Traditionel arbejdsfordeling i hjemmet giver mere sex
Ægtepar, hvor kvinden tager sig af traditionelle kvindeopgaver som tøjvask, madlavning og indkøb, har oftere sex, viser en stor amerikansk undersøgelse.

Kønsidentiteter bliver udtrykt gennem opgaverne i hjemmet, og en mere traditionel indgang til netop de opgaver giver mere sex, viser resultaterne af en ny undersøgelse. (Foto: Colourbox)

Kønsidentiteter bliver udtrykt gennem opgaverne i hjemmet, og en mere traditionel indgang til netop de opgaver giver mere sex, viser resultaterne af en ny undersøgelse. (Foto: Colourbox)

 

En kortlægning af cirka 4.500 heteroseksuelle amerikanske ægtepar antyder, at lige fordeling af traditionelle kvindeopgaver og mandeopgaver i hjemmet har en negativ sammenhæng med, hvor ofte magerne hopper i høet.

Gennemsnitlig samlejefrekvens for alle parrene var lidt over fem gange den sidste måned før undersøgelsen.

Men parrene, som rapporterede, at kvinderne foretog de traditionelle kvindeopgaver og mændene de typiske mandeopgaver – som udearbejde med huset og vedligehold af bilen – havde oftere sex.

»Det ser ud til, at kønsidentiteterne, som mænd og hustruer udtrykker gennem de opgaver, de udfører, også er med til at strukturere seksuel adfærd,« siger professor Julie Brines i en pressemeddelelse fra University of Washington.

Hun har været med til at lave den amerikanske National Survey of Families and Households.

Kan ikke afvises med simple forklaringer

Præcis hvad det er, der gør, at de traditionelle par har sex oftere, er måske ikke så nemt at sige. Men resultatet kan ikke afvises med simple forklaringer, såsom at de traditionelle ægtemænd kommanderer rundt med deres stakkels, slidte hustruer i sengen, mener forskerne.

De fandt for eksempel ingen forskel på, hvor glade kvinderne i traditionelle og mere ligestillede par var med sexlivet.

Det så ikke ud til, at kvindens løn eller erhvervsarbejde indvirkede på sammenhængen mellem husarbejde og sex. Heller ikke faktorer som lykke i ægteskabet, religion eller ligestillingsholdning havde en indvirkning.

Det er imidlertid interessant at bemærke, at kvinderne generelt så ud til at gøre meget af både det kvindelige og det mandlige arbejde i hjemmet.

Kvinderne gjorde mest af arbejdet

Mærkeligt nok rapporterede kvinderne, at de havde oftere sex end deres ægtemænd gjorde. (Foto: Colourbox)

Undersøgelsen viste, at ægtefællerne tilsammen brugte gennemsnitligt 34 timer om ugen på traditionelt kvindearbejde, mens de brugte 17 timer på typiske mandeopgaver.

Ægtemændene tog i gennemsnit kun en femtedel af kvindeopgaverne, men alligevel ikke mere end lidt over halvdelen af mandeopgaverne. Dette antyder, at kvinderne oftere kaster sig over mandeopgaver end omvendt.

Nu hører imidlertid med til historien, at undersøgelsen er baseret på parrenes egen indrapportering af både husarbejde og sjov i sengen.

Det kan give lidt mærkelige resultater, såsom at kvinderne rapporterede, at de havde sex med manden, lidt oftere end manden meldte om samleje med kvinden.

Misfornøjede hustruer giver ikke action i sengen

Dette betyder selvfølgelig også, at man ikke kan være helt sikker på, hvor meget de traditionelle og de ligestillede faktisk hoppede i høet. Eller for den sags skyld, hvor meget af husarbejdet kvinderne og mændene virkelig foretog.

Og uanset hvordan det hele hænger sammen, er der grund til at advare mændene, siger forskerne i en pressemeddelelse fra American Sociological Association:

Forsøg på at højne chancerne for en omgang i sengen ved at undgå enhver kontakt med vaskekurvene og stegepanden kan slå fejl. Tidligere forskning har for eksempel vist, at en lav mandlig indsats i hjemmet kan hænge sammen med misfornøjede hustruer.

Og det kommer der som regel ikke særligt meget action i sengen af…

© forskning.no Oversættelse: Julie M. Ingemansson

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om påfugleedderkoppen, der er opkaldt efter fisken Nemo.