyske mindretals rolle under 2. Verdenskrig, og mindretallets erindringer om deres egen rolle.

Forskningen viser, at mindretallet i Sønderjylland kæmpede aktivt på tysk side og åbenlyst støttede den nazistiske udryddelseskrig. Alligevel har mindretallet husket historien og deres egen rolle helt anderledes. Siden krigen har de husket sig selv som ofre. Både under og efter krigen.

Seniorforsker og arkivar på Rigsarkivet Steen Andersen er en del af det udvalg, som har besluttet, at Henrik Skov Kristensen skulle modtage prisen.

Han fortæller, at Henrik Skov Kristensens historiske forskning er helt særlig, fordi den ikke blot handler om gamle dage, men i høj grad om hvordan vi, der lever i nutiden, husker fortiden.

Efter hans vurdering har forskningen betydet, at danskerne og det tyske mindretal i Sønderjylland har fået et bedre forhold og i år kan mødes og fejre genforeningen.

Lyt med og blive klogere på de historiske fakta om mindretallets rolle og ikke mindst den uoverensstemmelse, der er mellem fakta og mindretallets erindringer.

Sådan håndterer Videnskab.dk sponseret indhold

Videnskab.dk’s Center for Faglig Formidling leverer mod betaling kommunikations- og formidlingsydelser til forskningsinstitutioner, fonde og andre organisationer, som arbejder med forskning. Det foregår i henhold til statens regler for indtægtsdækket virksomhed.

Indhold som produceres i sådan en sammenhæng, eller som kurateres og kvalitetssikres af Center for Faglig Formidling, kan blive bragt på Videnskab.dk. Når det sker, opmærkes det tydeligt som sponseret indhold, så der ikke er tvivl om afsenderen.

Videnskab.dk følger de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier samt de presseetiske regler i arbejdet med tydeligt at adskille sponseret indhold fra den uafhængige journalistik.

Redaktionen på Videnskab.dk leverer uafhængig journalistik, som ikke påvirkes af økonomiske interesser af nogen art.

Arbejdet med sponseret indhold udføres af medarbejdere, der er tilknyttet Center for Faglig Formidling, hvis medarbejdere har stor erfaring med videnskabsformidling til den brede offentlighed.

Disse medarbejdere kan også udføre arbejde for Videnskab.dk’s redaktion. Det foregår i givet fald efter interne retningslinjer, som sikrer, at de pågældende ikke skriver journalistiske artikler om forskning fra de samme fonde og forskningsinstitutioner, de har udarbejdet formidlingsartikler og kommunikationsmateriale om.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk