Tag en tur på Strøget – anno 1761
For 250 år siden lavede Christian Gedde et kort over København. Se videoen og kom på en guidet tur gennem Strøget, som det så ud, dengang mænd gik med paryk og kvinder havde puder på hofterne.

For 250 år siden udfærdigede ingeniørofficer Christian Gedde et 2,5 x 2,5 m stort kort over København. Kortet var en aftegning af København set fra luften, hvilket var noget, der krævede omhyggelighed og masser af tid fra datidens korttegnere.

Christian Geddes kort fra 1761 er formentligt den bedste gengivelse af København, før luftfotografiet blev opfundet. Han brugte da også mange år på at lave de i alt 12 kort, der samlet blev til det meget udførlige kort over København.  

Købehavn havde 90.000 indbyggere i 1761

I 1761 var Danmarks hovedstad ikke større, end at der kun boede 90.000 mennesker i byen. Alligevel var det den største by i hele Norden. Byen summede af liv, og der var en farlig trængsel.

Alle de københavnske huse lå inden for voldene, og byportene (Nørreport, Østerport og Vesterport) blev lukket om aftenen, mens byens beboere sov.

Du kan enten se videoen af en gåtur gennem Strøget, som det så ud i 1761, eller du kan selv gå på opdagelse i byen på en hjemmeside oprettet af Københavns Stadsarkiv.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk


Det sker