Unikt runefund i centrum af Odense
En runepind, som er fremstillet for 800 år siden, er blevet fundet i Odenses centrum. Fundet er helt unikt, lyder det fra forskerne. Du kan se billederne her.

Den måler ikke mere end 8,5 centimeter, den lille pind, som er blevet fundet under Odenses gader. Men det er ikke en hvilken som helst pind. Der er tale om en såkaldt runepind, som er fremstillet helt tilbage i begyndelsen af 1200-tallet. Det skriver Odense Bys Museer i en pressemeddelelse.

Arkæologerne har i lang tid arbejdet på udgravningen under I. Vilhelm Werners Plads i Odense, og udgravningen var egentlig afsluttet. Men så fandt arkæologerne tre træstykker, som til sammen har udgjort runepinden. Du kan se billeder af runepinden og fra udgravningen øverst i artiklen, hvis du trykker på galleri-ikonet.

Det er svært at tyde, hvad der står på runepinden, som er meget skrøbelig, forklarer rune-ekspert og seniorforsker Lisbeth Imer fra Nationalmuseet i en pressemeddelelse.

»Selve pinden har før konservering ca. samme konsistens som koldt smør, og en djævelsk lille rod har boret sig ind i træet på langs ad indskriften på den ene side, hvilket forstyrrer lidt,« siger hun.

Alligevel har forskerne kunnet tyde, at der på pinden står skrevet på 'godt helbred' og 'Tomme hans tjener'. Det sidste skulle ifølge forskerne referere til rundepindens ejermand som tjener af Gud. Ordene står skrevet på latin.

Pinden er fundet blandt handels- og fiskeboder

Runepinden, som kan være blevet båret som amulet, er fundet blandt gamle boder, på et sted som ligner en gammel torvegade.

Forskerne mener, at stedet er det, der i de skriftlige kilder blev kaldt 'Sildeboderne'. Først senere i middelalderen flyttede man handlen ud på det, der senere blev kaldet Fisketorvet.

Runepinden – eller amuletten – er et vidne om brug af runer i middelalderen og sammen med fund af lignende pinde i Bergen i Norge, danner der sig ifølge forskerne et billede af, at runerne var særdeles udbredte i middelalderen. 

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk