Studie: Fodboldtrænerens overdrevne selvtillid ser ud til at gavne holdet
Kilde: 
28 marts 2018

At træneren er lidt for kæk, kan være en god ting i fodbold. Det tyder et nyt studie i hvert fald på, skriver National Research university Higher School of Economics i en pressemeddelelse.

Studiet har analyseret opførslen blandt trænere i den russiske Premier League (RFPL) og sammenholdt den med holdets resultater.

Overmodighed som fænomen og dens indflydelse på beslutninger er blevet studeret meget inden for økonomi.

Tidligere studier har vist, at en overmodig person undervurderer risici, og det kan føre til risikable finansielle beslutninger, skriver universitetet i deres pressemeddelelse.

Men i sportskonkurrencer, der også er forbundet med risici og usikkerhed, er overmodighed anderledes positivt ifølge det nye studie.

Studiet involverede alle trænere for de russiske fodboldklubber i RFPL fra år 2010-2014. Det vil sige 63 trænere i alt.

Som indikatorer for holdenes effektivitet brugte forskerne: 

  • Det gennemsnitlige antal point vundet per kamp over sæsonen
  • Det gennemsnitlige antal mål scoret
  • Det gennemsnitlige antal mål indkasseret

Trænernes selvtillid blev målt ved hjælp af en systematisk gennemgang af pressens meninger om trænerens opførsel.

Forskerne undersøgte tilfælde, hvor trænernes navne var nævnt sammen med navnet på deres klub, og nøgleord, som relaterede sig til selvtillid eller usikkerhed – for eksempel talte ord som ’stolt,’ ’selvsikker’ eller ’optimistisk’ for en overmodig træner, mens ’beskeden,’ ’forsigtigt’ eller ’usikker’ trak i den anden retning.

Det højeste niveau af selvsikkerhed i perioden viste sig at være Leonid Slutsky, der på tidspunktet var træner for CSKA Moskva, der sammen med Zenit Skt. Petersborg scorede flest point per kamp.

Forskerne bag studiet konkluderede ud fra statistikkerne at ekstrem overmodighed hos træneren kan have en positiv effekt på holdets resultater.

Det er dog uklart, om der er tale om en årsagsammenhæng, eller om andre faktorer spiller ind.

Resultatet viste også, at der ikke var sammenhæng mellem en meget selvsikker træner og en risikabel holdstrategi, hvilket forskerne tolker som værende et tegn på, at trænerens selvsikre karisma påvirker spillerne frem for en taktisk fordel.

Studiet er netop publiceret i tidsskriftet International Journal of Sports Science and Coaching.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.