Test: Er du arbejdsnarkoman?
Norske forskere har lavet et nyt værktøj, så du kan tjekke, hvor svært det er for dig at efterlade arbejdet på kontoret. Test dig selv her.

Får du dårlig samvittighed, hvis du ikke arbejder? Nedprioriteres træning mere og mere, fordi du tror, at chefen omgående har brug for præsentationen? Så kan det være, at du er arbejdsnarkoman. (Foto: Colourbox)

Får du dårlig samvittighed, hvis du ikke arbejder? Nedprioriteres træning mere og mere, fordi du tror, at chefen omgående har brug for præsentationen? Så kan det være, at du er arbejdsnarkoman. (Foto: Colourbox)

Kan du ikke finde ud af bare at gå hjem fra arbejdet, selvom du ved, at manden og børnene venter på dig med maden klar?

Måske er du arbejdsnarkoman – afhængig af dit job.

Cecilie Schou Andreassen, en psykolog tilknyttet Universitetet i Bergen, har publiceret et studie i tidsskriftet Scandinavian Journal of Pshychology.

Her stiller hun og kolleger fra Bergen og Nottingham i Storbritannien syv grundlæggende spørgsmål, som du og jeg kan svare på for at tjekke vores egen arbejdsafhængighed.

Dette er så vidt vides den første skala af sin slags i verden.

Arbejdsnarkoman: Når arbejdet altid kommer først

Cecilie Schou Andreassen skrev en ph.d.-afhandling om arbejdsafhængighed i 2009. Dengang understregede hun, at arbejdsnarkomani ikke bare er det samme som at arbejde meget.

»Arbejdsnarkomanen lader jobbet få forrang hele tiden, på tværs af erhverv og brancher. Det er altså muligt at arbejde mange timer, afdrage på et boliglån, betale for to biler og samtidigt ikke være arbejdsnarkoman,« udtaler hun til forskning.no.

Listen med spørgsmål, som nu er blevet udviklet på baggrund af Cecilie Schou Andreassens ph.d., har fået navnet 'The Bergen Work Addiction Scale'. Den baserer sig på syv velkendte elementer i alle typer af afhængighed som alkohol, træning - eller arbejde:

 • opførsel
 • humørændringer
 • tolerance
 • abstinenser
 • konflikt
 • tilbagefald og
 • problemer

Disse syv dele blev indarbejdet i en serie med syv spørgsmål. Svarene angives på en fremtrinsskala, hvor 1 betyder ’aldrig’, 2 er ’sjældent’, 3 betyder ’nogle gange’, 4 betyder ’ofte’ og 5 er ’altid’.

Test dig selv: Er du arbejdsnarkoman?

 • Du tænker meget på, hvordan du kan frigøre mere tid til arbejde
   
 • Du arbejder meget mere end du egentlig planlagde
   
 • Du arbejder for at reducere skyldfølelse, angst, hjælpeløshed og depression
   
 • Du har fået at vide af andre, at du burde arbejde mindre, uden at du har taget imod deres råd
   
 • Du bliver stresset, hvis du bliver forhindret i at arbejde
   
 • Du nedprioriterer hobbyer, fritidsaktiviteter og træning til fordel for arbejdet
   
 • Du arbejder så meget, at det har haft en negativ indvirkning på sin sundhed

Ifølge studiet er du sandsynligvis arbejdsnarkoman, hvis du svarer ’ofte’ eller ’altid’ på mindst fire af de syv spørgsmål.

Chefens overtid kan anspore arbejdsnarkomaner

»Om man bliver arbejdsnarkoman kan have at gøre med forhold fra tidligere i livet, eller hvordan man er som person. Nogle er ekstremt perfektionistiske, mens andre søger anerkendelse gennem arbejdet. Man bliver ofte formet fra man er helt lille,« sagde Cecilie Schou Andreassen i 2009.

»Oveni kan der være faktorer i organisationen, som er med til at opretholde eller anspore personens iboende arbejdsnarkomane tendenser, hvor man for eksempel ser chefen sidde og arbejde meget længe på overtid.«

Studiet blev udviklet ved hjælp af over 12.000 ansatte i 25 forskellige norske virksomheder. Skalaen kan afsløre, om du ikke er afhængig, kun lidt arbejdsafhængig eller om du er totalt arbejdsnarkoman.

Den kan først og fremmest hjælpe med til at finde ud af, hvor udbredt arbejdsnarkomani er i befolkningen.

Desuden håber forskerne, at den også kan hjælpe til med at finde den bedst mulige behandling til de af os, der bare ikke kan finde ud af at slukke computeren, når solen begynder at gå ned, og det igen kun er dig og vagten, der er tilbage på kontoret.

© forskning.no Oversættelse: Julie M. Ingemansso

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk