Ufatteligt beløb: Så meget har menneskeskabte hedebølger kostet på globalt plan
Hedebølger pris globalt

Et nyt estimat sætter tal på, hvad hedebølger egentlig har kostet globalt. (Foto: Shutterstock)

Et nyt estimat sætter tal på, hvad hedebølger egentlig har kostet globalt. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
31 oktober 2022

Tænk på et højt tal. Hvis det er i nærheden af 16 billioner dollars (1 billion er lig med 1 million millioner), rammer du nogenlunde det tal, som hedebølger ifølge et nyt estimat har kostet den globale økonomi siden 1990’erne. 

Hedebølger forårsaget af menneskeskabte klimaforandringer er efterhånden blevet en fast sommertradition. Europa har været ramt de sidste par somre, men konsekvenserne går i særdeleshed ud over udviklingslandene i det globale syd, selvom det er dem, der udleder mindst CO2. 

Det skriver The Guardian. 

Forskere har ved hjælp af data om 66 procent af Jordens befolkning undersøgt, hvilke økonomiske konsekvenser hedebølgerne har på områder som landbrug, infrastruktur, sundhed, produktivitet og andre områder. 

Samlet set viser deres estimater, at hedebølger har kostet den globale økonomi mellem 5 billioner dollars og 29,3 billioner dollars. 

Det får forskerne til at konkludere, at vi har undervurderet, hvor katastrofale hedebølgerne er for økonomien: 

»Vi har undervurderet de sande økonomiske tab, som vi har lidt indtil videre på grund af global opvarmning, og vi er tilbøjelige til at undervurdere tabene i fremtiden,« siger Justin Mankin, der er professor i geografi ved Dartmouth College og hovedforfatter til studiet, ifølge The Guardian

Det globale syd bliver ramt hårdere, fordi der i forvejen er varmt, og landenes økonomier er skrøbelige. Ifølge Mankin er det således de fattige, der får regningen for den velstående del af verdens CO2-udledning:

»Udviklingslandene er blevet bedt om at udvikle og industrialisere i en global økonomi, der ikke gavner dem. Og det gør de så, imens de bliver ramt af den globale opvarmnings konsekvenser, som er skabt af det globale nord,« siger han til The Guardian. 

Studiet er bragt i det videnskabelige tidsskrift Science advances

 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.