Test dig selv: Hvem vil du redde fra bilulykken?
Skal drengen eller den ældre dame dø?
selvkørende biler etik ulykke ramme hvem skal dræbes

Din selvkørende bil vil ramme en af fodgængerne her, og du skal vælge hvem. Hvilket valg er mest etisk? (Foto: Shutterstock)

Din selvkørende bil vil ramme en af fodgængerne her, og du skal vælge hvem. Hvilket valg er mest etisk? (Foto: Shutterstock)

Forestil dig, du kommer kørende i din bil. Du har kurs direkte mod en gruppe fodgængere med så høj fart, at du ikke kan nå at bremse.

Det eneste, du kan gøre er at dreje ind i rabatten og ofre dine egne medpassagerer.

Hvem skal reddes?

Kommer det an på, hvor mange børn, der er i bilen og på vejen? Hvad hvis fodgængerne går over for rødt, og ulykken faktisk er deres skyld? Hvad hvis der er mange mennesker på vejen og få i bilen?

På siden Moral Machine kan du teste dig selv i en række af den slags situationer. Når du er færdig kan du endda se, hvordan du har svaret i forhold til andre.

Følgende tre situationer er en forsmag på, hvad den rigtige test på Moral Machine-hjemmesiden byder på.

Du skal forestille dig, at bremserne i den selvkørende bil pludselig ikke virker, og at den kan vælge imellem to dødelige udfald. I det første eksempel her kan bilen køre ind i fodgængere eller svinge ind i en betonklods og derved dræbe bilens passagerer. Hvem, synes du, der bør ofres?

 

 

 

 

Sådan har danskerne svaret

I testen lærer du ikke bare noget om dig selv.

Dine svar hjælper forskere på Massachusetts Institute of Technology (MIT) med at finde frem til, hvordan selvkørende biler kan lære at gøre det rigtige, når uheldet er ude.

For nylig udgav de en undersøgelse i Nature, hvor man kunne se svar fra hele verden - herunder Danmark.

Det har vi skrevet om i artiklen 'Hvem skal selvkørende biler slå ihjel? Nu har hele verden svaret'.

  • Danskerne var generelt meget enige om, at mennesker har højere prioritet end dyr. Faktisk så enige, at Danmark lå i top 5 over lande, der prioriterede mennesker højest.
  • Derudover foretrak danskerne situationer, hvor bilen ikke drejede af, men altså beholdt sin kurs, uanset udfaldet. Her lå de på en 8. plads ud af 117 lande.
  • Danskerne var også forholdsvist fokuserede på at redde de personer, der fulgte loven. Her lå de på en 28. plads.
  • Til gengæld var danskerne ikke særlig fokuserede på at redde kvinder (102. plads), højstatus-borgere(100. plads) og til en hvis grad heller ikke så tilbøjelige til at foretrække yngre mennesker(67. plads).

Minder du om danskerne generelt?

Tag hele testen på Moral Machine-hjemmesiden, og sæt din egen moral på prøve.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk