'True Blood' og baby vamp Jessica
True Blood tv-serie anmeldelse vampyrer vampyr blod kvinder bipersoner

I 'True Blood' er det ikke hovedpersonerne, der har den spændende udvikling, men derimod bipersoner som Jessica. (Foto: HBO)

I 'True Blood' er det ikke hovedpersonerne, der har den spændende udvikling, men derimod bipersoner som Jessica. (Foto: HBO)

Ok, jeg må indrømme, at jeg har TO kvindelige favoritter i HBO-tv-serien 'True Blood' (2008-2014): Pam og Jessica. Især Pam.

Men dette indlæg skal nu handle om Jessica, der – som I tilskuere ved – er evig teenager og evig jomfru. Indlægget har ingen spoiler til sæson 7, men et par spoilere til tidligere sæsoner.

Rødhårede Jessica er Bills eneste skabning ('progeny'), og hun er, så vidt jeg husker, seriens eneste teenage-vampyr. Resten er voksne i en tv-serie, der er HBO's satsning til et voksent mainstream-publikum.

Serien kan sammenlignes med 'Twilight'-filmserien og tv-serien 'The Vampire Diaries', der begge henvender sig til teenagere og især unge kvinder.

Hvor Twilight er kendt for seksuel afholdenhed og for, at bøgernes forfatter er kristen, er teenage-vampyrerne i 'The Vampire Diaries' neo-kosmopolitiske i deres (afslappede) forhold til seksualitet: Hvor og når man har lyst, med eller uden forelskelse, og selvom der nævnes homoseksuelle forhold, ser man kun de heteroseksuelle forhold.

Udforsker forhold

True Blood lægger sig et mere udforskende og eksperimentelt sted. Her finder vi både den store kærlighed (der går i opløsning), den serielle monogami (hvor ægtefæller og kærester bliver ved med at dø), homoseksuelle og lesbiske forhold, swingerklubber (Fangtasia vampyr-natklubben), kult-hedonismen (bl.a. med en mænede og masse-orgier i sæson 2 og en incestuøs var-panter-familie i sæson 3), og så teenage-forelskelse.

Da Jessica bliver 'vendt' jubler hun: Endelig kan hun slå sig løs. Hun er vokset op i en kristen familie med en far, der tæskede hende. Jessica skal, ligesom Caroline i 'The Vampire Diaries', lære at blive sig selv og at blive voksen.

De to karakterer er helt forskellige, men fælles er, at de udvikler sig. Seriernes hovedpersoner – Sookie og Elena – udvikler sig stort set ikke (og er i øvrigt begge dødkedelige.)

Forbliver uskyldig

Rødhårede Jessica er først en rebelsk teenager, der driver Bill og Eric til vanvid. Derefter bliver hun forelsket i Hoyt og opdager, at hendes mødom vokser tilbage hver dag (hvilket serien imidlertid hurtigt 'glemmer' og ikke anvender i sin handling).

Hoyt og Jessica er seriens store teenage-kærlighed. Senere, da Hoyt og Jessica går fra hinanden, opsøger hun one-night-stands ved at hænge ud i blandt andet barer.

Min favoritscene er den, hvor Jessica ringer til Pam for at spørge, hvordan man skaffer sig af med et hypotetisk lig – svaret er en hypotetisk motorsav.

Med Jessica følger vi en teenagers møde med seksualiteten, kærligheden, friheden og vildskaben. I modsætning til de øvrige karakterer i 'True Blood' forbliver hun en 'uskyldig' karakter.

Hun er kærlig, sensitiv, følsom og trofast. Og i sæson 6, hvor vampyrerne er i fængsel og underkastet tortur og biologiske eksperimenter, er den seksuelle udnyttelse af Jessica én af de mest oprørende elementer (Pam klarer sig ved at tilbyde seksuelle ydelser, altså prostitution, hvilket var hendes profession som menneske).

Vil man læse mere om Jessica, kan man følge hendes virtuelle blog her – men man skal IKKE klikke ind på bloggen, hvis man endnu ikke har set sæson 7.

 

Denne artikel er oprindeligt publiceret som et blogindlæg.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og her kan du læse mere om billedet herunder, der viser tegn på en planets fødsel. Det gule knæk i midten menes at være stedet, hvor planeten er under dannelse.