Annoncørbetalt indhold fra Destination Sønderjylland

Destination Sønderjylland markedsfører Haderslev, Aabenraa, Sønderborg og Tønder kommune som turistdestination.

Ud under åben himmel: Der er god plads til alle i Sønderjylland på vandrestier og cykelstier
Flere tusinde kilometer vandre- og cykelstier fører gennem forunderlig natur til unikke kulturoplevelser og dramatisk Danmarkshistorie.
Vadehavet er tæt på både himmel og hav (Foto: Niclas Jessen)

Vadehavet er tæt på både himmel og hav (Foto: Niclas Jessen)

Vadehavet er tæt på både himmel og hav (Foto: Niclas Jessen)

ANNONCØRBETALT INDHOLD:

Der er hvide prikker af får på de grønne diger så langt øjet rækker. Et enkelt par vandrere med rygsæk er på vej mod Vadehavet i morgendisen. En tårnfalk hænger stille i luften, mens den zoomer ind på sit bytte. Ganske upåvirket af flokken af gæs, der kommer ind over land og fylder den høje himmel med lyd.

Der er rigeligt med plads herude i Tøndermarsken, hvor en af Sønderjyllands nyeste vandrestier, Marskstien, snor sig 54 km gennem natur langs diger og kanaler og hyggelige små byer.

Landsdelen har i alt over 1000 km vandrestier og 3000 km cykelstier, hvoraf mange går gennem tyndt befolkede områder.

Man kan vælge sin sti alt efter interesse: dramatisk Danmarkshistorie, fred og ro, kondiudfordring, kultur, badeture, sjælden flora og fauna eller varierede landskaber. Mange af stierne kombinerer alle elementerne. Flere krydser også hinanden, så man kan kombinere ruter og cykling med gåben.

Selve Marskstien åbner vinduet til Tøndermarsken og ikke mindst Vadehavets betagende og forunderlige natur. Tidevandet har alle dage påvirket livet her, og menneskene har skullet finde ud af at leve med de store kræfter.

Stedet er et rigt spisekammer for får og kvæg, men også 12 mio. fugle lægger vejen forbi på deres trækruter forår og efterår. De henter vigtig næring og ro på vaderne, når havet trækker sig tilbage. Trækfuglene giver store naturoplevelser som bl.a. sort sol. Guidede ture giver god information. 

Marskstien kommer i en cirkelrute forbi idylliske Møgeltønder, hvor man kan tage et kaffestop på den velholdte hovedgade, der viser noget af regionens rige byggekultur.  Slottet Schackenborg åbner i 2020 sin slotshave for publikum  med den nyrenoverede herskabsstald, som indrettes med besøgscenter, cafe og mødelokaler.

I Danmarks største stråtækte lade, Slotfeltladen, kan man bl.a. se en fortælling om Guldhornene, et af landets vigtigste nationalklenodier, der blev fundet i nærheden.

I fodsporene på hære, kvæg og pilgrimme

Drivvejen i det vestlige Sønderjylland og Hærvejen i landsdelens midte er skabt af de gamle stinetværker, der i hundredvis af år gjorde Jylland så rig på studehandel.

På stierne blev de treårige stude drevet fra det ganske Jylland til marsken. Her blev de så fedet op, inden det gik videre af stierne til kødmarkederne i både Tyskland og Holland. Ikke overraskende hedder vejen syd for grænsen 'Oksevejen'.

Drivvejen er ikke så kendt som Hærvejen og har færre skilte. Men kan man lide at vandre, og kan man læse et fysisk kort, så er den oplagt.

Den er samtidig også en del af det internationale rutenetværk omkring Nordsøen kendt som Nordsøruten på over 6000 km. Den går gennem syv lande bl.a. Skotland og Norge.

Hærvejen er godt skiltet, og websitet forklarer, hvor man kan hhv. cykle og hvor man kan gå. Etaperne er overskuelige også til dagture. Der er mange historiske spor at finde langs ruten fra tiden, da det travle stinetværk bragte kræmmere, håndværkere og handelsfolk frem og tilbage mellem Danmark og Europa.

I krigstid var det fyrster og konger, der drev deres hære afsted. I middelalderen var det også en pilgrimsrute for de mange troende, der valfartede hele vejen mellem Sydeuropa, Rom, Gravkirken i Jerusalem og katedralen Nidaros i Norge.

Gendarmstien strækker sig 84 km fra Padborg til Skovby på Sydals. Meget er kystnær sti langs Flensborg Fjord. Den er opdelt i fem dagsetaper, der har hvert sit særpræg. Alle er certificeret som Europæisk Kvalitets Vandrevej. (Foto: Ulrik Pedersen)

Gendarmstien strækker sig 84 km fra Padborg til Skovby på Sydals. Meget er kystnær sti langs Flensborg Fjord. Den er opdelt i fem dagsetaper, der har hvert sit særpræg. Alle er certificeret som Europæisk Kvalitets Vandrevej. (Foto: Ulrik Pedersen)

Moderne pilgrimme, mountainbikes og tunneldale

Moderne pilgrimme kan prøve kræfter med Camino Haderslev Næs, som strækker sig i alt 109 km mellem ni kirker. Den blev egentlig skabt som en vandresti, men udforskes mest på cykel.

Startpunktet er den imponerende Haderslev Domkirke opført 1250-1270 i gotisk stil. Ruten bevæger sig igennem et smukt, bølgende landskab langs kyster og små stier over marker. Med et lille færgehop på 8 minutter snor den sig også rundt om den naturskønne ø Aarø i mundingen af Haderslev Fjord.

Øen er kendt for bl.a. sin vingård med vinsmagning, frokostcafe ved den gamle lade Bulladen og et fugle- og naturreservat Aarø Kalv (sidstnævnte er åbent uden for fuglene yngletid 1. marts til 15. juli). Der er geocaching langs ruten, der også egner sig til børn.

Ruten slutter tilbage ved Haderslev Domkirke. Den er i øvrigt også et vigtigt punkt på den internationale teglstensrute, der følger gotisk kirkebyggeri og 800 års historie fra Polen gennem Tyskland til Danmark. 

Fra Haderslev er der også mange muligheder for at gå, cykle eller løbe gennem Haderslev Tunneldal. Skabt af forrige istids smeltevand strækker den sig med stærkt varieret natur 25 km hele vejen fra øst ved Lillebælt og udmundingen af Haderslev Fjord til Vojens i vest.

Naturstyrelsen har kort over de forskellige vandre- og cykelruter i dalen.  Dele er tilladt til Mountainbike. Danhostel Haderslev samarbejder med den lokale mountainbike klub om skræddersyede ophold og viser også vej til de bedste MTB stier i området fx i Pamhule skoven.

Mellem Padborg og Flensborg Fjord finder man endnu et naturskønt tunneldalslandskab skabt af istiden: Kruså Tunneldal. Man kan vælge at udforske den godt 7,5 km lange dal omkring grænsen til Tyskland langs åen som en selvstændig oplevelse.

Her er fx flere fine søer som Nyhussøen, og i de høje skrænter yngler de farvestrålende isfugle om sommeren. Hærvejen krydser igennem fra nord til syd. Men man kan også opleve tunneldalen i forbindelse med Gendarmstien, som kommer forbi her på sin første etape, bjergetapen.

På bjergetapen langs Gendarmstien og et lille øhop

Gendarmstien strækker sig 84 km fra Padborg til Skovby på Sydals. Meget er kystnær sti langs Flensborg Fjord. Den er opdelt i fem dagsetaper, der har hvert sit særpræg. Alle er certificeret som Europæisk Kvalitets Vandrevej. 

Flere vælger at købe færdige 'pakker' til turen, hvor overnatning bliver booket på forhånd, og man fx bliver hentet og kørt til station eller bil, når man er færdig, se visitsonderjylland.dk

Andre foretrækker at overnatte i shelters fx på Broagerland. Herude arbejder et aktivt Landsbylaug BIB med yderligere stiaktiviteter. Mottoet er 'fred & ro', og et kort viser vej til små stier og mindre kendte naturhjørner af halvøen. De kan fint udforskes, når man kommer forbi ad Gendarmstien.

Der er et rigt opbud af interessante historiske mindesmærker undervejs. Cathrinesminde Teglværk er et af de få værker bevaret fra dengang, da der lå over 70 teglværker omkring Flensborg Fjord. Ved Dybbøl passerer stien neden for de gamle slagmarker. Det er nemt at gå op ad bakken til de mange bevægende monumenter og Dybbøl Mølle.

På Als krydser Gendarmstien Alsstien. Dens 64 kilometer følger i høj grad den alsiske kyst med udsyn til Fyn bl.a. langs en af Danmarks længste kystskove. Nørreskov er bl.a. kendt for sine bøgetræer, der bøjer sig ud over vandet. Mod nord går den forbi et par genoprettede søer Oldenor og Mjels Sø.

Den sønderjyske etape af den nationale cykelrute Østersøruten kommer også igennem Sønderjylland. Den er i alt 820 km lang og snor sig kystnært som et 8 tal mellem flere landsdele. Fra Als går turen mod vest til Padborg og op langs Lillebælt.

Ud til Lillebælt nordøst for Aabenraa har Løjt Land halvøen også mange mindre cykel- og vandreruter. De går gennem et smukt bølget landskab med udsigt til hav bl.a. forbi landsbyer med fine kaptajnsgårde. De blev bygget den gang Aabenraa var en driftig søfartsby med værfter og de ypperste sejlskibe, der bl.a. sejlede på Kina.

Fra den yderste spids af Løjt Land kan man tage færgen ud til den 100% økologiske lille ø Barsø, som er en fredelig oase. Som ved Vadehavet er man meget tæt på himmel og hav. 

Sådan håndterer Videnskab.dk annoncørbetalt indhold

Videnskab.dk følger de gældende retningslinjer for annoncørbetalt indhold fra Danske Medier, Forbrugerombudsmandenmarkedsføringsloven, samt de presseetiske regler i arbejdet med tydeligt at adskille annoncer og journalistik.

Videnskab.dk bringer bannerannoncer og kan bringe andet annoncørbetalt indhold på sin hjemmeside som led i bestræbelserne på at tjene penge til at dække omkostningerne ved vores produktion af uafhængig journalistik. Det foregår i henhold til statens regler for indtægtsdækket virksomhed.

Annoncørbetalt indhold kan have form af såkaldt ’native advertising’ eller ’advertorials’, hvor en annoncør betaler et medie for at bringe indhold i et redaktionelt format på en redaktionel udgivelse.

Dette indhold opmærkes for det første meget tydeligt, så vores brugere ikke er i tvivl om, hvem afsenderen er. For det andet er vi meget selektive i forhold til, hvilke organisationer vi giver mulighed for at markedsføre sig selv på denne måde.

I hvert enkelt tilfælde skal afsenderen godkendes af ledelsen på Videnskab.dk. Godkendte afsendere kan f.eks. være virksomheder, som er kulturelle, undervisnings- eller oplevelsesorienterede i brancher som turisme, forlag og uddannelse.

Dette indhold, der typisk ikke handler om forskning, kan være leveret af annoncøren eller en ekstern freelancer. Det håndteres og kvalitetssikres af Videnskab.dk’s Center for Faglig Formidling, som varetager vores aktiviteter, hvad angår indtægtsdækket virksomhed.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.