Den seneste måned har verden været på den anden ende over de fantastiske billeder af fjerne galakser og utrolige stjernetåger, som rumteleskopet James Webb har sendt hjem.
Men mindre kunne åbenbart gøre det. Det har en fransk fysiker i hvert fald bevist, da han lagde et billede op på sin Twitter, som, han hævdede, forestillede stjernen Proxima Centauri.
»Hvilket detaljeniveau… En ny verden afsløres dag for dag,« skrev Etienne Klein, der udover at være en anerkendt forsker også er direktør for Alternative Energies and Atomic Energy Commission (CEA) i Frankrig.
Der var bare lige ét problem – det billede, forskeren lagde på Twitter, forestiller ikke stjernen Proxima Centauri.
Der er derimod tale om et nærbillede af en skive chorizo.
»Ifølge kontemporær kosmologi er der intet objekt i familie med spansk charcutteri, der eksisterer nogle andre steder end Jorden,« skrev fysikeren spøgefuldt et par dage efter i endnu et tweet.
Selvom billedet af den krydrede skive pålæg har skabt meget røre, så er Etienne Klein ikke den eneste, der har set et ganske almindeligt objekt og tænkt over ligheden med stjernehimlen over os.
Elon Musk var således ude allerede for en måned siden med en joke rettet mod NASA:
Selvom nogle kunne føle sig truffet over at være blevet ‘narret’ af en ellers troværdig kilde, så har Etienne Klein understreget, at hans tweet foruden at være »en videnskabsmands morsomhed« også skulles opfattes som en reel opfordring til ikke skal tro på alt, hvad vi ser og læser.
Og det er generelt et godt råd.
Få dage før den franske forsker forlod sig til et spil stjerne eller salami på Twitter, fandt der en spøjs udveksling sted på samme platform
Denne gang var det den danske astrofysiker Majken Christensen, der spottede en pop-videnskabelig Twitter-konto @Sciencenature14, der kom med fejlagtige oplysninger om et billede af Barnard 68-skyen. Kontoen hentydede oven i købet til, at oplysningerne kom fra NASA.
Majken Christensen fandt hurtigt et billede af samme fænomen – denne gang ét, der modbeviste, hvad @Sciencenature14 påstod.
Det er skønt, når fagfolk sætter folk, der ikke ved, hvad de taler om, på plads. I vores hverdag er det dog de færreste af os, der altid har en astrofysiker lige ved hånden – så måske er det bare en god idé altid at have sin kildekritiske sans med sig.