Utroligt! Paradevogn fundet nær Pompeii er så intakt, man stadig kan se blomsterne

Se den smukke paradevogn og den store villa, som de italienske arkæologer har gravet frem lidt nord for Pompeii. (Video: The Archaelogical Park of Pompeii)

Se den smukke paradevogn og den store villa, som de italienske arkæologer har gravet frem lidt nord for Pompeii. (Video: The Archaelogical Park of Pompeii)

01 marts 2021

Jorden i Pompeii er en flad, brun skattekiste, som arkæologerne med jævne mellemrum hiver bemærkelsesværdige fortidsfund frem fra.

Indimellem står skattene næsten, som den dag de blev begravet af vulkanen Vesuvs aske i år 79.

En firehjulet paradevogn er dukket frem fra en begravet stald ved den store villa Civita Giuliana nord for Pompeii. Tidligere er der fundet tre forstenede heste i villaen. Den ene stadig med sit sadelgrej på. 

Man kan se vognens jern-dele, de smukke bronze- og tin-dekorationer, mineraliseret træ og aftryk fra organiske materialer som blomsterdekorationer og reb.

Det er den mest intakte vogn, der nogensinde er fundet fra Italiens fortid.

Det skriver Parken Pompeii i en pressemeddelelse.

Pompeiis arkæologer har forsigtigt udgravet den skrøbelige vogn. Hver gang, et hulrum opstod, blev det fyldt med gips. På den måde blev aftrykkene fra de organiske materialer – blandt andet vognens blomster – bevaret.

I denne artikel fra Videnskab.dk kan du se, hvordan eliten boede i Pompeji før vulkanudbruddet.

eros stridsvogn pompeii

Der er endnu ikke udgivet en forskningsartikel om den festlige stridsvogn, men man skal ikke ligefrem have et trænet arkæologi-øje for at skimte, hvad der foregår her (Foto: Archaeological Park of Pompeii) 

»Der er tale om en ceremoniel stridsvogn, formodentlig en 'Pilentum', der refereres til i flere kilder, som ikke blev brugt til hverdagstransport eller i landbruget, men som led i store, festlige begivenheder, parader og processioner,« udtaler direktør for parken, Massimo Osanna, i pressemeddelelsen.

Han mener, der kan være tale om en kærlighedsvogn:

»Scenerne på medaljonerne, der pryder vognens bagside, forestiller Eros (satyrer og nymfer), mens man på flere dekorative søm ser cupidoer (i romersk mytologi en erotisk kærlighedsgud, red.). De gamle kilder beskriver, hvordan Piletum bruges af præstinder og herskabskvinder, og man kan ikke udelukke, at der her kan være tale om en vogn, der blev brugt under ægteskabsritualer, for eksempel til at lede bruden til sit nye hjem.«

LÆS OGSÅ: Postkort fra fortiden afslører romerske soldaters hverdag

LÆS OGSÅ: Pompejis indbyggere var på skideren før vulkanudbruddet

LÆS OGSÅ: Vulkanen Vesuv forvandlede offers hjerne til glas

tkt

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.