Studie: Kærestepar begynder at bruge et andet sprog i månederne op til, at de slår op
Parforhold skændes

Op til tre måneder inden bruddet kunne forskere se ændringer i folks sprogbrug. (Foto: Shutterstock)

Op til tre måneder inden bruddet kunne forskere se ændringer i folks sprogbrug. (Foto: Shutterstock)

04 februar 2021

Hele tre måneder før et kærestepar slår op, afslører deres sprogbrug tegn på den forestående hændelse - i hvert fald ifølge et nyt studie netop udgivet i PNAS.

På baggrund af mere end en million opslag i et debatforum på Reddit for folk, som er midt i et brud, har forskere analyseret brugernes sprog før, under og efter bruddet, skriver The University of Texas i en pressemeddelelse.

»Det lader til at et brud begynder at påvirke folks liv, selv før de bliver opmærksomme på, at det er på vej,« siger studiets førsteforfatter Sarah Seraj, ph.d.-studerende i psykologi ved Environmental Engineering på University of Texas, i universitetets pressemeddelelse.  

Ifølge studiet er ændringerne i sprogbrugen på deres højeste i ugen, hvor bruddet finder sted. Ændringerne forsvinder typisk igen indenfor seks måneder.

Hvordan ved man, at parforholdet snart er forbi?

Studiet viser, at Reddit-brugerne, uanset om de var den, der slog op, eller den, der blev droppet, begyndte at bruge et mere personligt og uformelt sprog, hvilket ifølge forskerne indikerer et fald i analytisk tænkning. 

Samtidig brugte de personlige stedord som ’jeg’ og ’vi’ mere i perioden op til bruddet.

»Det er tegn på, at nogen bærer en tung kognitiv byrde. De tænker eller kæmper med noget og bliver mere selvcentrerede. Nogle gange hænger brugen af ordet ’jeg’ sammen med depression og tristhed. Når folk er deprimerede, er de tilbøjelige til at fokusere på sig selv og kan ikke relatere så meget til andre,« siger Sarah Seraj.

I de seneste år har forskere i stigende grad brugt kortlægninger af sproget til at forstå mennesket - her har man for eksempel koblet ændringer i sprogbrug og depression. 

Det nye studie, hvor forskerne har analyseret indholdet i 6.803 Reddit-brugeres opslag, er det første, der undersøger, hvorvidt sprog kan forudsige et brud i parforholdet. 

Studiet er publiceret i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences.

 

ast

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.