Valentinsdag: Fem videnskabelige forklaringer på forelskelse
Valentinsdag er over os, og Amor har spændt buen. Men hvad er forelskelse egentlig? Og er det virkelig en form for sindssyge? Her kommer fem af de bedste artikler om videnskaben bag forelskelse.

Godt nyt til spirende forhold: Vi får et mere positivt syn på verden, når vi befinder os i et forhold i længere tid, viser ny forskning. (Foto: Shutterstock)

Godt nyt til spirende forhold: Vi får et mere positivt syn på verden, når vi befinder os i et forhold i længere tid, viser ny forskning. (Foto: Shutterstock)

Valentinsdag betyder høje kysselyde i biografen, slentrende par der blokerer fortovet og bordmangel på caféerne.

Det er den årlige dag, hvor nogle fejrer forelskelsen, mens alle de andre stakkels mennesker bare gerne vil forbi på rulletrappen, så de kan nå S-toget hjem.

Men hvad er forelskelse egentlig? Er det rigtigt, at det er en form for sindssyge - og er det godt eller skidt at være forelsket?

Vi har samlet fem gode artikler, der forklarer videnskaben bag kærligheden.

1) Kærlighed gør os mindre neurotiske

Ifølge en tysk undersøgelse bliver vores verdenssyn mere og mere positivt, jo længere vi er i et parforhold.

245 par deltog i den 9 måneder lange undersøgelse, hvor de hver tredje måned skulle svare på spørgsmål til hverdagssituationer. Her blev svarene gradvist mere positive.

»Folk, der er meget neurotiske, er angstfulde, usikre og let at irritere. De har en tendens til depression og har ofte lavt selvfærd og er ofte utilfredse med deres liv. Men det viser sig, at vi bliver mere stabile [og mindre neurotiske], når vi er i kærlighedsforhold,« siger Christine Fine, ph.d. og hovedforfatter til undersøgelsen.

2) Derfor gør kærlighed dig uovervindelig

Når du er forelsket, flyver du på en lyserød sky af hormoner.

Belønningsstoffet dopamin udskilles nemt - og endda blot ved at kigge på et billede af din partner - og det giver dig en følelse af velbehag.

Samtidig falder produktionen af hormonet serotonin til et niveau, der er sammenligneligt med patienter med OCD. Derfor menes det også at være tvangstanker, når en forelsket person ikke kan lade være med at tænke på sin udkårne.

3) Sådan ved du, det er ægte kærlighed

Du kan nok godt mærke, hvis du er forelsket, men hvordan sikrer du dig, at følelserne er gengældte?

Ifølge den norske professor i neuropsykologi Bruno Laeng, ligger hemmeligheden gemt i øjnene. Vores pupiller udvider sig nemlig, når vi kigger på en person, vi er forelskede i.

At pupillerne så også udvider sig ved panik og angst er en anden sag.

4) Kærligheden er ustyrlig

Vi kan ikke selv styre, hvem vi bliver forelskede i. Her kører hjernens systemer på automatpilot, på samme måde som vores hjerterytme.

I et amerikansk forsøg med forelskede unge mellem 18 og 26 år, viste det sig, at det var primitive dele af hjernen, som ellers står for basale behov, som lyste op under hjerneskanninger.

»Vores forskningsresultater viser, at forelskelse opstår i de områder af hjernen, der styrer vores mest basale drifter som eksempelvis trangen til at spise og sove,« konkluderer antropolog Helen Fisher, der står bag forsøget.

5) Kan man gå gennem livet uden at blive forelsket?

Men hvad så med alle dem, der endnu ikke har oplevet forelskelsen? Kan man risikere, at den aldrig kommer - eller får alle et møde med den store kærlighed før eller siden?

I artiklen 'Kan man gå gennem livet uden at blive forelsket?' taler Videnskab.dk med en psykolog, en sociolog og en filosof, der har hver sit bud.

Bare rolig; de mener, at langt de fleste vil opleve at blive forelskede.

Hvis du stadig savner viden om, hvad kærlighed er for en størrelse, så vil vi anbefale dig at klikke igennem det relaterede læsestof lige under denne artikel. God Valentinsdag.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk