Stedforældre er slet ikke så slemme som i eventyrene, viser forskning
den onde stedmor er en myte

»Ideen om stedforældreren, specielt stedmoderen, som en ondskabens agent synes at være en historie, der er lige så gammel som tiden,« siger antroprolog Ryan Schacht ifølge phys.org. (Illustration: Disney)

»Ideen om stedforældreren, specielt stedmoderen, som en ondskabens agent synes at være en historie, der er lige så gammel som tiden,« siger antroprolog Ryan Schacht ifølge phys.org. (Illustration: Disney)

Kilde: 
07 maj 2021

Stedmødre- og fædre er måske slet ikke så dårlige for børn, som de har typisk har ry for.

Børn med stedforældre klarer sig lige så godt som børn, der bor hos single-forældre. Det har forskere fra East Carolina fundet frem til ved at analysere et gigantisk datasæt på hele 400.000 børn fra Utah fra mellem 1847-1940. Det skriver phys.org.

Det store og gamle datasæt gav ifølge phys.org. forskerne en unik mulighed for at sammenligne dødeligheden for stedbørn, hvis forældre blev gift igen efter ægtefællens død, med børn, hvis forældre ikke blev gift igen.

De fandt tre ting:

  • Forældres dødsfald har en negativ betydning for dødeligheden på børn under 18 år, specielt for spædbørn, der mister en mor.
     
  • Børn, hvis forældre gifter sig igen efter at have mistet en ægtefælle, havde ikke en dødelighed, der var større end børns, hvis forældre ikke blev gift igen.
     
  • Stedbørn oplevede en beskyttende effekt, når de fik stedsøskende i deres nye familier.

Studiet udfordrer den såkaldte teori om ’Askepot-effekten’. Den antager, at konflikter i stedfamilier om følelser, økonomi og ejendele fører til en højere dødelighed for stedbørn, der også har en højere risiko for at udsættes for omsorgssvigt og misbrug – særligt fra stedforældrenes side, skriver phys.org.

»Det, der gør en familie succesfuld – stabilitet i husstanden, relationerne og økonomien – opstår ved, at stedforældrene investerer i deres stedbørn for at gøre det til en realitet. At komme ind med en antagonistisk (fjendtlig, red.) tilgang giver ikke meget mening, hvis stedforældrene ønsker, at deres parforhold er succesfuldt,« siger antropolog Ryan Schacht fra East Carolina University.

Schacht er hovedforfatter på studiet ‘Was Cinderella just a fairy tale? Survival differences between stepchildren and their half-siblings’, der er udgivet i Philosophical Transactions of the Royal Society B.

tkt

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.