Tag testen: Kunne du blive videnskabsjournalist?
Vidste du, at Videnskab.dk underviser i at gå kritisk til forskningsnyheder? I artiklen kan du teste dine evner som videnskabsjournalist og tilmelde dig vores kursus.

Vi har lært det på den hårde måde... Nu er det din tur! (Foto: Shutterstock)

Vi har lært det på den hårde måde... Nu er det din tur! (Foto: Shutterstock)

Kursus i videnskabsjournalistik
 • Tid: 16. – 17. januar 2023
 • Sted: Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX), Emdrupvej 72, 2400 Kbh. NV
 • Underviser: Journalist Lise Brix
 • Se mere og tilmeld dig hos DMJX

Nogle gange kan du nærmest MÆRKE, at der er noget galt med en nyhedshistorie.

Men det kan være svært at sætte fingeren på, præcis hvad det er – især når det handler om forskning.

Måske går du bare rundt med en kritisk videnskabsjournalist i maven?

På Videnskab.dk har vi siden 2008 anstrengt os for at blive bedre til at dække og formidle videnskab. Vi har selv lavet en del brølere, men lært en masse. De erfaringer giver vi videre på kurset 'Gå kritisk til videnskab og forskning', hvor du kan få redskaber til at gennemskue ny forskning – læs mere længere nede i artiklen.

Først kan du teste dine evner som videnskabsjournalist og få en forsmag på, hvordan vi håndterer historier fra videnskabens verden.

Kursus i populærvidenskabelig formidling

Portræt af Lise Brix

Journalist og projektleder Lise Brix har i mange år dækket et bredt udsnit af videnskabelige emner for Videnskab.dk. Læs hendes profil på Videnskab.dk. (Foto: Videnskab.dk)

Den ene uge viser forskningen, at det er sundt at drikke rødvin - næste uge viser et nyt studie, at det er usundt.

Hvordan skelner du skidt fra kanel i den kæmpestore jungle af forskningsresultater, så du undgår at sprede misinformation eller selv bliver offer for den?

Journalist Lise Brix fra Videnskab.dk afholder et kursus i videnskabsjournalistik i regi af Danmarks Medie- og Journalisthøjskoe. Her vil nyhedsjournalister og kommunikatører blive klædt på til at gennemskue videnskabelige resultater og formidle dem ansvarligt. 

Du kan også få stort udbytte af kurset, hvis du er kommunikatør, blogger eller meningsdanner og beskæftiger dig med forskning og sundhed.

Kurset udspringer af Videnskab.dk's prisvindende guide til god videnskabsjournalistik, som Lise Brix var initiativtager til og stod i spidsen for at udvikle i 2021.

På kurset kan du få redskaber til at: 

 • Finde gode forskningsnyheder
 • Gå kritisk til videnskabelige studier
 • Finde de rigtige kilder
 • Vurdere evidensen bag påstande og konklusioner
 • Afkode styrken ved forskellige videnskabelige metoder  
 • Formidle forskningen ansvarligt

Ud over anvendelige tips og tricks er undervisningen spækket med eksempler og øvelser. Undervejs skriver kursisterne deres egne nyheder om forskning og får feedback.

Tilmeld dig her og læs flere detaljer om kursets program.

På kurset lærer du at...
 • Finde de bedste historier fra forskningsverdenen før alle andre – det kan for eksempel være historier om corona, klima, arkæologi, historie, rummet, grøn omstilling, sundhed og kemi
 • Undgå at lave fejl og sprede misinformation, når du laver historier med udgangspunkt i forskning
 • Være kritisk over for eksperter og magthavere, som påstår at have videnskaben i ryggen
 • Være kritisk generelt, når du formidler forskning – og at navigere i junglen af modsatrettede informationer
 • Leve op til dit ansvar som en troværdigt, etisk formidler – også når stoffet er kompliceret
 • Være med til at danne modvægt til de mange kværulanter, sundhedsguruer og betalte influenter, som spreder misinformation på nettet
 • Kende forskel på korrelation og kausalitet, forstå peer review og andre forskningsprocesser – og at skelne skidt fra kanel, når du læser videnskabelige studier

Du kan læse mere og tilmelde dig kurset hér.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk