Stor undersøgelse: 10 procent af præ-teenagere i USA er nysgerrige på alkohol og tobak
alkohol cigaretter børn unge nysgerrighed rusmidler debut forældre ansvar samtale

I et nye studie har amerikanske forskere afdækket, hvordan børn i alderen 9-10 år tænker om alkohol og tobak - men selvom mange af børnene er nysgerrige, er deres forældre ikke altid lige gode til at tage snakken. (Foto: Shutterstock)

I et nye studie har amerikanske forskere afdækket, hvordan børn i alderen 9-10 år tænker om alkohol og tobak - men selvom mange af børnene er nysgerrige, er deres forældre ikke altid lige gode til at tage snakken. (Foto: Shutterstock)

04 juli 2022

Der findes næppe dén forælder, der decideret glæder sig til, at deres børn bliver teenagere og begynder at eksperimentere med alkohol og måske cigaretter.

Men hvis du går og glæder dig over, at der endnu er et par år, til uret slår midnat på ungernes 13-års fødselsdag, så er det måske en falsk tryghed.

Et nyt studie fra University of Michigan i USA viser nemlig, at mange 9-10-årige børn allerede er nysgerrige - men at mange af forældrene ikke har fået taget snakken.

Det skriver universitetet i en pressemeddelelse.

De amerikanske forskere baserer deres konklusioner på spørgeskemaer udfyldt af næsten 12.000 børn i alderen 9 til 10 år samt deres forældre.

Resultaterne taler deres tydelige sprog: Hvert 10. barn fortalte, at de allerede nu var interesserede i at prøve at drikke alkohol eller ryge tobak.

Samtidig fortalte 25 procent af forældrene, at de ikke havde haft en samtale med deres børn om, hvorvidt de kære små overhovedet må drikke og ryge.

Og det er et tal, der kom bag på forskerne, for det er faktisk en vigtig snak at have med sit barn.

»Børnenes hjemmemiljø og beskederne fra deres forældre kan spille en afgørende rolle i denne her alder, mens deres jævnaldrendes indflydelse bliver større over tid,« forklarer Meghan Martz, der er hovedforfatter bag det nye studie.

De jævnaldrende har dog allerede nogen indflydelse.

Tre procent af børnene havde mindst én ven, der allerede brugte et af de nævnte rusmidler - og de tre procent var klart mere interesserede i selv at prøve end de af deres jævnaldrende, der endnu ikke havde en kontaktflade med substanserne.

Selvom det er et amerikansk studie med amerikanske børn, er der visse sammenfald med danske tal: Vi ved, at når børn er i et miljø, hvor der er let adgang til alkohol eller tobak, er det langt mere sandsynligt, at de begynder at eksperimentere med substanserne selv.

Så måske er det på tide, at vi stiller vinflaskerne væk og tager en snak med vores tweens om, hvornår de må prøve en Somersby.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Drug and Alcohol Dependence Reports.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.