Studie: Nu giver det status at have travlt
Kilde: 
24 marts 2017

Hvis du før i tiden tog på lange ferier og købte dyre biler, var du næsten garanteret lange, misundelige blikke fra naboen. 

Men hvis du skal have point på statuskontoen i dag, skal du i stedet fortælle, hvor travlt du har, og hvor lidt tid dit arbejde frigiver til sjov og afslapning. Det skriver The Telegraph

Et studie publiceret i Journal of Consumer Research i december 2016 viser nemlig, at det nu er en travl og overarbejdende livsstil, der giver status, fordi det implicererer, at personen er dygtig til sit arbejde og til 'livet' generelt.

»De seneste år er reklamer med rige mennesker, der slapper af ved en pool eller på en yacht, eller som spiller tennis og polo samt står på ski eller går på jagt, blevet skiftet ud med reklamer med travle personer, der arbejder til sent og har meget begrænset fritid,« siger Neeru Paharia, der er en af forskerne bag studiet og adjunkt ved Harvard University til The Telegraph. Hun fortsætter:

»Det at vise sin travlhed på arbejdet og mangel på fritid fungerer som et statussignal i andres øjne.«

En sætning som 'jeg har ikke noget liv ved siden af jobbet' eller det at købe ind online kan nu være tegn på, at man har opnået noget stort og ikke har tid til at gå i supermarkedet som alle andre, forklarer hun. 

Studiet blev både lavet i USA og i Italien, og i Italien var resultatet helt omvendt. Italienerne ser altså stadig meget fritid som et tegn på høj status, modsat amerikanerne.  

 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.