Studie: Mennesker brugte fugleknogler til at tatovere med for mere end 3.000 år siden
Kalkunknogler Arkæologi Tatovering

Nye analyser af fire kalkunknogler, der oprindeligt blev fundet i 1985, peger på, at indfødte amerikanere tatoverede hinanden for tusindvis af år siden. (Foto: Deter-Wolf et al., J Archaeol Sci Rep, 2021).

Nye analyser af fire kalkunknogler, der oprindeligt blev fundet i 1985, peger på, at indfødte amerikanere tatoverede hinanden for tusindvis af år siden. (Foto: Deter-Wolf et al., J Archaeol Sci Rep, 2021).

Kilde: 
31 maj 2021

For et par årtier siden fandt arkæologer et par slebne kalkunknogler.

Nye analyser viser, at disse knogler blev brugt af indfødte amerikanere til at tatovere hinanden med for mere end 3.000 år siden.

Det skrive ScienceAlert.

Fra forskning ved man, at mennesker tatoverede sig helt tilbage for 5.000 år siden, men man har ikke vidst meget om, hvilke redskaber mennesker dengang brugte.

Arkæologen Aaron Deter-Wolf fra Tennessee Department of Environment and Conservation, USA, besluttede sammen med et hold arkæologer at undersøge knoglerne, der oprindeligt blev fundet i 1985, i Fernvale, Tennessee.

»Vores analyse viser, at beboere ved udgravningsstedet i Fernvale fra mellem 3.500 til 1.600 f.v.t. brugte slebne kalkunknogler (Meleagris gallopavo) til at tatovere hinanden med røde og sorte pigmentfarver, der direkte kan spores til artefakterne,« fortæller Deter-Wolf til ScienceAlert.

Analyserne af baseret på data fra fire forskellige knogler, og forskerne brugte blandt andet et mikroskop, der kunne zoome 140 gange ind på knoglerne, så de kunne spore pigmentresterne.

Tidligere forskning har peget på, at de indfødte amerikanere først begyndte at tatovere hinanden med redskaber fra en kaktus for omkring 2.000 år siden, men de nye data viser altså, at denne kultur går endnu længere tilbage i tiden.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Journal of Archaeological Science: Reports.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.