Stem igen: Vælg årets bedste forskning
Videnskab.dk har samlet en liste på ti projekter, som er med i opløbet om at have skabt årets danske forskningsresultat. Stem på din favorit inden fredag 27. november.

Du kan frem til 27. november stemme på det resultat, du mener har været det mest bemærkelsesværdige i dansk forskning i 2009. (Foto: Colourbox)

Du kan frem til 27. november stemme på det resultat, du mener har været det mest bemærkelsesværdige i dansk forskning i 2009. (Foto: Colourbox)

Kommunalvalget er vel overstået, og på landets rådhuse er de folkevalgte travlt optaget af at udnytte deres stemmer til gode, lune pladser i udvalgene.

Men vi er slet ikke færdige med at stemme. Nu går det løs her på videnskab.dk:

Vi har gjort de mange bud med kandidater op, og har samlet en liste med de ti nominerede til prisen for årets mest opsigtsvækkende forskning i 2009.

Det har ikke været nemt at stikke listen sammen. Der er kommet mange gode bud, og hvordan vejer man en sociologisk undersøgelse baseret på interview op mod en måling af dataoverførsel i et lyslederkabel?

Vi har lagt vægt på forskningsresultater, der enten skubber til vores forståelse af verden eller på afgørende vis peger mod nye måder at gøre tingene på.

Det har givet os denne liste, hvorfra vi skal finde årets danske forskningsresultat 2009. Afstemningen kører frem til og med fredag 27. november.

For at bevare spændingen kan du den sidste tid kun stemme via mail:

Send din stemme (hvis du ikke allerede har stemt) til redaktionen@videnskab.dk. Skriv 'årets forskning' i emnefeltet.

Prisen overrækkes 1. december på Københavns Hovedbibliotek kl. 16-17.30. Alle er velkomne.

Pilen peger mod hormonforstyrrende brystmælk

Niels E. Skakkebæk og Katharina Main, Københavns Universitet og Rigshospitalet
En sammenligning af brystmælk fra danske og finske kvinder leverer noget af det tætteste, man formentlig kan komme på et egentlig bevis for, at misdannelse af kønsdele og et stigende antal tilfælde af testikelkræft hos danske drenge skyldes hormonforstyrrende stoffer i moderens brystmælk.

Hastighedsrekord i lyslederkabler
Leif K. Oxenløwe og kolleger, Danmarks Tekniske Universitet
På DTU Fotonik har forskerne flere gange slået verdensrekorden for, hvor mange data der kan sendes igennem et lyslederkabel ved hjælp af en enkelt laser. Det lykkedes at sende data med en hastighed på 5,1 terabit i sekundet. Det svarer til, at det tager et sekund at overføre indholdet af 136 dvd'er.

Ledere i det offentlige smitter deres ansatte
Ann-Kristina Løkke Nielsen, Handelshøjskolen, Aarhus Universitet
Ann-Kristina Løkke Nielsen har analyseret sygefravær hos 17.000 ansatte i en dansk stor kommune over 10 år. Ud over de normale faktorer som løn og antal arbejdstimer fandt hun, at lederadfærden er afgørende for medarbejdernes sygefravær.

En overset massedød
Christine Stabell Benns og Jens Nielsen, Statens Serum Institut, Peter Aaby, Bandim Health Project
De danske forskere dokumenterer, at flere end 100.000 piger i udviklingslande dør pga. forkert vaccinepolitik fra WHO. Desværre har hverken medier eller WHO vist de nye resultater synderlig interesse.

Dansk krigsindsats i tysk uniform
Claus Bundgård Christensen, Roskilde Universitet
Et glemt kapitel i dansk historie bliver blotlagt med Claus Bundgård Christensens gennemgang af dagbøger og breve fra nogle af de 30.000 danskere, der i Første Verdenskrig kæmpede på tysk side og blandt andet var med ved massedrab på civile belgiere.

Dna-origami til medicintransport
Ebbe Sloth Andersen og kolleger, Aarhus Universitet
Forskerne konstruerede nogle mikro-små kasser af dna, som måske kan bruges til at fragte medicin rundt i kroppen. Resultatet fik spalteplads i Nature, et af de mest prestigiøse videnskabelige tidsskrifter indenfor naturvidenskab.

Fiskene bliver mindre og mindre
Bo Poulsen og kolleger, Roskilde Universitet
I et kæmpe miljøhistorisk projekt har historikere gennemgået logbøger og alverdens andre kilder om livet i havet, som det tidligere så ud. Og resultatet er nedslående: Der var flere og større fisk før i tiden. Massivt overfiskeri har fjernet 90 procent af de fiskebestande, vi har jagtet.

Bilos skader dna i fostre
Marie Pedersen, Københavns Universitet
For første gang nogensinde er det bevist, at bilos skader et barn, allerede mens det ligger i moderens mave. En vigtig brik i debatten om det vel nok største forureningsproblem her i landet.

Nyt syn på adoption
Lene Myong Petersen, Danmarks Pædagogiske Universitetsskole, Aarhus Universitet
Gennem interview med 35 mænd og kvinder adopteret til Danmark fra Korea tegner Lene Myong Petersen et detaljeret billede af adopterede børns problemer med at håndtere deres 'dobbelte oprindelse'.

Leg i skolen giver bedre kondi
Lars Bo Andersen, Syddansk Universitet
Det lyder banalt, men tallene fortæller en opsigtsvækkende historie: Blot ved at bytte lidt rundt på elevernes frikvarterer, så de får et stort samlet frikvarter på en time midt på dagen, forbedrede forskerne de tykke elevers kondition med ti procent. Motionen ser ud til kraftigt at reducere risikoen for fedme og sukkersyge.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.