Valentinsdag: Det betaler sig at skrive kortet i hånden
Valentinskort er til gavn og glæde for både afsender og modtager.
Kærlighed valentinsdag elske glæde læsefærdighed literacy forståelse håndskrevne håndskrift skråskrift børn kreativitet pennens magt følelse tradition elske forelskelse

Vi skaber mening og minder, når vi skriver ord om kærlighed og taknemmelighed. (Foto: Shutterstock)

Vi skaber mening og minder, når vi skriver ord om kærlighed og taknemmelighed. (Foto: Shutterstock)

Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

Romantisk kærlighed er en kompleks følelse, som sandsynligvis har rødder dybt i den menneskelige evolution, og som er associeret  med vores trang til at danne par i faste forhold.

Gennem sange, digte, dagbøger, kort og kunstværker bliver kærligheden fejret for dens evne til at vække begejstret lidenskab i både den elskede, og den der elsker, uanset om følelserne er varige eller ligeså flygtige, som kærlighedsbreve skrevet i sandet.

Traditionen med at sende kærlighedsbreve startede i slutningen af det 18. århundrede, og i 1913 producerede Hallmark de første kommercielle Valentinskort.

Også for børn

I dag er Valentinsdag en fastforankret tradition, hvor vi sender og modtager kærlige kort og budskaber fra vores partnere, forældre, børn og nære venner.

Igangværende forskning inden for neurovidenskab og psykologi belyser disse kærlighedsbudskabers værdi og gavn for både afsender og modtager, især hvis de er håndskrevne.

Afsender risikerer dog at undervurdere de håndlavede budskabers værdi, så vi har brug for at blive mindet om den vigtige rolle, de spiller her lige før Valentinsdag.

Kærlighedsbudskaberne hjælper nemlig ikke kun med at skabe glæde i parforhold for mennesker i alle aldre, men også til at selvstændiggøre og inspirere børnenes sprog, læseevne samt forståelse af pennens magt på tværs af tid og sted.

Til glæde for både afsender og modtager

Hvad der er nok så vigtigt, vi føler glæde ved at give udtryk for taknemmelighed, når vi skriver i hånden.

At skrive i hånden skaber neural aktivitet i hjernens kredsløb, som ikke sker, når vi taster på en computer. Hånd og hjerne danner neurale stier, når vi skriver budskaber til de personer, vi holder af. 

Når du får 'flydende' håndskrift, får de lettere ved at fortælle det, du virkelig har på hjerte, skriver en canadisk forsker. (Foto: Shutterstock)

Det skaber mening og minder og frigiver dopamin i hjernen, når vi skriver ord, der giver udtryk for vores kærlighed og taknemmelighed.

Kort, budskaber og kærlighedsbreve gør stierne i hjernen dybere, så de over tid skaber legemlig erkendelse og gradvist en følelse af velvære og lykke.

Snyder os selv ved ikke at skrive i hånden

Psykologiforskning understreger gang på gang betydningen af og forbindelserne mellem lykke, taknemmelighed, en generel følelse af velvære og tættere forhold til andre.

Den moderne teknologi kan skrive kortet for dig og omgående sende et specialfremstillet budskab på dine vegne.

Men husk, at selv om modtageren muligvis bliver glad for budskabet, så snyder du dig selv ved ikke at gøre brug af hånd-hjerne-forbindelsen, der er selve kernen i alle fordelene ved at skrive i hånden.

Og emails gælder heller ikke.

Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

Flydende håndskrift

Undervisere kalder det flydende håndskrift - hvilket vil sige evnen til at skrive 'flydende' ved hjælp af sammenhængende skrift eller skråskrift.

Vi bør undervise i skråskrift - eksplicit og direkte fra en ung alder med masser af muligheder for opmærksom træning og målrettet produktion.

Hjernen kan kun håndtere et vist antal indbyrdes konkurrende krav i den arbejdende hukommelse.

Automatisering af håndskriften letter langtidshukommelsens kognitive byrde, hvilket leverer mulighed for at konstruere de budskaber, vi ønsker at formidle.

Kan sammelignes med kunstskøjteløb

En passende analogi af vigtigheden af at udvikle en flydende håndskrift kan findes i al scenekunst, eksempelvis kunstskøjteløb.

 

Automatisering, flydende bevægelser samt perfekt teknik gjorde det muligt for OL-guldmedalje-vinderne Tessa Virtue og Scott Moir at hengive sig til fortolkning, musikalitet og kreativ historiefortælling, der berører, forbinder og indfanger publikum.

Vi bliver alle trukket ind i lidenskaben, romantikken og de blotlagte følelser mellem Christian og Satine, der er skæbnebestemt til at ende i tragedie i løbet af deres optræden akkompagneret af tonerne fra Moulin Rouge.

Ligesom kunstskøjteløbets og dansens grundlæggende færdigheder ikke er et mål i sig selv, er skråskrift en måde at give børn muligheden samt redskaberne til selvudfoldelse, handlekraft, tilknytning samt skabelse af identitet.

Børnenes kærligheds- og venskabsbudskaber reflekterer de særlige livserfaringer, de har at trække på samt de ord, de ejer og vælger i deres forsøg på at formidle noget om dem selv til en verden, der lytter. 

Det er selv ganske små børn i stand til at gøre.

Håndlavede valentinskort

Valentinsdag kan være en mulighed for børn i alle aldre til at blive mere involverede - oftere - i læseforståelse gennem autentisk hverdagskommunikation. Det er motiverende at skrive kort og breve; det fremelsker en følelse af tilknytning, tilhørsforhold og velvære.

Forældre kan benytte Valentinsdag til at skrive breve eller kort til familiemedlemmer eller nære venner. De bør tilskynde større børn til at skrive et kort til bedsteforældrene. Et kort eller et brev i postkassen fra børnebørnene er jo altid en glædelig overraskelse.

Valentinskort kan hjælpe med at udvikle læseevnen samt en række motoriske manipuleringsfærdigheder i mindre børn, der selv får lov til at lave dem. De kan folde papiret, klippe, klistre, tegne, lime glitter på, farvelægge samt skrive et kærligt budskab - alle færdigheder de vil få gavn af senere.

 

Børn kan også udvikle konceptuel viden om læsefærdighed, talfærdighed og matematik: et hjerte foldet ud illustrerer symmetri og bruges som et symbol på kærlighed.

Efterlader et unikt spor

Vi ejer vores ord og vores tanker i dybeste forstand. Når vi nedfælder dem på papir, overlever vores ord og tanker vores egen eksistens. De efterlader et unikt spor efter os. 

De overlever også vores bestræbelser på at efterlade det bedste af, hvem vi er for andre - og dermed bidrager de til følelsen af velvære for alle, heriblandt os selv.

For dem vi holder af - måske især vores børn - er de skrevne ord en håndgribelig påmindelse om en dyb, inderlig tilknytning, som vi kan besøge igen og igen, når sjælen hungrer efter et kærligt budskab.

Historierne om udfordringer, eventyr, kærlighed, håb eller tro går ud over tid, sted, sprog og kultur - de kan blive ved med at forme, hvem vi er. Vi mister noget af os selv, hvis vi glemmer disse historier.

Pennens magt, sprogets gave, det skrevne ords bestandighed og ønsket om at forpligte sig på skrift sikrer, at vi ikke taber kærlighedens vished og centrale placering i vores liv af syne samt glæden ved at vide, hvad det vil sige at elske og være elsket.

Hetty Roessingh modtager støtte fra SSHRC. Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation og er oversat af Stephanie Lammers-Clark.

The Conversation

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk