Unikt runefund i centrum af Odense
En runepind, som er fremstillet for 800 år siden, er blevet fundet i Odenses centrum. Fundet er helt unikt, lyder det fra forskerne. Du kan se billederne her.

Den måler ikke mere end 8,5 centimeter, den lille pind, som er blevet fundet under Odenses gader. Men det er ikke en hvilken som helst pind. Der er tale om en såkaldt runepind, som er fremstillet helt tilbage i begyndelsen af 1200-tallet. Det skriver Odense Bys Museer i en pressemeddelelse.

Arkæologerne har i lang tid arbejdet på udgravningen under I. Vilhelm Werners Plads i Odense, og udgravningen var egentlig afsluttet. Men så fandt arkæologerne tre træstykker, som til sammen har udgjort runepinden. Du kan se billeder af runepinden og fra udgravningen øverst i artiklen, hvis du trykker på galleri-ikonet.

Det er svært at tyde, hvad der står på runepinden, som er meget skrøbelig, forklarer rune-ekspert og seniorforsker Lisbeth Imer fra Nationalmuseet i en pressemeddelelse.

»Selve pinden har før konservering ca. samme konsistens som koldt smør, og en djævelsk lille rod har boret sig ind i træet på langs ad indskriften på den ene side, hvilket forstyrrer lidt,« siger hun.

Alligevel har forskerne kunnet tyde, at der på pinden står skrevet på 'godt helbred' og 'Tomme hans tjener'. Det sidste skulle ifølge forskerne referere til rundepindens ejermand som tjener af Gud. Ordene står skrevet på latin.

Pinden er fundet blandt handels- og fiskeboder

Runepinden, som kan være blevet båret som amulet, er fundet blandt gamle boder, på et sted som ligner en gammel torvegade.

Forskerne mener, at stedet er det, der i de skriftlige kilder blev kaldt 'Sildeboderne'. Først senere i middelalderen flyttede man handlen ud på det, der senere blev kaldet Fisketorvet.

Runepinden – eller amuletten – er et vidne om brug af runer i middelalderen og sammen med fund af lignende pinde i Bergen i Norge, danner der sig ifølge forskerne et billede af, at runerne var særdeles udbredte i middelalderen. 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det anderledes Danmarkskort og flere tal om arealet her.