Unikke sølvfund afslører forsvunden vikingeby
Under en rutinemæssig undersøgelse har norske forskere fundet svar på en uløst gåde om et mystisk handelssted fra vikingetiden.

Denne skålvægt og nogle sølvknapper blev fundet i en bådgrav i Steinkjer. Det er de mest overbevisende fund fra et mystisk handelssted fra vikingetiden. Stedet er navngivet i gamle sagaer, men er aldrig før blevet fundet. (Foto: Per Fredriksen)

Denne skålvægt og nogle sølvknapper blev fundet i en bådgrav i Steinkjer. Det er de mest overbevisende fund fra et mystisk handelssted fra vikingetiden. Stedet er navngivet i gamle sagaer, men er aldrig før blevet fundet. (Foto: Per Fredriksen)

Da en sølvknap og en skålvægt pludselig dukkede op af jorden, forstod arkæologerne Geir Grønnesby og Ellen Grav Ellingsen fra NTNU (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim), at de havde fundet spændende bevis for en handelsplads fra vikingetiden.

Fundene kommer fra to separate bådgrave i Nord-Trøndelag i Norge.

Arkæologerne var der for at gennemføre en rutinemæssig undersøgelse på grund af en renovering af E6-motorvejen. Men i stedet for en simpel udgravning i vejen fandt forskerne et muligt svar på en uløst gåde om en mystisk handelsplads, Steinkjer, fra vikingetiden. Stedet er navngivet i gamle sagaer, men er aldrig blevet fundet.

»Disse genstande, specielt skålvægten, fik os til at tænke på sagalitteraturens beskrivelse af Steinkjer som handelssted. Sagaerne fortæller, at under Eirik Jarl havde Steinkjer i en kortere periode større betydning end Nidaros (Trondheim, red.). Det var før Olav Haraldsson genoprettede Nidaros som kongelig residens og handelsby,« skriver Geir Grønnesby og Ellen Grav Ellingsen i magasinet VITARK 8, som udgives af NTNU Vitenskapsmuseet.

Læs også: Nyt fund: Velstående vikinger hvidkalkede deres vægge

Norges hovedstad i middelalderen

Trondheim var Norges hovedstad i vikingetiden og landets religiøse centrum. Dengang hed byen Nidaros.

Skåle, sværd, perler – alle er spor fra et handelssted i Vikingetiden. De tre kugler i nederste venstre hjørne er sølvknapper, som arkæologerne mener kommer fra de britiske øer. (Foto: Åge Hojem)

Verdens nordligste gotiske katedral, Nidraros-dromen, blev bygget i Trondheim, da de første sten i 1070 blev lagt over Olav Haraldssons grav. De ældste eksisterende dele af katedralen blev bygget i 1183. Som middelalderby og religiøs hovedstad spillede Nidaros en vigtig rolle i international handel gennem hele middelalderen.

Lewis-skakbrikkerne, et udsøgt sæt af skakbrikker fra 1200-tallet, lavet af elfenben af hvalros og hvaltænder, antages at være lavet i Nidaros.

Steinkjer større end Nidaros

Olav Haraldsson var den norske konge, som fik æren for at have bragt kristendommen til Norge. Han fik helgenstatus i 1031, et år efter hans død. Dette blev bekræftet af pave Alexander III i 1164.

Olav Haraldsson er nævnt i en række forskellige norrøne og islandske sagaer. Det er i disse sagaer, at der skrives om en vigtig handelsplads i Steinkjer, som var endnu større end Nidaros. Men indtil arkæologerne begyndte at grave i Lø, havde de kun få ledetråde til, hvor den vigtige handelsplads kunne være.

Geografien vigtig som ledetråd

Der var med stor sikkerhed ingen permanente bygninger i Steinkjer, da de ville have været nemme at finde. Og genstande til køb og salg lavet af organiske materialer vil ikke have overlevet ødelæggelser fra flere århundreder.

Bedre ledetråde er mønter eller andet metal fra fremmede lande. Udover dette må arkæologerne stole på langt mere subtile beviser. Et sådan bevis kan være geografien for stedet selv.

Som overbevisende fund for et handelssted, har forskerne også fundet 22 sværd, samt mange perler og smykker. I området rundt om Steinkjer blev der fundet 254 perler. (Foto: Per Fredriksen)

»Selvom der ikke er arkæologisk bevis for, at der var en handelsplads i Steinkjer i løbet af vikingetiden, er der flere aspekter, som bakker op om denne ide,« skriver Geir Grønnesby og Ellen Grav Ellingsen.

De henviser til, at en af de vigtigste ledetråde er, at Steinkjer ligger i en naturlig handelsplads, ved udmundingen af en flod i den inderste del af Trondheimsfjorden. Det er også et sted, hvor bønderne har dyrket flade jorde i århundrede.

Arkæologer fandt mange perler og smykker

En anden ledetråd er et detaljeret kort over placeringen af alle slags forskellige arkæologiske fund, som kan tyde på handel. Logikken er, at større antal handelsvarer sandsynligvis bliver fundet i umiddelbar nærhed af et handelssted, mens færre varer bliver fundet længere og længere væk fra handelsstedet.

Da forskerne kortlagde alle relevante fund fra Nord-Trøndelag fylke, kunne de optegne ridset af en stor handelsplads i Steinkjer. Perler af rav og glas blev ofte købt og solgt. Området rundt om Steinkjer var rigt på fund af disse varer; med 254 perler, som findes 28 forskellige steder.

Flere klare tegn på stor handelsplads

I større omfang end andre områder i Nord-Trøndelag, blev der også fundet 22 eksempler på en bestemt type sværd, kaldet H-sværd. Disse var forbundet med handel. Fem af seks importerede smykker fra Nord-Trøndelag blev også fundet i Steinkjer. Seks af ti importerende ringnåle fra Nord-Trøndelag kom også fra Steinkjer.

Mens perler, sværd og importerede smykker tyder på, at Steinkjer havde en stor handelsplads, er de to særlige fund i bådgravene i Lø de mest overbevisende:

  • Sølvknappen er lavet af flettede sølvtråde, og stammer sandsynligvis fra de britiske øer. Knappen tyder på, at personen i graven havde en høj status.
     
  • Skålvægten, som blev fundet i den anden bådgrav, er konstrueret på en måde, som får arkæologerne til at tro, at den kom fra vest, og ikke fra Norge. Skålene dokumenterer i sig selv handel, og når forskerne ser på alle skålvægte fundet i Nord Trøndelag, ser de igen en klar koncentration i Steinkjer-området.

Under kirken i centrum

Titelfrise (fra cirka 1896) til Olav den Helliges Saga. (Billede: Gerhard Munthe)

Hvis alle disse koncentrationer af fund støtter placeringen af en stor handelsplads i Steinkjer, som det er nævnt i sagaerne - hvor har den så helt præcist ligget?

Her kan arkæologerne kun foretage et kvalificeret gæt.

Baseret på det faktum, at havniveauet var fire eller fem meter højere i dette område for 1.000 år siden, er placeringen af kirken i Steinkjer det mest logiske sted for et handelssted.

»Alt peger dermed mod et centralt handelssted i det gamle Inntrøndelag, nemlig Steinkjer,« skriver forskerne.

Der er brug for flere beviser

Men bekræftelsen på, at Steinkjer var en stor handelsby i vikingetiden, skaber endnu en gåde: Hvis Steinkjer var så vigtig for international handel, hvorfor skiftede handlen så efterhånden til Trondheim?

Geir Grønnesby mener, at skiftet var styret af kongemagten, og at Steinkjer blev nedlagt som handelssted på grund af stor modstand mod kongemagten i netop dette område.

For at finde svaret på den gåde, må forskerne grave mere end sølvknapper, vægte og perler op af jorden.
 

© forskning.no Oversættelse: Julie M. Ingemansson

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Det sker