Statistik: Vi har overvurderet antallet af muslimer i årtier
Danskernes manglende evne til at vurdere, hvor mange muslimer der bor i Danmark, er langt fra en ny opdagelse. Sådan har det været i årtier. Det giver dog god mening, at danskerne ikke bruger tid på at slå op i statistikkerne, mener forsker.
Danskerne overvurderer antallet af muslimer fejlopfattelse holdningsdannelse årtier

Danskerne overvurderer antallet af muslimer, når de skal gætte på, hvor stor en procentdel af den danske befolkning, der udgøres af muslimer. (Foto: Shutterstock)

Danskerne overvurderer antallet af muslimer, når de skal gætte på, hvor stor en procentdel af den danske befolkning, der udgøres af muslimer. (Foto: Shutterstock)

Flere medier har de seneste uger beskrevet, hvordan danskerne i gennemsnit vurderer, at muslimer udgør 15 procent af befolkningen, se blandt andet TV 2, Berlingske og Bias.

I virkeligheden udgør muslimer 4,1 procent af den danske befolkning.

Tallene stammer fra en undersøgelse, der er gennemført af det store britiske opinionsinstitut Ipsos MORI.

Men på Twitter skete der noget…

Data og Tal

Læs mere om, hvordan du analyserer statistik, meningsmålinger, tal og grafer på Videnskab.dk’s tema-site om 'Data og Tal'.

Her finder du et stort og bredt udvalg af artikler om brugen af data i nyheder.

Materialet er velegnet til undervisningsbrug i gymnasiet og på øvrige videregående ungdomsuddannelser.

Mens den følelsesladede debat raser i medierne og blandt befolkningen, konsulterer politik- og holdningsforsker Rasmus Tue Pedersen forskningsannalerne. Her er konklusionen klar: Undersøgelsens resultater er slet ikke nye.

»Denne graf ser ud til at overraske folk, men vi har i årtier vidst, at folk overestimerer minoritetspopulationer,« skriver han på twitter med henvisning til Ipsos’ resultater.

Straks efter følger han op med et nyt tweet, hvor han giver os besked om, at vi godt kan spare krudtet på at forsøge at bringe fakta på bordet. Det betyder nemlig ikke det store for befolkningens holdninger til muslimer.

»… Og korrigering af denne fejlopfattelse vil ikke nødvendigvis ændre folks holdninger«

Videnskab.dk greb derfor straks telefonen og ringede til forskeren for at få en ordentlig forklaring.

I den anden ende af telefonforbindelsen sad Rasmus Tue Pedersen heldigvis klar til at gøres os klogere på, hvad forskningen egentlig siger om opfattelsen af antallet af muslimer og betydningen for vores holdninger. Først mindretallets omfang.

»Det er et interessant resultat, men det er ikke overraskende. Man har lavet denne type studier i mere end 20 år og stort set altid fundet frem til resultater, der minder om det nuværende,« fortæller han.

Han henviser eksempelvis til et studie fra 1993, der kom frem til et lignende resultat.

»Det væsentligste ved denne historie er, at mange i sidste uge var hurtige til at udlægge det her som et tegn på ekstrem fremmedfjendskhed, fordi befolkningen ikke kender det rigtige tal. Men tallet siger ikke noget om fremmedfjendskhed blandt danskerne.«

Hvis fejlopfattelsen af muslimernes andel af befolkningen ikke skyldes, at vi er fremmedfjendske, hvad er så forklaringen? Måske fylder de bare meget?

Muslimer fylder meget i gadebilledet

Hos Dansk Folkeparti er integrations- og udlændingeordfører Martin Henriksen klar med en forklaring på, at befolkningen overvurderer antallet af muslimer så markant.

»Muslimer fylder bare meget og har en evne til konstant at gøre opmærksomme på sig selv. De fylder meget i gadebilledet, i den offentlige debat, på institutioner og på arbejdspladser. Det er en meget særlig evne at have, men den har de,« siger han til Berlingske.

Men den forklaring er for let købt, hvis man ser på, hvad der ligger af forskning på området.

Mange studier i USA har bedt befolkningen om at vurdere, hvor stor en andel henholdsvis sorte amerikanere, latinoer, jøder, homoseksuelle eller asiater udgør af befolkningen.

»Folk skyder altid over i den slags undersøgelser. Fejlopfattelsen er ikke unik for den situation, Europa står i,« siger Rasmus Tue Pedersen.

Fejlopfattelsen er altså slet ikke unik for muslimer.

Den nuværende undersøgelse viser da også, at danskerne skyder langt forbi på en række områder, der ikke har noget med muslimer at gøre. Gå selv på jagt i danskernes opfattelse af samfundet i grafikkerne herunder.

Fejlopfattelsen gælder også sex før ægteskab og homoseksuelle

Den første graf viser, at danskerne ikke er de eneste, der overvurderer andelen af muslimer i landets befolkning. Fejlopfattelsen findes i rigtig mange lande.

Den anden graf viser, at danskerne langt fra er den befolkning, der overvurderer muslimernes omfang mest. I toppen ligger Frankrig, der overvurderer muslimernes andel af befolkningen med 24 procentpoint.

Den tredje graf viser, at danskernes fejlopfattelse gælder mange aspekter af samfundet og altså ikke kun muslimerne. Eksempelvis tror vi, at danskerne har det sværere moralsk med sex før ægteskabet, homoseksualitet og abort, end det egentlig er tilfældet.

Et spørgsmål om matematik

Men hvis forklaringen ikke er, at muslimerne »fylder meget i gadebilledet«, hvad er så egentlig årsagen til, at vi ikke kender vores eget samfund bedre?

Rasmus Tue Pedersen forklarer, at det delvist bare er et resultat af, at folk har svært ved at vurdere den slags abstrakte størrelser. Men det er også et spørgsmål om matematik.

»Det drejer sig om små mindretal, som befolkningen skal forsøge at sætte procenter på. Hvis der er fem procent muslimer i Danmark, er det begrænset, hvor meget man kan undervurdere dem, mens man godt kan skyde både 5, 10 og 20 procentpoint for højt. Derfor er matematik en stor faktor.«

For os, der ikke har 9. klasses matematikopgaver i helt frisk erindring, betyder det, at det er muligt at gætte på en meget højere andel af muslimer, mens man kun kan gætte lidt under. Dermed kan man lave gæt, der påvirker gennemsnittet meget opad, men kun en lille smule nedad.

Derfor vil der typisk blive gættet for højt, når det drejer sig om et relativt lille mindretal.

Uvidenhed er rationel

Men befolkningen kunne jo have læst om tallet i aviserne eller have opsøgt den specifikke viden på anden måde. Så burde de ikke kende det rigtige tal?

Rasmus Tue Pedersen forstår godt, at befolkningen ikke gør det. Han mener faktisk, at det er klogt ikke at bruge tid på at jagte statistikkerne som almindelig borger.

»Det er jo ikke fordi, folk er dumme. Det er bare meget abstrakt viden, som folk ikke kan bruge til ret meget. Det er jo ikke urimelig uvidenhed,« mener forskeren og tilføjer, at han anser det for at være rationelt, at folk ikke bruger ressourcer på at kunne alle statistikkerne udenad.

»Om andelen af muslimer i Danmark er 5, 10 eller 20 procent, fortæller jo ikke mig som borger ret meget om, hvad jeg skal synes om kvinder, der går med tørklæde, eller om børnene skal have serveret frikadeller i børnehaven,« siger han.

Læs om, hvad der skaber befolkningens politiske holdninger i artiklen 'Danskernes syn på muslimer påvirkes af ansigter - ikke tal'.

 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk