Ugens podcast: Bestemmer hemmelig eliteklub verdens udvikling?
I ForskerZonens nye podcast-serie, 'Perspektiv', kan du denne gang høre to danske forskere fortælle om Den Trilaterale Kommission, som er en hemmelig klub, hvor verdenseliten samles bag lukkede døre.
Den trilaterale kommission podcast

I denne uges podcast kan du lære alt om, hvad Den Trilaterale Kommission er, hvorfor den blev grundlagt, og om den rent faktisk er med til at styre verden. (Foto: Shutterstock)

I denne uges podcast kan du lære alt om, hvad Den Trilaterale Kommission er, hvorfor den blev grundlagt, og om den rent faktisk er med til at styre verden. (Foto: Shutterstock)

Ikke alle har hørt om Den Trilaterale Kommission. En lukket klub, hvor toppolitikere, succesrige erhvervsfolk og den akademiske elite fra Nordamerika, Asien og Europa mødes og diskuterer verdens udvikling. En klub, som er omgivet af mystik og konspirationsteorier.

Videnskab.dk Podcast

Videnskab.dk eksperimenterer med at lave podcasts. Vi udgiver en podcast om ugen, og bare lige for at rydde eventuel forvirring af vejen: En podcast er bare digital radio, som du kan høre, når du vil.

Du kan lytte til ugens podcast i afspilleren i toppen af artiklen eller via en podcastapp på din smartphone.

Du kan finde information om podcast-apps, og hvordan du finder vores podcasts på din smartphone, i bunden af artiklen.

Ved at lytte til denne uges podcast, kan du blive meget klogere på, hvad denne 'hemmelige' klub er, hvad den laver, og hvorfor den er blevet dannet. 

Podcasten er det første afsnit af den nye podcast-serie, 'Perspektiv', som er en del af ForskerZonen og er lavet i samarbejde med Humanistisk Fakultet på Københavns Universitet. En podcast-serie, hvor nogle af hovedstadsområdets dygtigste forskere selv får lov til at gribe mikrofonen og fortælle om den forskning, de brænder for.

I denne uges kan du høre historiker, dr.phil Bo Lidegaard snakke med postdoc og historiker Dino Knudsen om internationale magtnetværk.

Dino Knudsen har skrevet sin ph.d. om netop Den Trilaterale Kommission. I den forbindelse fik han lov til at observere flere af møderne og adgang til kommissions arkiver. En adgang, som hidtil havde været uset i kommissionens historie. 

Bo Lidegaard Dino Knudsen perspektiv

I denne udgave af Perspektiv har dr. Phil Bo Lidegaard sat historiker Dino Knudsen i stævne på Det Humanistiske Fakultet ved Københavns Universitet, hvor de snakker om magtnetværket Den Trilaterale Kommission. (Foto: Kristian H. Nielsen / Videnskab.dk)

Samler eliten på tværs af landegrænser

Den Trilaterale Kommission blev grundlagt i 1973 af finansmanden David Rockefeller, og den var et forsøg på at styrke tilliden og kommunikationen mellem erhvervsfolk og eliten fra forskellige dele af verden.

Eftersom Den Trilaterale Kommission er en klub for en stor del af verdens absolutte elite, er den også omdrejningspunkt for utallige konspirationsteorier. Og det er primært hemmelighedskræmmeriet, som er årsag til det, fortæller Dino Knudsen. 

»Det kontroversielle er, at kommissionen mødes for lukkede døre. Det vil sige, at offentligheden, som regel – der har været nogle få undtagelser – ikke har nogen indsigt i, hvad der foregår på møderne. Man har en regel om, at man ikke må citere hinanden, når mødet er overstået,« siger han i podcasten.

ForskerZonen

Denne podcast er en del af ForskerZonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde. Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

ForskerZonen er støttet af Lundbeckfonden.

Der er ingen siddende statsledere i kommissionen

Møderne er dog ikke så hemmelige, som man måske kunne tro, for det er ikke hemmeligt, hvem der sidder i kommissionen.

Der er ingen siddende statsledere i kommissionen, men  tidligere statsledere Bill Clinton, George H. W Bush og Jimmy Carter var medlemmer af den prestigefyldte klub, både før og efter deres embedsperioder.

Men også danskere som Peter Straarup, Margrethe Vestager og Ritt Bjerregaard har haft deres gang i kommissionen, hvor prorektor ved Københavns Universitet, Lykke Friis, stadig er aktivt medlem.

Hvem der sidder i kommissionen, hvorfor den blev dannet, og hvorfor den stadig er relevant i dag, kan du høre meget mere om i podcasten. Her kan du også høre om den massive kritik og de konspirationsteorier, som ofte følger i kommissionens kølvand.

Videnskab.dk's podcasts

Du kan lytte til ugens podcast i afspilleren i toppen af artiklen eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde Videnskab.dk's podcasts i iTunes og afspille dem med Apples egen podcast app.

Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundCloud eller BeyondPod.

Du kan høre podcasten på:

 iTunes   SoundCloud    RSS

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.