Studie: Indvandrere lever mindre isoleret end tidligere
AU: Indvandrere lever mindre isoleret end tidligere Ikke-vestlige indvandrere og efterkommere er i løbet af de seneste 31 år begyndt at bo mere ‘blandet’ med resten af befolkningen, viser en analyse fra TrygFondens Børneforskningscenter på Aarhus BSS.

Det er en myte, når man i den offentlige debat får et indtryk af, at danskere og ikke-vestlige indvandrere lever mere og mere opdelt, viser et nyt studie. (Foto: Shutterstock).

Det er en myte, når man i den offentlige debat får et indtryk af, at danskere og ikke-vestlige indvandrere lever mere og mere opdelt, viser et nyt studie. (Foto: Shutterstock).

18 december 2019

Ikke-vestlige indvandrere og efterkommere er i løbet af de seneste 31 år begyndt at bo mere 'blandet' med resten af befolkningen, viser en analyse fra TrygFondens Børneforskningscenter.

Det skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

»Det er en myte, når man i den offentlige debat får et indtryk af, at danskerne og ikke-vestlige indvandrere og efterkommere lever mere og mere opdelt,« siger en af forskerne bag analysen, professor Anna Piil Damm, Institut for Økonomi og TrygFondens Børneforskningscenter, ifølge Aarhus Universitet.

LÆS OGSÅ: Byområder med indvandrere fravælges af flertallet

Ikke-vestlige indvandrere og efterkommere er i løbet af de seneste 31 år begyndt at bo mere ‘blandet’ med resten af befolkningen

Kortet viser, hvor adskilt ikke-vestlige indvandrere og efterkommere boede fra andre befolkningsgrupper i 2015. I alle kommuner er den etniske adskillelse høj eller lav. (Grafik: Simon Andersen Nørredam/Aarhus Universitet).

Studiet kortlægger ændringer i danske boligområders befolkningssammensætning i perioden fra 1986 til 2016, og ud fra dette har forskerne beregnet et såkaldt D-indeks, der på en skala fra 0 til 100 måler, hvor opdelt et område er for forskellige grupper.

Hvis D-indekset er under 30, er der en lav opdeling i området. Hvis D-indekset er mellem 30 og 60, er opdelingen moderat, og hvis D-indekset er over 60, er området meget opdelt.

Forskerne konkluderer, at selvom andelen af ikke-vestlige indvandrere og efterkommere er steget fra 1,4 procent til 7,9 procent, er D-indekset for denne gruppe faldet fra 'høj' til 'moderat' på D-indekset.

»På landsplan er D-indekset for denne gruppe faldet 20 procent, og der er ingen kommuner med en høj etnisk adskillelse,« siger Anna Piil Damm til Aarhus Universitet.

Sådan har de gjort
 • Studiet opdeler danske boligområder i geografiske områder, eksempelvis lejlighedskomplekser eller villakvarterer, inden for hvilken den enkelte beboer har mest kontakt til de øvrige beboere
 • Boligområderne sammenholdes med befolkningsregistre, hvilket gør det muligt for forskerne at kortlægge ændringer i områdernes befolkningssammensætning. I dette tilfælde i perioden fra 1986 til 2016
 • Ud fra disse data kan forskerne beregne et såkaldt D-indeks, der på en skala fra 0 til 100 måler, hvor opdelt et område er for forskellige grupper

LÆS OGSÅ: Danskere opfatter muslimer som underudviklede: Hvilke konsekvenser har det?

At ikke-vestlige indvandrere og efterkommere lever mindre isoleret end tidligere, skyldes ifølge forskerne særligt to ting:

 • Der er flere ressourcestærke indvandrere
  Efter 2002 er der ifølge forskerne blevet færre familiesammenføringer, men derimod flere indvandrere, som kommer for at arbejde eller studere.

  Beregninger fra Danmarks Statistik viser, at flere har råd til at købe hus eller lejlighed i områder, hvor befolkningen bor mere blandet, både etnisk og socialt.

 • De almene boliger er blevet mere spredt
  Politisk har man taget initiativ til at sprede placeringen af de almene boliger, hvor ikke-vestlige indvandrere og efterkommere er stærkt overrepræsenterede.

Du kan læse mere om det nye studie her, hvor der også er en grafisk sammenligning af befolkningssammensætningen fra 1986 til 2015.

LÆS OGSÅ: Nyt studie: Spredning af flygtninge kan gøre integration sværere

LÆS OGSÅ: Bliver du også fanget af nyheder, som ser flygtninge og indvandrere som et økonomisk problem?

clc

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.