Tvillingedåb på DR1 eller TV2?
DR1 taler mest til seerens fornuft, mens TV2 taler mest til følelserne ved de store royale begivenheder, lyder det i nyt speciale.

»Brækhvid« kom Jes Dorph Petersen til at kalde Marys brudekjole til transmissionen af det royale bryllup i 2004. Han mente nok snarere brækket hvid.(Foto:Bjarne Bergius Hermansen, DR).

»Brækhvid« kom Jes Dorph Petersen til at kalde Marys brudekjole til transmissionen af det royale bryllup i 2004. Han mente nok snarere brækket hvid.(Foto:Bjarne Bergius Hermansen, DR).

Dåben af de royale tvillinger er årets store begivenhed i kongehuset. Kongelige bryllupper, fødselsdage og dåb har tidligere fået mere end en million danskere til at samles foran fjernsynet.

I år vil det formodentlig være lidt færre, da dåben bliver afholdt inden for kontortid. Men passionerede royalister ser med kl. 15.30 torsdag, når kongehusets sidst tilkomne dreng og pige skal døbes i Holmens kirke - og mange andre ser formodentlige sammendrag i tv om aftenen.

Louise Fabricius Aagaard, cand. mag i medievidenskab og BA i retorik, vil sidde klar foran skærmen allerede om eftermiddagen.

Ud over hendes personlige interesse, er hun også professionelt interesseret i fjernsyn om de kongelige. Derfor har hun skrevet et speciale om tv-kommentatorerne på de kongeliges store dage.

»Specialet opstod ud fra min undren over, hvilken funktion tv-kommentatorerne har under transmissioner af de royale begivenheder, og om kommentatorerne kan være med til at afgøre, hvilken kanal seerne vælger,« fortæller hun.

Hendes undren udmundede sig i en analyse af tv-kommentatorernes ytringer hos DR1 og TV2. Specialet blev for nylig bedømt til et 12-tal.  

Anderledes end sport

Sport har indbygget spænding. Der bliver scoret mål og sker måske uventede skader, eller dommeren uddeler gule kort. 

De kongelige begivenheder følger derimod et nøje planlagt forløb, som seerne kender i forvejen. Der kan være tale om op til otte timers fjernsyn uden overraskelser, hvilket gør kommentatorernes opgave særligt udfordrende.

En del af oplysningerne fra kommentatorerne er deskriptive og handler f. eks om kjolens farve, eller hvem der er på vej opad kirkegulvet og hvornår.  

»Som seere kan vi med vores egne øjne følge med i rigtig meget af det, kommentatorerne fortæller os,« siger Louise Fabricius Aagaard.

Formodentlig er de deskriptive kommentarer et levn fra radioreportagen, hvor lytteren skulle have beskrevet alle detaljer for at kunne se scenen for sig, fortæller hun.

Men det kan også være et udtryk for, at kommentatorerne føler, de skal gribe enhver chance for at sige noget, der kan udfylde tiden, forklarer hun. Som når DRs kommentator Reimer Bo Christensen i ventetiden mellem balkonscenen og karetturen siger: »ja, der er så en pige, der har tyggegummi.«

Fornuft eller følelse?

Louise Fabricius Aagaard inddeler udsagn fra kommentatorerne i tre forskellige grupper.

  • Logos: udsagn, der taler til fornuften
  • Etos: udsagn, der taler til seerens følelser over for afsenderen
  • Patos: udsagn, der vækker seerens egne følelser

Flest udsagn fra kommentatorerne på DR1 har rødder i logos; de taler til fornuften, hvilket skaber en mere distanceret formidling, forklarer Louise Fabricius Aagaard.  På TV2 er både etos og patos i højsædet, og det skaber en oplevelse af at være tættere både på kommentatorerne og på de kongelige. 

Ord skal bringe os tæt på de kongelige

Fakta

Louise Fabricius Aagaards speciale hedder »Når tv-kommentatorerne siger tillykke-Kommentatorernes rolle under tv-transmissioner af royale begivenheder«. Hendes primære case var transmissioner af dronningens 70 års fødselsdag på DR1 og TV2.

På begge kanaler afspejler sprogbruget, at kommentatorerne vil skabe nærvær mellem seerne og de kongelige, men tendensen er mest tydelig på TV2. Dronningen betegnes som 'kone', kronprinsessen som 'mor' og Prins Henrik kaldes for 'farfar'.

»Når kommentatorerne bruger disse betegnelser, er det ikke nødvendigvis for at seerne skal opfatte dem som ganske almindelige mennesker - men snarere for, at seerne skal opfatte deres reaktioner og følelser som nogle, de selv kunne have. Det er sådan, oplevelsen af nærhed med dem skabes,« mener Louise Fabricius Aagaard.

Især på TV2 fortolker kommentatorerne direkte på de kongeliges følelser og tanker.  De kommer f. eks med bud på, hvad dronning Ingrid har tænkt:

»Det var vigtigt for hende at få sagt de her ord, fordi hun måske selv havde på fornemmelsen, at det var sidste gang, (hun kunne holde en tale, red.)« siger kommentatoren på TV2 eksempelvis om en tale fra dronning Ingrid.    

TV 2's hyggesnak trækker os ind

På begge kanaler skal kommentatorerne skabe en god stemning, et lydtapet af hygge.

På TV2 lægger de ekstra vægt på dialogen mellem værterne. Der er mere samtale, de kalder hinanden ved fornavn, driller hinanden og bruger generelt et mere uformelt sprog end kommentatorerne på DR1.

Jes Dorph Petersen (TV2) kalder f. eks dronningens hat for »en hat med krummelum ovenpå« og nævner, at det ligner en blanding af kage og pasta. Og Ulla Terkelsen siger, at Bruun Rasmussen har en skjorte på, som må komme fra hans egne auktioner.

»Sådan bliver der skabt en oplevelse af selskabelighed. Seeren føler sig inddraget i hyggesnakken, når kommentatorerne taler sammen, som man ville tale med en nær ven,« siger Louise Fabricius Aagaard.

DR1 er mere formel - og respektfuld

Tonen på DR1 er mere deskriptiv og formel. Det kan skabe en distance for nogle seere, men for andre imødekomme en opfattelse af, hvordan man bør tale om de kongelige, forklarer Louise Fabricius Aagaard.

På begge kanaler bruges anledningen også til at servere lidt danmarkshistorie.

»Især på DR1 fortæller kommentatorerne meget om de historiske fakta bag kjolen, kareten eller slottet,« siger hun.

God mulighed for zapning

Hun mener ikke, man kan tale om, at den ene kanal er bedre end den anden. Men de senere år har TV2 haft den største andel af seere til royale transmissioner, hvilket kan tyde på, at seerne vælger selskabeligheden og det følelsesmæssige fokus, frem for den formelle tone og det større fokus på fakta, fortæller Louise Fabricius Aagaard.

»Det er også et spørgsmål om, hvordan kanalerne gerne vil brande sig og formodentlig også afhængig af historisk tradition og økonomi,« siger Louise Fabricius Aagaard, der selv vil zappe sig gennem tv-begivenheden på begge kanaler, som hun plejer. 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk