100 sekunder i midnat: 'Dommedagsuret' 2022 er fortsat tæt på udryddelse

Viserne på det symbolske 'Dommedagsur', er blevet opdateret i dag - 20. januar klokken 16. Viserne er fortsat 100 sekunder fra dommedag, ligesom i 2021. Se begivenheden i videoen her. (Video: Bulletin of the Atomic Scientists)

Viserne på det symbolske 'Dommedagsur', er blevet opdateret i dag - 20. januar klokken 16. Viserne er fortsat 100 sekunder fra dommedag, ligesom i 2021. Se begivenheden i videoen her. (Video: Bulletin of the Atomic Scientists)

Kilde: 
20 januar 2022

Siden 1947 har atomforskere og andre eksperter stået for at holde øje med det ikoniske ’Dommedagsur’.

Uret blev oprindeligt bygget for at illustrere risikoen for atomkrig og var en mere simpel og symbolsk måde at vise, hvor tæt menneskeheden for tiden var på at udslette sig selv. Det skriver Live Science.

I dag – 20. januar 2022 klokken 16 – er uret blevet opdateret, og viserne bliver stående på 100 sekunder i midnat, her på 75-års jubilæet for urets grundlæggelse. Du kan se begivenheden i videoen herover.

Sidste år blev viserne indstillet til 100 sekunder i dommedag, hvilket var det tætteste på midnat hidtil - og her står viserne altså fortsat.

LÆS OGSÅ: Dommedag rykker tættere på: 'Dommedagsuret' viser 100 sekunder i midnat

Grunden til, at viserne fortsat står så tæt på midnat, skyldes blandt andet, at vi »sidder fast i et ustabilt øjeblik«, forklarer Sharon Squassoni, professor ved Institute for International Science and Technology Policy, Elliott School of International Affairs, i videoen herover.

Det er organisationen Bulletin of Atomic Scientists (BAS), der inkluderer 18 tidligere Nobelpristagere, som står bag opdateringen af ’The Doomsday Clock’.

Forskerne foretager vurderingen ved at se på faktorer som den stigende atomtrussel, cyberkrig og de truende klimaforandringer.

I løbet af sin 75-årige historie har dommedagsuret højst været 17 minutter i midnat.

Det skete i 1991, da den Kolde Krig sluttede med Sovjetunionens sammenbrud. 

LÆS OGSÅ: 'Dommedagsuret' er historisk tæt på midnat - men hvad kan vi bruge det til?

LÆS OGSÅ: Status på Jordens undergang: Dommedagsuret viser stadig 2 minutter i midnat

LÆS OGSÅ: Forskere: Lad ikke dystre dommedagsprofetier gøre dig handlingslammet

sta

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.