Tag testen: Er du klog nok til universitetet?
Debatten raser lige nu på Københavns Universitet og det øvrige akademiske Danmark: Er de studerende på landets universiteter i vid udstrækning for dumme til at læse videregående uddannelser?

Steen Laugesen Hansen mener, at en tredjedel af de studerende på Københavns Universitet ikke har de nødvendige faglige kompetencer til at gå på universitetet. (Foto: Colourbox)

Steen Laugesen Hansen mener, at en tredjedel af de studerende på Københavns Universitet ikke har de nødvendige faglige kompetencer til at gå på universitetet. (Foto: Colourbox)

Når mere end en tredjedel af de studerende på universiteterne ikke kan gennemføre overkommelige færdighedstests, er de så reelt for dumme til at gå på universitetet?

Det mener lektor i biofysik Steen Laugesen Hansen fra Københavns Universitet. I løbet af sine 25 år som underviser har han oplevet et regulært kvalitetsskred.

Han tester hyppigt sine studerende, for at undersøge om de læser op til undervisningen. Ifølge ham er resultaterne nedslående. Over for Universitetsavisen tilkendegiver han, at størstedelen af de studerende svarer forkert på spørgsmål, de ville kunne svare på, hvis de havde læst op.

I 2007 og 2008 testede han førsteårsstuderende på kurset Biofysik ved at stille dem 10 simple matematiske og naturvidenskabelige spørgsmål. 

Du kan tage testen på Universitetsavisens hjemmeside og se fejlprocenterne.

Ikke alle er enige

Debatten har raset i nogen tid nu med blandt andet DR 2-dokumentaren 'Akademikere på dumpegrænsen' og en række kronikker i dagbladene. Steen Laugesen Hansen mistænker blandt andet taxameterordningen, som har skabt et økonomisk incitament for at få flest muligt igennem uddannelsen, for at være skyld i de sænkede krav til studerende.

Men ikke alle er enige med Steen Laugesen Hansen i, at de studerende er dumme. Hans kollega, professor og studieleder Jørgen Olsen på Medicin, peger på, at de unges færdigheder blot opfattes som mangelfulde, fordi underviserne formidler forkert.

»Min frygt er, at synspunktet om 'Generation Dum' er næret i en 'Generation Tung' blandt forskere og undervisere. Velmenende og ellers begavede mennesker, der desværre risikerer at forpasse muligheden for at udnytte de studerendes høje færdighedsniveau på vidensområder, der ikke fandtes for 30 år siden,« siger han til Universitetsavisen.

Her bakkes han op af ph.d.-studerende Mikkel Schou Nielsen fra Niels Bohr Institutet. Han mener simpelthen, at de studerende har nogle helt andre kvalifikationer med fra gymnasiet, end de havde tidligere. 

Hvad mener du: Er de studerende reelt blevet dummere, eller har uddannelsessystemet glemt at følge med?

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk