To danske studier er med i engelsk top 100 over 2016's forskningsartikler
Kilde: 
16 december 2016

I anledning af det nærtstående årsskifte har det engelske digitale firma Altmetrics, som holder styr på og analyserer online aktivitet omkring nye forskningsresultater, udgivet en top 100 over 2016's mest omdiskuterede videnskabelige artikler. 

Listen er baseret på mere end 17 millioner omtaler af 2,7 millioner forskellige forskningsresultater, og 2 danske studier studier har nået Almetrics' liste.

På plads 29 ligger et dansk studie af grønlandshajen, som Videnskab.dk tidligere har skrevet om. Studiet blev publiceret på forsiden af tidsskriftet Science tidligere i år og viser, at grønlandshajen slår alle rekorder for længstlevende hvirveldyr med en imponerende alder på op mod 512 år.

Forskerne bag studiet har analyseret linseprøver fra 28 grønlandshajer i alle længder, unge som gamle. Det viste sig nemlig, at øjets linse hos hvirveldyr indeholder såkaldte krystallinske proteiner. De dannes under fosterudviklingen og forbliver uforandrede midt i linsen resten af livet. En analyse af disse proteiner kunne således afsløre hajens alder. 

På top 100-listens plads 39 findes endnu et dansk studie, som er udgivet i tidsskriftet JAMA Psychiatry. Studiet, som Videnskab.dk også har skrevet om, viser, at p-piller og andre former for hormonel prævention øger risikoen for depression for unge kvinder.

Konklusionen er baseret på et stort, dansk registerstudie, hvor data fra over 1 million danske kvinder i alderen 15 og 34 år er blevet kortlagt i årene 2000-2013.

Se hele Altmetric.com's top 100 her

lsd

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.