Strid om videnskabelig uredelighed breder sig til udlandet
En australsk forsker er inddraget i anklagerne mod den danske professor Bente Klarlund og hendes gruppe på Københavns Universitet. Sagen er ude af kontrol, siger australsk institutdirektør.

Professor Mark A. Febbraio er ansat ved Heart Research Institute ved Baker University i Australien og har arbejdet sammen med professor Jamie Timmons. Under samarbejdet er de kørt skævt af hinanden, hvilket ifølge institutlederen har ført til Jamie Timmons indklage til UVVU. (Foto: Baker University)

Professor Mark A. Febbraio er ansat ved Heart Research Institute ved Baker University i Australien og har arbejdet sammen med professor Jamie Timmons. Under samarbejdet er de kørt skævt af hinanden, hvilket ifølge institutlederen har ført til Jamie Timmons indklage til UVVU. (Foto: Baker University)

I Australien har University of Melbourne været hurtigt ude og frikende en forsker, som gennem et eksternt partnerskab er blevet inddraget i anklager om videnskabelig uredelighed i Danmark.

Anklagerne er rettet mod professor Bente Klarlund Pedersen og hendes gruppe fra Center for Inflammation og Metabolisme ved Københavns Universitet. De er anmeldt til Udvalgene Vedrørende Videnskabelig Uredelighed (UVVU) af den skotske professor Jamie Timmons fra Royal Veterinary College, der har været tilknyttet centret. 

Som ekstern samarbejdspartner har professor i cellebiologi Mark Febbraio fra Baker IDI Heart & Diabetes Institute ved Melbourne University arbejdet tæt sammen med den danske gruppe. Han er inkluderet i Jamie Timmons anklager om videnskabelig udredelighed.

Undersøgelse fandt ingen snyd

Lederen af det australske institut, professor Garry Jennings, afviser, at der er hold i anklagerne og påpeger, at Jamie Timmons motiver er personlige, ligesom de er i tilfældet med hans indklage af Bente Klarlund, som Videnskab.dk beskrev for nogle dage siden.

»De beskyldninger, både personlige og faglige, som Professor Timmons er kommet med, har været meget stressende for mine ansatte. Vi har undersøgt sagen grundigt i forhold til de nationale regler om videnskabelig praksis inden for de rammer, hvor vores ansatte er involveret i sagen, og har ikke fundet noget, der kunne understøtte Jamie Timmons beskyldninger,« siger direktør Garry Jennings.

Han er godt bekendt med sagen mod den danske forskningsgruppe.

»Vi håber, de ansvarlige myndigheder i Europa får styr på situationen, som tydeligvis er kommet ud af kontrol på grund af den uheldige blanding af videnskabelige og personlige beskyldninger i professor Timmons’ udtalelser,« hedder det i en kommentar på mail fra Garry Jennings.

Kritiker mener, undersøgelsen er ubrugelig

Fakta

Sagen er relateret til Milena Penkowa-sagen, da Bente Klarlund Pedersen, hendes kolleger og samarbejdspartnere på visse områder har samarbejdet med den nu fratrådte og skandaleombruste forsker, der også har en sag kørende i UVVU.

Professor Jamie Timmons mener ikke, at man kan tage undersøgelsens konklusioner alvorligt.

»Mr. Jennings har lavet flere interne undersøgelser til fordel for den ansatte, som allerede har fået tilbagetrukket flere artikler for videnskabelig uredelighed. Så udtalelsen er værdiløs,« pointerer han.  

Garry Jennings bekræfter, at Mark Febbraio har fået tilbagetrukket to artikler, men påpeger, at det ikke var Mark Febbraios skyld.

»To artikler som professor Febbraio har været medforfatter på, men ikke førsteforfatter, blev tilbagetrukket. Men jeg vil understrege, at dette ikke havde noget at gøre med nogen form for videnskabelig uredelighed, som professor Febbraio har lavet, men på grund af en fejl begået af en samarbejdspartner,« siger han.

Han slutter: 

»Baker IDI Heart & Diabetes Institute tager videnskabelig uredelighed meget alvorligt og alle vores undersøgelser er lavet i overensstemmelse med gældende retningslinjer fra Australian Code for the Responsible Conduct of Research. Vi er nået frem til den konklusion, at der simpelthen ikke er hold i Jamie Timmons anklager,« slutter Garry Jennings. 

I Danmark behandles klagesagen af Udvalgene Vedrørende Videnskabelig Uredelighed, som normalt bruger et halvt år på at gennemgå en indklage.   

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk