Valgforsker: Skolevalg skal give de unge politisk selvtillid
Kilde: 
02 februar 2017

Rundt om i hele landet går elever i 8., 9. og 10. klasse i dag til stemmeurnerne. 

Det er nemlig dagen for Skolevalg 2017, hvor folkeskolens ældste elever, efter tre ugers undervisning i demokrati, valg og partier, skal tage stilling til, hvem af politikerne i Folketinget de er mest enige med.

Men selvom valget kan fortælle os, hvor de helt unge står politisk, er det ikke dét, der er det interessante. I hvert fald ikke, hvis man spørger Jonas Hedegaard Hansen, som forsker i valgdeltagelse.

»Lige præcis, om de stemmer på Liberal Alliance eller Venstre, betyder egentlig ikke så meget. Det handler om, at de unge begynder at argumentere og tro på, at de kan være med, og at de bliver bekendt med, hvordan en valgproces foregår,« siger Jonas Hedegaard Hansen, som er ph.d.-studerende ved Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet. Han tilføjer:

»De her mennesker skal forhåbentlig udgøre vores demokrati de næste 70 eller 60 år, og der er mange krydser endnu. Præcis hvor, de sætter det kryds nu, er ikke så vigtigt.« 

Jonas Hedegaard Hansen har været med til at lave en spørgeskemaundersøgelse blandt 2.500 elever, som skal kortlægge, hvad de unge får ud af skolevalget. Det, forskerne særligt ser efter, er de unges 'politiske selvtillid':

»Det, vi gerne skulle se, er, at Skolevalg er med til at gøre eleverne bedre til at argumentere, give dem mere tro på, at de kan finde ud af at være med i politik, at de kan udtrykke en mening, at de ved, hvad de skal stille op. Og forhåbentlig er der også en større tro på, at der er nogle politikere, som gør deres bedste, og som er interesserede i at høre, hvad borgerne mener her i samfundet,« forklarer Jonas Hedegaard Hansen.

I morgen, 3. februar, kan du høre meget mere om den forskningsmæssige baggrund for Skolevalg 2017 i Videnskab.dk's podcast.

Skolevalget blev sidst holdt i 2015. Dengang stemte de unge til blå bloks fordel.

sbl

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.