Stemmelejet afgør krydset
Obama og Romney dyster i øjeblikket på flere parametre end deres politik. Måske spiller deres stemmer en større rolle i valgkampen, end vi tror.

Kommunikation er som bekendt mere end bare ord.

En bog fra 1972 viste for eksempel, at kun syv procent af kommunikation foregår gennem de ord, der siges. Hele 38 procent bestemmes af stemmen, der siger ordene.

Et nyt studie fra USA viser, hvor vigtigt denne skelnen kan være:

Både mænd og kvinder foretrækker nemlig politiske kandidater, om det er mænd eller kvinder, med mørkere stemme.

Kan det være noget af hemmeligheden bag Barack Obamas succes?

Mørk version vinder

To biologer og en politolog fra Duke University og University of Miami foretog optagelser af mænd og kvinder, som udtalte den samme sætning: ’I urge you to vote for me this November’ – ’jeg opfordrer dig til at stemme på mig til november’.

De redigerede derefter to forskellige versioner af hver optagelse, en hvor stemmen blev gjort lysere, og en anden, der blev sænket i toneleje.

Optagelserne blev så afspillet for cirka 80 mænd og kvinder.

Og forskerne fandt, at deltagerne foretrak den version af kandidaten med det laveste stemmeleje. Det gjorde sig gældende uafhængigt af køn.

Kan Mitt Romneys stemme slå Barack Obama?

Hør fire ’kandidater’ og stem på din favorit her.

Dette er det første studie, der ser på stemmelejets indvirkning for kandidater af begge køn.

Thatcher var forud for sin tid

Politikerne selv er sikre på, at de bliver bedømt, ikke bare på, hvad de siger, men også på, hvordan de siger det. Den tidligere britiske premiereminister Magaret Thatcher havde i hvert fald set tegnet på væggen, og det næsten for 40 år siden!

Margaret Thatcher ansatte nemlig en stemmetræner i starten af karrieren, som hjalp hende med at nå et dybere toneleje. I videoen med Margaret Thatcher kan du høre en sammenligning af hendes stemme før og efter træningen.

Damernes buldrestemmer

I et opfølgningseksperiment blev deltagerne også bedt om at vurdere, hvilken kandidat der virkede til at være stærkest, mest troværdig og mest kompetent.

Her var der imidlertid forskel på de to køn.

Både mænd og kvinder syntes, at kvinder med en buldre-stemme scorede bedre på disse kriterier end kvinderne med en pibende stemme. Men det samme var ikke tilfældet for de mandlige kandidater.

For dem var det kun de mandlige lyttere, der satte en dybere stemme højere. For kvinder så det ikke ud til at stemmelejet havde noget at sige for vurderingen af styrke, troværdighed og kompetence.

Dermed mener forskerne, at de er kommet på en delforklaring på, hvorfor kvinder ofte har mere svært ved at nå op, når der skal vælges ledere – om det er i politik eller i bestyrelseslokalet.

Margaret Thatcher før og efter stemmetræning.

De mener, at kvinders valgbarhed ganske enkelt kan påvirkes af, at de som regel har en lysere stemme end mænd.

Romney eller Obama?

Rindy Anderson, en af studiets forfattere, advarer alligevel mod at overføre resultaterne direkte fra laboratoriet til valganalyserne.

»Resultaterne er baseret på hypotetiske valg i laboratoriet,« siger hun i en pressemeddelelse fra Duke University.

»Før ideen bliver mere udbygget og afprøvet kan vi ikke sige helt sikkert, at det samme gælder i den virkelige verden.«

Nu er det så netop den virkelige verdens kandidater, der står for tur for Rindy Anderson og hendes kolleger.

Deres plan er at teste teorien videre i løbet af det amerikanske præsidentvalg. Her har Mitt Romney noget at kæmpe mod i mødet med Obamas bastoner.

I dag ser det ud til, at de to kandidater kører et meget tæt løb. Så hvem er bedst – eller skal vi sige dybest? – af de to?

Tjek de to øverste videoer ud og døm selv…

© forskning.no Oversættelse: Julie M. Ingemansson

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.