Universiteterne skal være den videnskabelige vagthund
Universitetsloven skal revideres, og forskere og politikere skændes om, hvad universiteternes rolle skal være i fremtiden. ’Uafhængig, videnskabelig vagthund,’ lyder buddet fra videnskab.dk’s nye blogger.

Universiteterne skal være den uafhængige vagthund, der kan gribe ind overfor kommercielle og politiske interesser, mener videnskabsteoretiker Mikkel Willum Johansen. (Foto: Colourbox)

Universiteterne skal være den uafhængige vagthund, der kan gribe ind overfor kommercielle og politiske interesser, mener videnskabsteoretiker Mikkel Willum Johansen. (Foto: Colourbox)

Universitetsloven er lige nu under evaluering, og bølgerne går højt i debatten mellem forskere og politikere.

Hvor regeringen vil have lov til at øremærke store puljer forskningsmidler til såkaldt 'strategisk forskning', kæmper mange forskere for deres ret til fri forskning.

For videnskabsteoretiker Mikkel Willum Johansen er det vigtigt, at loven sikrer universiteternes uafhængighed af politiske beslutningstagere:

»Universiteternes roller er uddannelse, grundforskning, og at være den uafhængige vagthund, der kan gribe ind, overfor kommercielle og politiske interesser,« anfører Mikkel Willum Johansen og uddyber:

»Loven skal fastsætte rammerne for universiteternes rolle i fremtiden. Så vi skal spørge, hvad det er for nogle betingelser, vi vil give videnskaben, så den arbejder bedst muligt og er til størst mulig gavn for befolkningen. Man kan ikke forvente, at videnskabens metoder er så stærke, at de fungerer og leverer objektive og neutrale resultater, selv om de er under pres udefra.«

Uafhængig samfundsnytte

Fakta

OM FORSKEREN

I sit ph.d.-projekt prøver Mikkel Willum Johansen at gøre op med matematikkens status som særligt objektiv videnskab, og beskrive hvordan den - ligesom alle andre videnskaber - er en menneskelig aktivitet, der er påvirket af sin kontekst, fordi den finder sted i et samfund og er styret af en interesse.

Mikkel Willum Johansen er cand.mag. i filosofi, og ph.d.-studerende ved Center for Naturfilosofi og Videnskabsstudier på Københavns Universitet. Og fra i dag af blogger han om videnskabsteori på videnskab.dk.

I sin blog vil Mikkel Willum Johansen blandt andet sætte fokus, på, hvilken rolle videnskaben og universiteterne spiller i samfundet. Skal politikerne afgøre, hvilken forskning samfundet har brug for, eller skal forskerne selv bestemme, hvad de vil forske i?

»Forskerne arbejder jo for skatteydernes penge, så det er i udgangspunktet rimeligt, at de ikke kun at følge egne interesser, men også sørger for, at samfundet får nytte af deres arbejde. Problemet er, at systemet skaber risiko for pression fra industri og politikere. Dermed risikerer man, at det bliver de politiske magthavere og industrien, der får noget for skatteydernes penge, og ikke skatteyderne selv,« forklarer Mikkel Willum Johansen, og tilføjer:

»Vi skal skabe et system, hvor man minimerer risikoen for pression og sammenblanding af interesser, så man bibeholder universitet som uafhængig vagthund for magthaverne. Det er uheldigt, hvis der er for tætte bånd mellem dem, der udfører forskningen og dem der betaler for den.«

Forskere frygter for deres job

Som eksempel på, hvordan politiske beslutningstagere kan påvirke forskning, nævner videnskabsteoretikeren en sag fra 2004, hvor daværende miljøminister Hans Christian Schmidt redigerede i en rapport om klimaforandringer fra DMI, ved blandt andet at nedtone en række konsekvenser ved global opvarmning.

Mikkel Willum Johansen blogger fra i dag om videnskabsteori på videnskab.dk. (Foto: mikkelwillum.dk)

Da sagen blev beskrevet i Politiken, spurgte man DMI, hvorfor man ikke havde råbt op, da rapporten blev offentliggjort.

Sektionsleder Eigil Kaas svarede, at han følte sig under pres:

»Der var flere gange, hvor jeg ikke turde sige, hvad jeg virkelig mente. Det var jo ikke kun mit eget, men også mine medarbejderes job, der stod på spil,« sagde han til Politiken.

Universiteterne skal kunne kritisere

Ifølge Mikkel Willum Johansen er sagen et eksempel på, hvordan politik kan påvirke forskning. Og han mener det er vigtigt at sikre universiteterne og forskerne uafhængighed til at undersøge, om det holder, når politiske eller kommercielle interessenter offentliggør resultater:

»Det ville være op til universiteterne at tage en sådan en rapport op og kritisere den som neutral og uafhængig vagthund. Men hvis den forskning universiteterne laver, er 'bestilt' af politikerne, hvordan kan de så kritisere den? Kan forskere kritisere kollegaer fra deres egne institutter?« spørger han.

Du kan læse mere om, hvordan universiteterne kan fastholde rollen som videnskabens uafhængige vagthund, sammen med en masse andre videnskabsteoretiske emner, i Mikkel Willum Johansens blog 'Bag om videnskaben' fra i dag.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.