Tæppe af 11.500 kalkunfjer holdt indianere varme for 800 år siden
Indianere Kalkun Tæpper Amerika 11.500 fjer

Indianere brugte fjer fra mellem 4 til 10 kalkuner til at væve tæpper sammen, der kunne beskytte dem mod kulden for omkring 800 år siden i det sydvestlige Amerika. (Foto: Washington State University).

Indianere brugte fjer fra mellem 4 til 10 kalkuner til at væve tæpper sammen, der kunne beskytte dem mod kulden for omkring 800 år siden i det sydvestlige Amerika. (Foto: Washington State University).

26 november 2020

Ved Thanksgiving i USA, der bliver fejret 26. november, står der millioner af kalkuner på de fyldte middagsborde, men allerede for mange hundrede år siden var fjerkræene en del af indianernes tilværelse i det gamle Amerika.

Et hold af arkæologer fra Washington State University har undersøgt et 800 år gammelt tæppe, der i sin tid blev vævet sammen af omkring 11.500 kalkunfjer. 

Tæpper er 99 x 108 centimeter langt og stammer fra den sydøstlige del af staten Utah i det sydvestlige USA.

Det skriver Washington State University i en pressemeddelelse.

Tæppet blev vævet sammen af indianere, der samlede fjerene ved hjælp af en 180 meter lang fiberstreng fra yucca-planten.

Udover at tælle antallet af fjerene i tæppet har forskerne også talt antallet af fjer på vilde kalkuner, for at få et overblik over hvor mange fjerkræ indianerne har måttet bruge for at lave et tæppe.

Ifølge forskerne kræver det mellem fire til ti kalkuner for at producere et tæppe alt afhængigt af, hvor lange fjerene er.

»Tæpperne af kalkunfjer blev mest brugt af det oprindelige Pueblo-folk (Anasazi-stammen, red.), der levede i det område, der i dag er kendt som det sydvestlige højland (i Utah, red.)«.

»Man har ikke meget kendskab til, hvordan tæpperne blev produceret, da få tekstiler har overlevet grundet deres skrøbelige natur,« siger Bill Lipe, der er professor emeritus i antropologi ved Washington State University og hovedforfatter bag studiet, i pressemeddelelsen.

Store dele af det sydvestlige højland i USA ligger i mere end halvanden kilometers højde, og ifølge universitetet producerede indianerne dengang adskillige tæpper for at beskytte sig selv mod kulden.

Før indianerne brugte kalkunfjer, var den mest hyppigt brugte metode til at klare sig gennem de kolde tider at lave et tæppe af kaninpels.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Journal of Archaeological Science: Reports.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.