Tag en tur på Strøget – anno 1761
For 250 år siden lavede Christian Gedde et kort over København. Se videoen og kom på en guidet tur gennem Strøget, som det så ud, dengang mænd gik med paryk og kvinder havde puder på hofterne.

For 250 år siden udfærdigede ingeniørofficer Christian Gedde et 2,5 x 2,5 m stort kort over København. Kortet var en aftegning af København set fra luften, hvilket var noget, der krævede omhyggelighed og masser af tid fra datidens korttegnere.

Christian Geddes kort fra 1761 er formentligt den bedste gengivelse af København, før luftfotografiet blev opfundet. Han brugte da også mange år på at lave de i alt 12 kort, der samlet blev til det meget udførlige kort over København.  

Købehavn havde 90.000 indbyggere i 1761

I 1761 var Danmarks hovedstad ikke større, end at der kun boede 90.000 mennesker i byen. Alligevel var det den største by i hele Norden. Byen summede af liv, og der var en farlig trængsel.

Alle de københavnske huse lå inden for voldene, og byportene (Nørreport, Østerport og Vesterport) blev lukket om aftenen, mens byens beboere sov.

Du kan enten se videoen af en gåtur gennem Strøget, som det så ud i 1761, eller du kan selv gå på opdagelse i byen på en hjemmeside oprettet af Københavns Stadsarkiv.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan forskerne tog billedet af atomerme.