Utroligt velbevaret fund: 400 år gammelt skibsvrag kan stamme fra Danmark
dykkere lubeck trave flod skibsvrag skib handelsskib 1600-tallet hanseforbundet arkæologi

Dykkerne afslørede, at pæleormene havde gjort nogen skade på det historiske klenodie - dog ikke halvt så meget, som man kunne forvente. (© Christian Howe)

Dykkerne afslørede, at pæleormene havde gjort nogen skade på det historiske klenodie - dog ikke halvt så meget, som man kunne forvente. (© Christian Howe)

11 august 2022

Tiden læger alle sår. Sådan lyder mundheldet, der tit bliver givet videre i svære tider.

Det er også korrekt, at alt falmer og forsvinder med tiden. Det er blandt andet dét, der gør det så spektakulært, at man har fundet et velbevaret handelsskib fra det syttende århundrede på bunden af floden Trave i det nordlige Tyskland.

Det beretter Universitetet i Kiel i en pressemeddelelse.

Skibet blev egentlig opdaget ved en tilfældighed, da lokale myndigheder foretog en rutinemæssig opmåling af floden på strækningen mellem den nordtyske by Lübeck og Østersøen.

Her viste det sig, at der 11 meter nede lå noget stort gemt i mudderet.

Henover de næste otte måneder undersøgte forskere fra Universitetet i Kiel fundet, hvor dykkere over 13 undervandsture har optaget 464 minutters video af vraget.

Disse optagelser er efterfølgende blevet omdannet til en 3D-model, der afslører, at skibet har været mellem 20 og 25 meter langt.

Undersøgelserne viser desuden, at vraget udover velbevarede træbjælker også stadig lå inde med sin originale last: 150 tønder brændt kalk, der sandsynligvis stammer fra det nordlige Danmark eller midt-Sverige.

Selvom videoen hér er på tysk, er den alligevel et kig værd: Den indeholder nemlig optagelser fra dykkerne, der undersøger det imponerende fund. (Video: Christian-Albrechts-Universität zu Kiel)

Skibet er blevet dateret af tre uafhængige laboratorier, der alle har analyseret en prøve af træet. Her har man fastslået, at der er tale om et skib fra den såkaldte Hanseatiske periode - nærmere bestemt midten af det syttende århundrede.

Og at skibsvraget er så velbevaret efter næsten 400 år er et særsyn, særligt i den vestlige del af Østersøen. Her er det nemlig reglen nærmere end undtagelse, at alt træ, der driver til havs eller synker i Østersøen, inden for relativt kort tid vil blive fortærret af pæleorme.

Arkæologernes teori er, at skibet hurtigt efter sin undergang blev dækket af et lag af fint mudder, der blev skyllet ind over det fra netop Østersøen. Mudderet har siden fungeret som en barriere mod de små 'rovdyr'.

Tiden kan dog stadig nå at gøre sit, hvis skibet får lov til at blive liggende på flodbunden. Derfor undersøger Universitetet i Kiel netop nu muligheder for at bjærge og bevare det historiske artefakt.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.