Gestik - ikke grynt - var muligvis menneskets første kommunikationsform
menneskets tidlige sprog stenalder kommunikation kropssprog gestik

Forskerne har brugt en form for gæt og grimasser til at nå til deres resultat: At det er meget nemmere at forstå gestik end grynt. (Illustration: Shutterstock)

Forskerne har brugt en form for gæt og grimasser til at nå til deres resultat: At det er meget nemmere at forstå gestik end grynt. (Illustration: Shutterstock)

Kilde: 
17 marts 2022

Hvis du forestiller dig hulemænd tale med hinanden, involverer det nok en masse grynten og brølen.

Men et nyt studie af nutidens mennesker, der leger gæt og grimasser, kan tyde på, menneskets allerførste kommunikationsform var gestik.  

Det skriver phys.org.

I studiets første eksperiment skulle en gruppe frivillige kommunikere et ord ved at bruge gestik, mens en gruppe bachelorstuderende skulle gætte, hvad der blev kommunikeret.

I et andet eksperiment skulle de samme frivillige gøre det udelukkende med grynt eller strubelyde.

Halvdelen af de frivillige var fra Australien, mens den anden halvdel var fra Vanuatu, en ø i Stillehavet med en helt anden kultur og et andet sprog.

I et tredje eksperiment skulle svagtseende, der ikke intuitivt har lært at benytte eller afkode gestik, bruge enten gestik eller grynte.

Resultaterne viste ifølge studiet, at gestikken langt mere effektiv end grynten (næsten dobbelt så effektiv i gennemsnit), når deltagerne skulle kommunikere. Dette gjaldt ifølge studiet både indenfor samme kulturer, på tværs af kulturer og for signaler fra svagtseende.

Forskerne bag studiet antager, at hvis gestik er en universal kommunikationsform, vil den samme gestik (og grynten) blive brugt af forskellige kulturer uafhængigt af hinanden.

Som eksempel mimede deltagerne fra alle grupper ideen om at drikke ved at holde en imaginær kop op til munden og drikke af den, skriver phys.org.

Forskerne konkluderer, at gestikken er en langt mere effektiv kommunikationsform end grynten. Derfor må den logiske slutning være, at det har været den bedste kommunikationsmetode for os mennesker, før vi udviklede evnen til at tale med hinanden, konkluderer forskerne på baggrund af eksperimenterne, ifølge phys.org.

Studiet er udgivet I tidsskriftet Proceedings of the Royal Society B.

tkt

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.