Ugens podcast: Findes aliens? Fortiden kan måske give svar
Der er skelsættende nyt om, hvordan dyrene opstod her på Jorden, og den slags studier kan fortælle os om muligheden for liv andre steder i universet.
podcast videnskab.dk alger rummet rygter jalousi på arbejdspladsen nyhedsoverblik

Ugens podcast tager dig blandt andet langt ud i rummet, hvor der er sket noget »kæmpestort«, tilbage til tidernes morgen, hvor alger vandt en afgørende kamp mod bakterier og ind på arbejdspladsen, hvor vi alle kunne blive bedre kolleger ved at forholde os til en bestemt følelse, nemlig misundelse. (Illustration: Mette Friis-Mikkelsen)  

Ugens podcast tager dig blandt andet langt ud i rummet, hvor der er sket noget »kæmpestort«, tilbage til tidernes morgen, hvor alger vandt en afgørende kamp mod bakterier og ind på arbejdspladsen, hvor vi alle kunne blive bedre kolleger ved at forholde os til en bestemt følelse, nemlig misundelse. (Illustration: Mette Friis-Mikkelsen)  

Hvorfor gik der egentlig så lang tid, før livet voksede sig stort?

Vi ved, at der fandtes alger for mere end 2 milliarder år siden, men de første dyr og højerestående organismer opstod først for en halv milliard år siden.

Det har et forskerhold fra The Australian National University nu fundet en del af svaret på:

For 650 millioner år siden skete der simpelthen en revolution i verdenshavene. Algerne vandt over bakterierne i kampen om dominans, og den sejr kom til at ændre Jorden for altid.

Videnskab.dk besøger i podcasten Statens Naturhistoriske Museum og Tais W. Dahl, der er adjunkt der, for at tale om det nye studie fra Australien.

Videnskab.dk Podcast

Videnskab.dk eksperimenterer med at lave podcasts.

Vi udgiver en podcast om ugen og bare lige for at rydde eventuel forvirring af vejen: En podcast er bare digital radio, du kan høre, når du vil.

Du kan lytte til ugens podcast i afspilleren i toppen af artiklen eller via en podcastapp på din smartphone.

Du kan finde information om podcastapps, og hvordan du finder vores podcasts på din smartphone, i bunden af artiklen.

På en skala fra 1 til 10, hvor 10 er ekstremt skelsættende, og 1 ikke er specielt skelsættende, er studiet en imponerende 9'er, hvis man spørger Tais W. Dahl, der også er ph.d. i geokemi.

»Det her studie giver ligesom svaret. I hvert fald lægger det én af puslespilsbrikkerne,« siger han.

»Madpakkerne blev større«

Alger og cyanobakterier udgør allernederste trin af fødekæden, og da algerne, der er op til 1.000 gange større end cyanobakterierne, kom i overtal, skete der noget afgørende i dyrenes udvikling: 

»Med en større 'madpakke', giver det god mening, at der bliver et selektionstryk mod at vokse sig stor og dermed kunne spise den her lidt større alge frem for cyanobakterien,« forklarer Tais W. Dahl.

Han kommer også ind på, hvordan man overhovedet kan forske i økosystemer, der er over 600 millioner år gamle, hvordan denne type forskning minder om kriminalefterforskning, samt hvordan den kan bruges i nutidens klimaforskning.

Og så slutter han i det ydre rum, når han fortæller om sin egen forskning, og om, hvordan man ved at dykke ned i millioner år gammel biologi og geologi måske kan finde svaret på, om der findes liv i rummet.

Er der hold i rum-rygterne?

Podcasten byder også på et nyhedsoverblik, hvor Videnskab.dk's nyhedsredaktør Jonas Salomonsen kort gennemgår tre historier fra ugens løb. 

Det skal blandt andet handle om, når misundelse bliver et problem på arbejdspladsen - og den følelse er åbenbart mere naturlig i arbejdssammenhæng, end man måske har lyst til at indrømme. 

Faktisk er der »ekstremt meget misundelse til stede i organisationer, men ofte bliver der ikke talt om det, fordi folk ikke anerkender følelsen,« siger professor i organisationspsykologi Mark Stein, som Videnskab.dk har mødt til en konference i København.

Hvis du er misundelig på din kollega, skal du erkende det og sige det til kollegaen, lyder professorens råd.

Nyhedsoverblikket vender også et rum-rygte, der spreder sig i astronomikredse i disse dage.

Snakken går nemlig på, at der muligvis er »sket noget kæmpestort i en anden galakse«, siger Jonas Salomonsen og kaster sig ud i at forklare, hvad man forestiller sig, der sker, når to neutronstjerner kolliderer og skaber tyngdebølger.

Og så viderebringer nyhedsredaktøren en analyse af, hvordan Gorm den Gamle formentlig har sovet om natten på baggrund af en 3D-model af hans kranium, der afslører en mærkelig gevækst i nakken på vikingekongen.

Videnskab.dk's podcasts

Du kan lytte til ugens podcast i afspilleren i toppen af artiklen eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde Videnskab.dk's podcasts i iTunes og afspille dem med Apples egen podcast app.

Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundCloud eller BeyondPod.

Du kan høre podcasten på:

 iTunes   SoundCloud    RSS

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om blandt andet det mikroskopfoto, som du kan se herunder.


Annonce: