Tidsskrift trækker kritiseret onani-studie tilbage
07 september 2022

En forsker, der i tre måneder onanerede til tegninger og tegneserier, der afbilleder drenge mellem 5 og 15 år i mere eller mindre kompromiterende situationer.

Formålet var at 'forstå' de japanske mænd, der gør det, beskrive det som en autoetnografisk undersøgelse og få 'resultaterne' publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Qualitative Research.

En autoetnografisk undersøgelse skal i denne sammenhæng forstås som en undersøgelse, hvor forskeren benytter sig selv som et centralt element i sin forskning.

Det er den helt korte opsummering af antropolog Karl Anderssons studie 'I am not alone – we are all alone: Using masturbation as an ethnographic method in research on shota subculture in Japan'.

Et studie, der blev mødt med en regn af kritik. Nu har tidsskriftet Qualitative Research valgt at trække den ombruste artikel tilbage.

Det skriver tidsskriftet på sin hjemmeside, hvor de også linker til en længere udtalelse.

Kritiken af studiet omhandlede flere elementer, dog først og fremmest de etiske implikationer. Der er tale om »etisk og moralsk enormt problematisk materiale og praksis«, som én forsker udtrykte det til Videnskab.dk i en artikel om sagen, der blev bragt i august 2022.

Derudover fik Karl Andersson også hug for at gøre brug af den autoetnografiske metode. En kobling mellem forsker og emnefelt, som en anden forsker kaldte »absurd« over for Videnskab.dk.

Stormen rejste sig for alvor på de sociale medier i løbet af sensommeren, og 11. august 2022 meldte Qualitative Research ud på Twitter, at de ville sætte gang i en hasteundersøgelse.

Det er øjensynligt denne undersøgelse, der nu har ledt til, at tidsskriftet har trukket det kontroversielle studie tilbage.

»Undersøgelsen har gennemgået de klager, der er blevet udtrykt tidligere på måneden. Herunder bekymringer vedrørende metode og materiale, det etiske tilsyn, tidsskriftets overordnede review-proces samt artiklens potentiale til at gøre skade, særligt gennem mulig legitimation af og bidrag til seksuelt misbrug af børn,« skriver Qualitative Research i en udtalelse.

Karl Andersson har ikke umiddelbart kommenteret tidsskriftets beslutning.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.