Tag med på Danmarks første Citizen Science Symposium
Citizen science – borgervidenskab – er et samarbejde mellem forskere og befolkning. Men hvor udbredt er det i Danmark, hvordan kan det bruges, og hvad har vi allerede lært? Få svarene her og på et symposium på SDU i Odense.
borgervidenskab citizen science sommerfugle

Borgervidenskab kan foregå på mange forskellige måder. Her tælles sommerfugle i USA med 'Cascades Butterfly Project Team'. (Foto: Park Ranger)

Borgervidenskab kan foregå på mange forskellige måder. Her tælles sommerfugle i USA med 'Cascades Butterfly Project Team'. (Foto: Park Ranger)

Kan helt almindelige borgere hjælpe forskerne med at gøre fremskridt og nye videnskabelige opdagelser?

I den grad. 

Det er netop dét, citizen science går ud på – at forskere aktivt inddrager borgere som frivillige i forskning og forvaltning. På den vis bliver eksempelvis forskernes dataindsamling bedre, og samtidig får befolkningen en bedre forståelse af videnskab. 

Man kan sige, at borgervidenskab binder borgere, samfund og videnskab tættere sammen. 

Et godt eksempel er 'Det store Naturtjek', der går ud på at kortlægge biodiversiteten i Danmark ved at indberette, hvad man støder på af dyr og levesteder. 

Det skrev Videnskab.dk om i artiklen 'Citizen science: Sådan kan du hjælpe forskerne'. I skrivende stund har over 40.000 danskere bidraget med næsten én million registreringer

Citizen science har i de senere år gennemgået en rivende udvikling, både i Danmark og internationalt og er mere udbredt i Danmark, end mange måske tror. 

Citizen science anvendes ikke alene inden for eksempelvis biologi, hvor det har været brugt i årtier, men også indenfor sundhedsvidenskabkulturhistoriefysikvildtforvaltning, undervisningsformål samt mange andre områder. 

Og om få uger skal det første danske citizen science symposium afholdes i Odense (det vender vi tilbage til). 

Citizen Science Symposium

Det første danske Citizen Science Symposium afholdes 7. oktober 2019 klokken 9:00-16:30

På Syddansk Universitet i Odense.

Tilmeldingsfristen er 15. septemberlæs mere & tilmeld dig her

LÆS OGSÅ: Hjælp forskerne: Hvor er marsvinene?

Citizen science gør forskningen mere samfundsnær

Borgere kan involveres på mange måder. Helt fra starten kan de være med til at definere et forskningsspørgsmål, som har relevans for dem, for eksempel et spørgsmål om noget i deres lokalområde. 

Mange projekter i Danmark involverer dog først borgerne, når der skal indsamles data, for eksempel observationer af dyr og planter, eller digitalisering af informationer i arkiver, og der er mange måder og metoder til borgerinddragelse i forskningsprojekter.

Gennem citizen science kan forskningen blive beriget af input fra borgerne og blive mere samfundsnær, for eksempel i forhold til forvaltning af natur- eller lokalområder og kulturarv, men det kan også give borgerne mulighed for at have selvstændig indflydelse, det man på engelsk kalder empowerment.

Således er citizen science ikke forbeholdt 'de få', der måske er særligt interesserede i et bestemt emne. Alle kan være med blot en enkelt gang, fordybe sig hvis de har lyst, eller gribe chancen for reel medindflydelse.

I en verden med flere og flere globale problemer, en stigende tendens til fake news og post-faktuel adfærd og med et øget fokus på prioriteringer kan dialog og inddragelse via forskning sikre, at udviklingen af vores samfund sker på baggrund af fælles skabt viden.

LÆS OGSÅ: Borgervidenskab er kommet for at blive

Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

Klima, undervisning og kulturarv: Citizen science er relevant på mange felter

Det første danske Citizen Science Symposium sigter mod at skabe debat om, hvad citizen science betyder i dag, og hvad det potentielt kan fremover i Danmark. 

Fokus er tværfaglighed og erfaringsudveksling for at opnå endnu større positive effekter af projekter for alle involverede.

Nogle af emnerne og de relaterede spørgsmål, der tages op på symposiet, er:

  • Citizen science i undervisningen: Hvordan kan citizen science bedst bidrage til undervisning i for eksempel folkeskolen, gymnasiet og på naturskoler og andre institutioner?
  • Natur, miljø og biodiversitet: Citizen science kan spille en stor rolle indenfor disse emner. Hvilke tilgange har vist sig effektive? Hvordan kan indsatsen styrkes?
  • Klima, landbrug og naturforvaltning: Hvordan kan inddragelse af frivillige og citizen science bidrage til bedre forvaltning og demokratiske beslutningsprocesser?
  • Biblioteker og citizen science: Hvordan kan biblioteker, både folke- og forskningsbiblioteker, inddrages og spille en rolle i kontakten til borgerne?
  • Citizen science i sundhedssektoren: Hvordan kan patienter og pårørende involveres i forskningen? Hvordan kan region og kommune arbejde sammen om at skabe nye sundhedsløsninger med borgerne i centrum?
  • Kulturarv og citizen science: Hvad motiverer de frivillige til at digitalisere kulturarven? Hvordan kan projekter designes til at møde disse motivationer?
  • Empowerment: Hvad får deltagere ud af at engagere sig? Hvordan bliver resultaterne anvendt, så bidragsyderne får noget ud af det? 
  • Borgerinddragelse: Hvordan bliver vi bedre til at rekruttere og fastholde frivillige deltagere, og hvordan kommunikerer vi mest effektivt med deltagerne?

LÆS OGSÅ: Lærere søges: Deltag med klassen i nyt forskningsprojekt om nyheder og kildekritik

Videnskab er for alle

Videnskab.dk har tidligere dækket citizen science eller borgervidenskab i en serie på seks artikler. Artiklerne fortæller både om de enkelte projekter og resultaterne.

Artikelserien rummer en introduktion til emnet samt artikler om borgerinddragelse i astronomimedicinhistorie, fysik og biologi

Alle kan være med

26 institutioner, blandt andet universiteter, NGO’er, hospitaler, arkiver, biblioteker, fonde og kommuner, præsenterer og diskuterer deres erfaringer indenfor citizen science på symposiet. 

Symposiet er for alle, der har en interesse i, at borgere, forskere, forvaltere og praktikere samarbejder tættere gennem citizen science i Danmark. 

Det kan for eksempel være organisationer, offentlige og private institutioner, biblioteker, fonde, undervisere, beslutningstagere, praktikere, medarbejdere i staten eller kommunerne, forskere, deltagere i citizen science-projekter og privatpersoner.

Deltagere på symposiet kan få et overblik over det danske citizen science-landskab, møde andre, der arbejder med citizen science, erfaringsudveksle og netværke og få nye idéer til konstruktive samarbejder og innovative projekter.

Symposiet finder sted på Syddansk Universitet i Odense 7. oktober 2019 klokken 9:00-16:30, og det er gratis at deltage. Yderligere information og tilmelding kan findes her

LÆS OGSÅ: Hjælp forskerne: Tjekker du også mobilen, hvis du vågner om natten?​

LÆS OGSÅ: Hjælp forskerne: Hvordan får teknologi flere børn ud i naturen?​

To internationale eksperter i citizen science er hovedtalere

Hovedtalerne til symposiet, Caren Cooper og Josep Perelló, er førende forskere indenfor citizen science og er inviteret til at inspirere og udfordre os på, hvad citizen science er i deres del af verden og kan være i Danmark. 

Caren Cooper studerer fugle og naturbeskyttelse gennem brugen af citizen science og er lektor på North Carolina State University. Hun har skrevet bogen 'Citizen Science: How Ordinary People are Changing the Face of Discovery'. 

Josep Perelló er lektor på Barcelona Universitet, hvor han er grundlægger af OpenSystems, en forskningsgruppe der udfører videnskabelig forskning baseret på frivilliges deltagelse. 

Hans primære fokus er social citizen science, det vil sige studiet af menneskers adfærd i en urban/bymæssig kontekst, modellering af samarbejde hos mennesker og menneskers mobilitet. 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk