Tankevækkende thrillers
Instruktøren Christopher Nolan, højaktuel med Inception, satte nye standarder for den mentale thriller med Memento. Vi går bag om de moderne psykologiske gys fra Hollywood.

Leonard Shelby, spillet af Guy Pearce, lider af korttids-hukommelsestab i filmen Memento. (Foto: Summit Entertainment)

Leonard Shelby, spillet af Guy Pearce, lider af korttids-hukommelsestab i filmen Memento. (Foto: Summit Entertainment)

Nyklassisk thrillere som Memento af den Inception-aktuelle Christopher Nolan og Vanilla Sky af Cameron Crowe (kendt for Almost Famous) er eksempler på den såkaldte 'mentale thriller'.

Den mentale thriller er en aktuel tematisering af identitetens udfordringer kombineret med nytolkninger af artfilmens fortællestrategier i Hollywoodregi.

Den klassiske thriller kender vi fra Hitchcockfilm som Vertigo, Notorious og naturligvis Psycho. Samtidig er thrilleren tæt forbundet med film noir klassikere som Double Indemnity, Touch of Evil og Sunset Blvd., hvor identitet i (efter)krigstiden blev udforsket.

Den målrettede Hollywoodhelt

I dag er det nyklassiske film, som Nolans Memento og Crowes Vanilla Sky, der på forskellig vis udfordrer den klassiske Hollywoodfortælling, som den f.eks. er defineret af filmforskeren David Bordwell: Her har protagonisten et veldefineret todelt mål, og der er som regel en tydeligt defineret modstander, som enten kan være indre dæmoner eller ydre fjender.

Slutningen skal være entydig og eventuelle uafklarede spørgsmål undervejs skal helst besvares.

Den mentale thriller

Den mentale thriller er mere inspireret af artfilmen. Artfilmen er, ifølge David Bordwell, karakteriseret af at protagonisten ikke har et veldefineret mål og fortællingen ikke har en entydig slutning.

Artfilmen er også kendetegnet af en udvidet brug af alternative virkeligheder som f.eks. drømme, hallucinationer og flashback, som vi kender det fra film af Bergman og Buñuel.

Den kognitionsteoretiske forklaring

Artfilmens fortælleteknikker bruges i mange mainstreamfilm, men ikke som gennemgående fortællemæssigt princip og gerne i mindre doser.

Memento blev nomineret til to Oscars i 2002 i kategorierne bedste redigering og bedste manuskript. (Foto: Summit Entertainment)

Filmforskeren Torben Grodal har ud fra et kognitionsteoretisk perspektiv argumenteret for, at netop artfilmens brug af alternative virkeligheder kan beskrives som en slags offline virkelighed, fordi den fiktive karakter er ukropsliggjort (disembodied), han eller hun kan ikke handle sig ud af problemerne.

I langt de fleste Hollywoodfilm er fokus netop på kropsliggjorte (embodied) online problemer, der kan løses ved hjælp af handling.

To typer af mentale thrillers

De mentale thrillers kan deles op i to overordnede typer, som på hver deres måde giver deres bud på, hvordan artfilmens fortælleteknikker effektivt kan benyttes i Hollywoods thriller-format:

1) Den mentale lidelse som forklaring eller struktureringsprincip, som f.eks. i Nolans Memento.

2) Når drøm og virkelighed blandes sammen, som i Crowes Vanilla Sky (en remake af Amenábar's Abre los Ojos).

Den mentale lidelse som forklaring eller struktureringsprincip

Leonard Shelby (Guy Pearce) lider af korttids-hukommelsestab i Christopher Nolans gennembrudsfilm Memento.

Dette afspejles i filmens opdeling i to forløb, hvor det ene er kronologisk fremadskridende (vises i s/h), og det andet spor, som udspiller sig i sekvenser, præsenteres i bagvendt rækkefølge.

På den måde bliver disse fragmentariske forløb næsten synonymt med, hvor længe Leonard kan huske ad gangen: Vi får hurtigt sympati for Leonard. Han er på hævntogt og vil finde den forbryder, som har voldtaget og dræbt hans kone.

Fotografisk hukommelse

Vanilla Sky blev nomineret til to Golden Globes i 2002. Bedste sang og bedste kvindelige birolle (Cameron Diaz)(Foto: Paramount Pictures)

Men et sådant detektivarbejde er problematisk, når man ikke kan huske nye hændelser fra tiden efter, at han mistede sin kone og en uheldig tendens til at stole på de mennesker, han møder.

Hans tilstand gør ham derfor til et let offer, fordi han glemmer, hvordan han er blevet behandlet eller hvad han er blevet udsat for. Løsningen bliver at få tatoveret vigtige oplysninger på kroppen og at gemme Polaroid-fotografier med noter.

Hvem gjorde det?

I Memento engagerer vi os udelukkende i den utrættelige Leonard, fordi han hele tiden begynder helt forfra for at forstå, hvor han er, hvad han skal, og hvem han kan stole på.

På én gang frustrerende og spændende, fordi det, filmen sluttelig antyder, er, at Leonard måske allerede for lang tid siden har fundet og dræbt gerningsmanden.

Eller er det i virkeligheden Leonard, som har dræbt sin kone efter overfaldet?

Når drøm og virkelighed blandes sammen.

I thrilleren Vanilla Sky er det ikke protagonistens psykiske lidelse, som er nøglen.

Det er tværtimod David Aames' (Tom Cruise) ønske om at flygte fra virkeligheden via en ny opfindelse - viser det sig.

I science fiction universet i Vanilla Sky er det muligt at blive frosset ned, og vælge hvilken drøm man vil opleve.

Memory can change the shape of a room; it can change the color of a car. And memories can be distorted. They're just an interpretation, they're not a record, and they're irrelevant if you have the facts.

Leonard Shelby i Memento

Pointen i denne film er, at narrationen ikke tydeliggør, hvornår skiftet mellem den online virkelighed og den offline virkelighed finder sted.

Med det resultat, at drøm og virkelighed blandes sammen både for tilskueren og for protagonisten:

Problemet for David er, at det, der viser sig at være hans selv-indkøbte drøm, udvikler sig til et mareridt, som er meget svært at forlade.

Davids relationer til andre mennesker bliver også konstant problematiseret: Hvem der er hans rigtige kæreste og/eller modstander bliver hele tiden reevalueret. Hvem eksisterer blot i drømmen - og hvem er/var en del af hans virkelige liv?

Den mentale udfordring

Den mentale thriller er et godt eksempel på, at Hollywood kan være udfordrende både i sin fortælling og i sin tematik: Det er nutidige identitetsfortællinger om det moderne menneskes forsøg på at kontrollere og/eller forstå sig selv og sin egen identitet.

Mentale film udfordrer det garvede filmpublikum, fordi der er mere end det umiddelbare gys og spænding. Det er også krævende film, hvor skiftet mellem online og offline virkeligheder problematiseres.

Langtidsholdbare film

Hverken Memento eller Vanilla Sky har entydige slutninger, der er flere mulige udlægninger af, hvad der sker i Vanilla Sky, da David springer ud fra skyskraberen. Ligeså i Memento, hvilken virkelighedsstatus skal Leonards forskellige flashbacks tilskrives. Mentale thrillers er ofte langtidsholdbare både som udfordrende Hollywoodfortællinger, der gør os opmærksomme på, hvordan vi forstår film, og som nutidige identitetsfilm, der vækker undren og eftertanke.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk