Staten udførte massiv censur under 1. Verdenskrig
Danmark overvågede og censurerede i stor stil telelinjer fra krigsudbruddets start, og profiler som Politikens chefredaktør, Cavling og Thorvald Stauning blev overvåget, viser nyopgravet arkivmateriale.
Censur overvågning 1. verdenskrig telefonaflytning breve

Telegrammer blev overvåget, redigeret og stoppet, og telefonsamtaler aflyttet og afbrudt, da Danmark genindførte censuren i 1914. (Foto: Enigma)

Telegrammer blev overvåget, redigeret og stoppet, og telefonsamtaler aflyttet og afbrudt, da Danmark genindførte censuren i 1914. (Foto: Enigma)

Censur overvågning 1. verdenskrig telefonaflytning breve

Uden skam kalder Udenrigsministeriet i 1917 rækken over personer, der nøje skal have overvåget deres telegrammer, for 'DEN SORTE LISTE'. (Foto: ENIGMA)

»DEN SORTE LISTE« står der med store bogstaver på dokumentet – forfattet i Udenrigsministeriet og sendt til Hovedtelegrafstationen i Købmagergade i København i 1916.

Derefter følger en lang række navne, i udvalg: Balabanoff, Cavling, Cohn, Stauning og mange flere.

Den lange liste udgør Udenrigsministeriets register over borgere, kendte som ukendte, som skal overvåges særligt grundigt, og hvis telegrammer skal nærlæses inden – og hvis – de overhovedet må sendes videre.

Danmark indfører under 1. verdenskrig en massiv overvågning og storstilet censur af brugen af telelinjer i form af både telegraf og telefoni.

Begrundelsen er, at Danmark for enhver pris skal holdes ude af krigen, og derfor vil de danske myndigheder ikke have potentielt farlige informationer, der kan fornærme de krigsførende nationer eller på anden måde skade rigets interesser, spredt ukontrolleret rundt.

»Overvågningen og censuren optrappes løbende under krigen. Telegrammer bliver beskåret, stoppet og forsvinder. Navngivne personers korrespondancer iagttages nøje. Danmark indfører ganske enkelt en omfattende censur,« fortæller Andreas Marklund, der er forsker på ENIGMA – Museum for post, tele og kommunikation.

Han har gravet et omfattende materiale frem fra museets arkiver, som netop er beskrevet i det ansete videnskabelige tidsskrift History and Technology.

LÆS OGSÅ: Danmark undgik 1. verdenskrig med udenrigspolitisk snilde

Journalister og politikere på Den Sorte Liste

Censur overvågning 1. verdenskrig telefonaflytning breve Stauning

Den senere statsminister Thorvald Stauning (S) var en af de personer, der kom på statens Sorte Liste. (Foto: F. Zachariae)

Under krigen opretter Udenrigsministeriet et decideret censurkorps på hovedtelegrafstationen i Købmagergade, som først skal holde øje med telegrammer og senere telefonsamtaler, som kan anses som belastende, og sørge for at få dem afbrudt.

»Både journalister, politikere, almindelige borgere og udlændinge blev anset som mistænkelige personer, der kunne sprede informationer, som kunne skade Danmark,« fortæller Andreas Marklund.

I starten af krigen nøjes man med at redigere telegrammerne, men senere bliver der udstedt nøje instruktioner for, hvad et telegram må og ikke må indeholde.

I 1917 når censorerne frem til, at telefonsamtaler slet ikke må føres på andre end skandinaviske sprog. På den måde kan telefonistinderne, der omstiller opkald, følge med i og afbryde samtaler, man anser for farlige.

»Fra og med den 25 ds. maa telefonsamtaler paa statstelefonledningen kun føres på dansk norsk eller svensk. Enhver telefonsamtale der føres helt eller delvist paa andre sprog skal straks afbrydes,« står der ordret i et telegram fra telegrafdirektør N. M. Meyer til samtlige stationer fra maj 1917.

LÆS OGSÅ: Amatøroptagelse undergraver hundrede års krigscensur

Historieprofessor: 'Det er rettidig omhu'

Med tanke på Grundlovens §77, der forbyder indførelse af censur, vil nogle måske mene, at der er tale om både grundlovsbrud og knægtelse af basale borgerrettigheder og ytringsfrihed, men det er professor i historie på Syddansk Universitet Nils Arne Sørensen uenig i.

Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde på ny indføres.

Grundlovens §77

»For en ytringsfrihedsfundamentalist er det selvfølgelig utilstedeligt, men de fleste andre vil jo sige: ’For søren, mand. Det kan ikke nytte noget, at Danmark fremstår som et centrum for spionage. Vi skal være enormt forsigtige med, hvad der kommunikeres’. Jeg tror, at vi skal have fat i A.P. Møllers ord her: 'Det er rettidig omhu',« siger Nils Arne Sørensen.

Han er ikke overrasket over, at statsapparatet indførte en censurering, som befandt sig i omegnen af, hvad nogle vil betegne som ulovlig – måske på kant med Grundlovens ord om, at 'Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde på ny indføres'.

»Det er selvfølgelig en gråzone og historisk interessant, men Danmark er et pragmatisk land. Der har siddet gode og konservative embedsmænd, der har vægtet landets sikkerhed højest. Landet var i en meget alvorlig situation,« siger Nils Arne Sørensen.

LÆS OGSÅ: Forskerne tvivler: Er den danske grundlov god nok?

'Ytringsfriheden har aldrig været absolut'

Hvad skal vi med grundforskning?


Videnskab.dk tager dig med helt ind i maskinrummet af grundforskningen og finder ud af:

  • hvad skattekronerne går til,
  • hvilke projekter der bliver lavet,
  • hvem der står bag, og
  • hvad vi historisk set har fået ud af grundforskning.

Læs også: Hvad er grundforskning?

Historieprofessoren drager en parallel til nutidens Danmark.

»Vi har set terrorsager rullet op, som formentlig skyldes, at Danmark er blevet en krigsførende nation. Jeg er måske et naivt og tillidsfuldt menneske, men jeg tror på, at den overvågning, som PET, FE og andre foretager, sker under domstolenes godkendelse, men jeg kan ikke vide det. Men vi er vel alle glade for, at politiet stopper folk, før de bomber Jyllands-Posten,« siger Nils Arne Sørensen.

Han understreger, at ytringsfriheden historisk set har måttet gradbøjes efter omstændighederne.

»Ytringsfriheden har aldrig nogensinde været absolut. Den skal selvfølgelig indrammes i fornuft, og det her er et godt eksempel på, at det har været fornuftigt. Der er sikkert også sket ting, der var ufornuftige, men der har været store interesser på spil for Danmark,« siger Nils Arne Sørensen.

Og det er Andreas Marklund enig i.

»Kommunikation har aldrig været helt fri, og staten fortsatte censur og overvågning efter krigens afslutning – denne gang rettet mod mistænkte kommunistiske agitatorer, blandt andet russiskjødiske bolsjevikker. Staten har altid været bange for kommunikation på tværs af grænser, og det er den også i dag,« siger Andreas Marklund.

LÆS OGSÅ: Forskere: Nye kontrakter giver ikke ytringsfrihed

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk