Tidligere NASA-astronaut Mark Kelly valgt til den amerikanske kongres
NASA Astronaut Politiker

Som den fjerde NASA-astronaut i historien er Mark Kelly blevet valgt til den amerikanske kongres. Kelly bliver senator i staten Arizona. (Foto: Shutterstock).

Som den fjerde NASA-astronaut i historien er Mark Kelly blevet valgt til den amerikanske kongres. Kelly bliver senator i staten Arizona. (Foto: Shutterstock).

Kilde: 
10 november 2020

Mark Kelly er som den fjerde NASA-astronaut nogensinde blevet valgt ind i den amerikanske kongres.

Demokraten Kelly vandt over sin republikanske modkandidat, den tidligere kamppilot Martha McSally, og bliver nu senator i staten Arizona.

Martha McSally overtog midlertidigt rollen som senator efter den forhenværende senator John McCain døde i 2018.

Mark Kelly vandt med 52,63 procent af stemmerne. Det skriver Live Science.

Inden han lagde rumdragten på hylden, var Mark Kelly i rummet fire gange.

Mark Kelly var oprindeligt kaptajn i den amerikanske flåde. I 1996 blev han udvalgt af NASA som mulig kandidat til rumrejser. I samme gruppe var hans tvillingebror, Scott Kelly.

I alt har Mark Kelly været 54 dage i rummet, fordelt over 4 forskellige missioner.

Sammen med sin bror har Mark Kelly været en del af et unikt tvillingestudie. I studiet undersøgte forskere forskelle i deres kroppes udvikling, mens Scott var i rummet i et år, og Mark var på Jorden. Studiet kan du læse mere om i denne artikel.

John Glenn, der var den første amerikaner til at være i kredsløb om Jorden, var også den første astronaut, som blev valgt ind i den amerikanske kongres i 1974. Her var han demokratisk senator frem til 1999.

I 1982 blev Apollo 13-piloten John Swigert valgt ind i Repræsentanternes hus, men han døde af kræft, inden han kunne nå at påbegynde sit embede.

Apollo 17-piloten Harrison Schmitt var republikansk senator i New Mexico fra 1977 til 1983.

Astronauterne Jake Garn og Bill Nelson har ligeledes været aktive i amerikansk politik som senatorer i henholdsvis Utah og Florida.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.