Valget af USA's første kvindelige vicepræsident er »et tungt og vigtigt signal«
Kamala Harris er med til at bryde igennem det sidste glasloft i amerikansk politik, lyder det fra to forskere.

Kamala Harris' første tale, efter hun er blevet valgt som USA's næste vicepræsident. (Video: CNN)

Kamala Harris' første tale, efter hun er blevet valgt som USA's næste vicepræsident. (Video: CNN)

Natten til søndag blev der føjet endnu et kapitel til de amerikanske historiebøger: USA fik nemlig sin første kvindelige vicepræsident.  

Det blev som bekendt Kamala Harris, der samtidig bliver den første asiatiske amerikaner i det magtfulde embede. 

I sin første tale til nationen understregede Kamala Harris netop betydningen af det historiske øjeblik, og hvor stort et signal det sender, at en kvinde nu bliver vicepræsident: 

»Selvom jeg måske er den første kvinde i dette embede, bliver jeg ikke den sidste,« lød det fra Kamala Harris selv, da hun indtog talerstolen i Delaware.

»For hver eneste lille pige, der kigger med i aften, ser, at dette er et land fyldt med muligheder,« fortsatte hun fra scenen. 

Og det, at en kvinde med en minoritetsbaggrund nu bestrider en af de mest magtfulde poster i USA, sender værdimæssigt et meget tungt signal, siger flere forskere til Videnskab.dk. 

For hvem vi ser i magtfulde positioner, er nemlig med til at skabe vores forestillinger om, hvordan verden er skruet sammen, forklarer professor Rikke Andreassen, der forsker i køn og ligestilling. 

»Kamala Harris bliver kropsliggørelsen af, at det er muligt for kvinder, herunder racialiserede kvinder, at indtage magtfulde positioner og nå helt til tops i det politiske system i USA. Det sender et tungt og vigtigt signal,« vurderer Rikke Andreassen, der er professor ved Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på Roskilde Universitet.

Det handler om, hvad vi ser

Ifølge Rikke Andreassen taler man i et forskningsmæssigt perspektiv om ‘repræsentation’ og ikke om egentlige rollemodeller, når man ser på, hvilken indflydelse en kvindelig vicepræsident har på både os som individer og strukturelt i samfundet.

For hvem vi ser repræsenteret både i politik, virksomheder og på film er i høj grad med til at forme vores forestilling om verden, og hvad det er muligt at opnå. 

Om Kamala Harris


56-årige Kamala Harris er datter af en indisk mor og en jamaicansk far, der blev skilt, da hun var syv år.

Begge forældre er højtuddannede, og Kamala Harris er selv uddannet advokat fra blandt andet Howard University.

I 2016 blev hun valgt til Senatet i USA for demokraterne, og nu er hun så USA's kommende vicepræsident.

Kilde: Politico

Det er derfor, det vejer så tungt, når USA nu får sin første kvindelige vicepræsident med minoritetsbaggrund ifølge Rikke Andreassen, der er uddannet historiker.

»I teorien kan alle stille op som præsident, men hvis vi ikke ser andre end gamle, hvide mænd, så bliver vores forståelse af det embede, at det naturligt bliver besat af ældre, hvide mænd.«

»Så det, Kamala Harris nu gør, er, at hun bygger bro mellem teori og jura til virkelighed og praksis: Teoretisk og formelt har der været ligestilling, men vi har ikke i praksis set en reel ligestilling. Derfor et det er et kæmpe skridt. Harris bliver eksemplet på, at det er muligt for kvinder og minoriteter at bestride det magtfulde embede – ikke kun i teorien,« fortsætter professoren.

Forsker i køn og europæisk politik Christina Fiig stemmer i. Hun mener, det sender et vigtigt signal: 

»Det sidste store glasloft bliver brudt i amerikansk politik, og det har en stor symbolsk betydning, at USA nu får den første farvede kvinde som vicepræsident. Hun bliver billedet på, at kvinder og minoriteter kan nå til tops,« siger Christina Fiig, der forsker i køn og europæisk politisk ved Aarhus Universitet.

Forskning indikerer da også, at kvinder i politik kan være med til at inspirere andre kvinder til at engagere sig politisk. Og et studie udgivet i tidsskriftet Politics, Groups, and Identities konkluderer, at særligt nye kvindelige kandidater specifikt skabte mere politisk diskussion og engagement hos unge kvinder.

Også en tendens udenfor USA

Indsættelsen af Kamala Harris bygger altså bro fra det teoretiske og til virkeligheden.

Rikke Andreassen minder i den forbindelse om, at vi i Danmark var vidne en historisk begivenhed, da Helle Thorning i 2011 blev valgt som Danmarks første kvindelige statsminister.

I dag er det Mette Frederiksen, der som statsminister toner frem på skærmen – og ofte under coronakrisen – og den repræsentation af kvinder i toppolitik kan bryde barrierer ned, vurderer professoren.

I Danmark var det ligeledes med til at vise, at kvinder også kan gribe efter magten og tage den. Men Rikke Andreassen understreger i samme åndedrag, at det kun er ét skridt på vejen. 

»Vi har ligestilling teoretisk og juridisk, men man ser ofte i praksis, at der stadig er stor forskel på repræsentationen af mænd og kvinder, både i politisk, men det kan også være i bestyrelser og andre store poster,« siger historikeren.  

Men historiske begivenheder, som vi er vidner til med Kamala Harris, er med til at skabe et momentum og opmærksomhed omkring kvinder og minoriteters muligheder.

Rikke Andreassen uddyber, at en mangfoldig repræsentation ligeledes har betydning for, hvem vi kan spejle os i - og det gælder ikke kun i politik.

Åbner man eksempelvis en børnebog eller ser en film uden at se andre, der ligner én selv, så har det også en betydning for opfattelsen af, hvad man selv kan opnå i den her verden, påpeger professoren. Det kan du læse mere om i artiklen Sådan påvirker det dig, at filmhelten typisk er en hvid mand.

Kulminationen på en udvikling, der går langt tilbage

Men hvorfor er det netop nu, vi ser en kvinde som vicepræsident?

Ifølge Rikke Andreassen bygger det på en lang række af historiske begivenheder, herunder hvordan racialiserede kvinder skridt for skridt har nærmet sig den politiske magt. 

»Det er vigtigt at sige, at det er kulminationen på en udvikling, der går langt tilbage. Lige fra de første racialiserede kvinder i kongressen (den første sorte kvinde var Shirley Anita Chisholm i 1968, red.), og i Senatet (Carol Elizabeth Moseley Braun var den første sorte kvinde i 1993, red.), til Hillary Clinton der stillede op som præsident i 2016.« 

Og dette var ligeledes en ting, som Kamala Harris lagde vægt på i sin tale.

Valgtalen blev nemlig også en hyldest til generationer af kvinder, der ifølge den nye vicepræsident har banet vejen før hende.
 

»Kvinder, som kæmpede og ofrede så meget for ligestilling og frihed og retfærdighed for alle. Inklusiv de sorte kvinder, som for ofte bliver overset, men som ofte beviser, at de er rygraden i vores demokrati,« lød det fra Kamala Harris i den 11 minutter lange tale. 

Kamala Harris' hvide tøj som symbol for kvinders stemmeret

Christina Fiig spår, at man vil se en mere pro-feministisk dagsorden fra den kommende vicepræsident, når man hører hendes taler.

Og en detalje er desuden det hvide sæt tøj, Kamala Harris bar på scenen. Farven hvid har nemlig længe været forbundet med kvinders stemmeretsbevægelse. 

Shirley Anita Chisholm var iført hvid, da hun i 1968 blev valgt til kongressen, og Hillary Clinton var også hvidklædt i 2016, da hun modtog sin nominering som demokraternes præsidentkandidat.  

 »På det symbolske plan er der ingen tvivl om, at Kamala Harris bliver en rollemodel, og så bliver det spændende at følge, hvordan det kommer til udtryk rent politisk og substantielt. Men der er ingen tvivl om, at vi er vidne til et stort historisk øjeblik,« slutter Christina Fiig.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk