Ugens podcast: Mød KU's nye rektor, stormagten Danmark og delehåndklædet
Hvor stort ville Danmark være, hvis vi lagde alle vores tidligere besiddelser sammen? Bliver vi smittet, når vi deler hinandens håndklæde? Og hvem er KU’s nye rektor? Lyt med her.
Ugens podcast Videnskab.dk

Ugens podcast byder både på en tidsrejse til dengang Danmark var en stormagt, et kig ud i universiteternes fremtid, samt et godt råd til omklædningsrummet nu og her. (Foto: Shutterstock)

Ugens podcast byder både på en tidsrejse til dengang Danmark var en stormagt, et kig ud i universiteternes fremtid, samt et godt råd til omklædningsrummet nu og her. (Foto: Shutterstock)

Ugen går på hæld, og du er heldig. For det betyder nemlig, at der er en ny podcast til dig.

Videnskab.dk Podcast

Videnskab.dk eksperimenterer med at lave podcasts. Du kan høre ugens podcast i afspilleren i artiklen. Du kan også lytte på vores podcasts på din iPhone eller Android-telefon.

iPhone:

Android:

Søg på Videnskab.dk i podcast-appen

Vi har samlet nogle af ugens bedste historier, som du kan høre ovenfor.

Så stor var stormagten Danmark

Det er 100 år siden, Danmark solgte De Vestindiske Øer, og i den anledning har Videnskab.dk set nærmere på Danmarks mange kolonier og besiddelser gennem tiden. Og det er ikke så lidt! Vi har blandt andet været i England, Indien og Kina - og måske endda flere steder, end du har hørt om?

I ugens podcast kan du høre Michael Bregnsbro, der er lektor i historie ved Syddansk Universitet, fortælle, hvordan Danmark blev en kolonimagt.

»Det var for det første et resultat af opdagelsesrejserne, hvor europæerne opdagede nye, for dem hidtil ukendte, verdensdele, og de ressourcer og muligheder, som det kunne give, og for det andet var det udtryk for den strømning, vi kalder renæssancen, hvor man altså sprængte rammerne for de måder, man hidtil havde kunnet tænke og handle på,« fortæller han blandt andet i podcasten.

I artiklen ’Så stort har Danmark været,’ kan du også klikke dig rundt på vores kort over Danmarks mange besiddelser gennem tiden.

danmarkskort besiddelser vikingetiden stormagt

Her kan du ikke klikke, men gå på nærmere opdagelse i det interaktive kort i artiklen Så stort har Danmark været. (Foto: Thinglink)

Mød KU’s nye rektor

Købenshavns Universitets nye rektor, Henrik Wegener, har en ph.d. i mikrobiologi og en fortid som prorektor på DTU. Men hvem er han egentlig – og hvilken rolle har man som rektor på landets ældste universitet?

»Langt hen ad vejen handler det om at være med til at have det sidste ’say’ på alle de store spørgsmål omkring vores retning, omkring vores økonomi og omkring ressourcer, aktiviteter. Og i meget høj grad også at varetage universitetets interesser i samfundet – det vil sige være universitetets repræsentant udadtil, at politikerne ser os, kender os, og ved, at vi er pengene værd, og at vi altid kan bruge flere. Og på den måde være i løbende dialog med omverdenen, hvilket gerne skulle føre til, at Københavns Universitet har de bedst mulige vilkår for at drive sin universitetsvirksomhed, som jo er at uddanne og at forske.«

Københavns Universitets nye rektor Henrik Wegener universiteternes rolle i samfundsdebatten

Københavns Universitets nye rektor, Henrik Wegener, snakker i ugens podcast med Videnskab.dk om universiteternes rolle i samfundsdebatten. (Foto: Mikael Schlosser, KU)

Sådan siger han selv i podcasten, hvor han også fortæller om, hvordan universiteterne forholder sig til den såkaldte 'sandhed' i det postfaktuelle samfund.

Smitter håndklæderne?

De fleste af os har nok stået i situationen. Eller også har vi et barn, der har. Til fodboldtræning, i svømmehallen eller til idræt i skolen - her kan det ske, at vi glemmer vores eget håndklæde og låner en vens.

Det er også fast rutine i idrætslærer og Videnskab.dk-læser Claus Friis Tøttrups timer, og han har i denne uge skrevet ind til Spørg Videnskaben, om der ikke kan være en sundhedsmæssig risiko ved at lade børnene låne hinandens håndklæder.

»Kan eleverne blive syge?« spørger han i artiklen ’Kan man blive syg af at dele håndklæde med andre?’

Og ja, det kan de. Faktisk lyder svaret fra professor Søren Riis Paludan fra Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet prompte:

»Jeg ville ikke råde mine egne børn til at dele håndklæder med de andre fra klassen,« siger han.

Hvorfor kan du høre meget mere om i ugens podcast øverst i artiklen.

Har du selv et spørgsmål, du kunne tænke dig at høre forskernes bud på, er du velkommen til at skrive til os på sv@videnskab.dk.

Videnskab.dk's podcasts

Du kan lytte til ugens podcast i afspilleren i toppen af artiklen eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde Videnskab.dk's podcasts i iTunes og afspille dem med Apples egen podcast app.

Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundCloud eller BeyondPod.

Du kan høre podcasten på:

 iTunes   SoundCloud    RSS

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk